Доступність посилання

ТОП новини

Чи запросять керівників України взяти участь у червневому самміті НАТО в Стамбулі?


Сергій Кисельов

Київ, 25 травня 2004 - Ще сьогодні повинно стати відомо, чи запросять Україну взяти участь у червневому саміті НАТО в Стамбулі. Про це повідомив президент Парламентської асамблеї Північноатлантичного альянсу, американський конгресмен Дуглас Беройтер, який перебуває з триденним візитом у Києві. Сьогодні він зустрівся з головою Верховної Ради України Володимиром Литвином та з народними депутатами, які очолюють парламентські групи і фракції.

Зустріч Дугласа Беройтера та Володимира Литвина була присвячена обговоренню ролі Верховної Ради в тому, аби майбутні президентські вибори в Україні були і чесними, і прозорими. Під час прес-конференції на запитання про те, чи можуть вплинути ці президентські вибори на подальші стосунки України з НАТО, пан Беройтер відповів:

"Безперечно, забезпечення вільних, прозорих, відкритих виборів – таку ситуацію вітатиме вся світова спільнота. Безперечно, це вплине на швидкість просування України до НАТО. І, безперечно, світова спільнота з цікавістю стежить за реформами, які відбуваються в Україні, зокрема, за військовою реформою: що було обіцяно і що робиться насправді. Але для вступу в НАТО та для вступу до Євросоюзу однаково важливі і реформи економічні, і реформи політичні".

Володимир Литвин дипломатично зауважив на це: "Я переконаний, що не можна зупинити життя, у тому числі розвиток відносин України з європейськими і євроатлантичними структурами до завершення президентських виборів – це було б помилкою".

З приводу участі України в саміті НАТО в Стамбулі Дуглас Беройтер сказав, що не всі країни – члени НАТО це підтримають, але ситуація проясниться до кінця сьогоднішнього дня.

Радіо "Свобода" попросило уточнити, про що йдеться. На це пан Беройтер відповів:

"Це справді надзвичайно важливе питання, і я розумію вашу зацікавленість. Але інформація про це рішення дійсно надійде лише наприкінці дня. Єдине я можу сказати, що в трьох останніх самітах, коли зустрічалися голови урядів країн-членів НАТО, брала участь і Парламентська асамблея НАТО. Ми вітаємо участь української делегації ,як асоційованого члена Парламентської асамблеї НАТО".

А Володимир Литвин застеріг представників ЗМІ, щоб у них не склалося враження, буцімто "рішення про рівень участі України в саміті НАТО буде залежати від наших зустрічей і переговорів. Наскільки я зрозумів свого колегу, президента Парламентської асамблеї НАТО, що рішення вже ухвалене. А оприлюднене воно буде сьогодні".

Чи позитивним є це рішення, поцікавились журналісти.

Пан Литвин відповів: "Кажуть, що це велика державна таємниця".

Дуглас Беройтер в Києві є також гостем голови української делегації в Парламентській асамблеї НАТО, народного депутата Олега Зарубінського. Ось що сказав пан Зарубінський в інтерв’ю для радіо "Свобода" про те, як проходить візит в Україну президента Парламентської асамблеї Північноатлантичного альянсу.

За словами Зарубінського, "є певний сигнал зацікавленості НАТО українськими справами. І не тільки справами стосовно військової реформи, але й тими, що стосуються політичної ситуації в Україні з наближенням до президентських виборів. І зустріч його практично з усіма високопосадовцями України, з українськими парламентарями, зустріч, яка відбулася сьогодні з Литвином і з прем’єром Януковичем , мені здається, це певною мірою не тільки моніторинг реальної ситуації в Україні, але й певне висловлення позицій натівської спільноти”.

На запитання ж про те, чи не володіє пан Зарубінський найсвіжішою інформацією про те, чи братиме Україна участь у Стамбульському саміті НАТО, народний депутат відповів: "Я думаю, що однозначно візьме".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG