Доступність посилання

ТОП новини

Януковичу вкотре нагадали про нерозкриту справу Гонгадзе.


Славко Волинський Брюссель, 19 травня 2004 У перебігу візиту до Брюсселя української делегації на чолі з Віктором Януковичем українському прем’єр-міністрові ще раз нагадали про досі не розкриту справу вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. Генеральний секретар Міжнародної федерації журналістів Ейдан Вайт подав Вікторові Януковичу цілий «каталог занепокоєнь» щодо проблем, які постають в Україні перед журналістами, які загрожують свободі преси й які варто подолати, перш ніж Європейський союз зможе серйозно ставитися до України як до демократичного партнера.

Головна частина візиту прем’єр-міністра України Віктора Януковича до Брюсселя завершилася його участю ввечері у вівторок у конференції «Розширений Європейський союз та Україна». Під час цієї конференції генеральний секретар Міжнародної федерації журналістів Ейдан Вайт запитав Януковича про стан свободи слова в Україні. Зокрема, він наголосив, що в Україні за останні кілька років було вбито понад десять журналістів, що перевершує навіть «рекорди» в африканських країнах, де правують тоталітарні режими.

Янукович відповів щодо справи про вбивство донецького журналіста Ігоря Александрова: «Сьогодні вже затримані ті, хто були учасниками (вбивства). Але ви знаєте, коли буде суд, коли суд ухвалить рішення , тільки тоді можна буде сказати, що це дійсно було так. Головне, що я, наприклад, упевнений, що це вбивство вже розкрите. Нові слідчі дії здійснює Генеральна прокуратура і в справі Гонгадзе. Але сказати сьогодні впевнено, коли вона буде розкрита, я не можу».

Така відповідь не вдовольнила Ейдана Вайта.

«За цей час змінилося вже два генеральні прокурори. Так ніяких генеральних прокурорів не вистачить! Ми хотіли б від вас рішучості (довести до кінця цю справу). Я мушу сказати дуже важливу річ: справа Гонгадзе – це не просто вбивство, вбивств стається багато, на жаль; але справа Гонгадзе стала символізувати те, що надзвичайно важливо з погляду відданості України демократичним засадам: справа Гонгадзе – це значною мірою символ того, чи в ті демократичні зміни, про які ви говорили, дійсно можна вірити», – наголосив Ейдан Вайт.

Під час цієї розмови він вручив Вікторові Януковичеві листа від Міжнародної федерації журналістів, в якому вони закликають прем’єр-міністра України та владні структури держави якнайшвидше розслідувати вбивство Георгія Гонгадзе.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG