Доступність посилання

ТОП новини

«Дім Свободи» про відступ демократії в Україні.


Сергій Драчук

Прага, 25 травня 2004 – Розрив у рівні демократії в державах Європейського союзу і колишніх комуністичних країнах, що залишилися на схід від нього, дедалі зростає. Такий результат останнього дослідження держав перехідного періоду, яке оприлюднила американська правозахисна організація «Фрідом Гаус» – «Дім Свободи». Однією з найбільших жертв цього демократичного відставання від розширеного ЄС стала Україна.

«Розширення Європейського союзу 1 травня цілком оформило новий розрив між стабільними, демократичними державами Середньої Європи та Балтії і слабшими посткомуністичними державами, які й далі відстають у головних галузях демократичного розвитку». Так мовиться в щорічному звіті «Фрідом Гаус», який уже десять років досліджує перехід до демократії колишніх комуністичних країн.

Цього разу, тобто протягом досліджуваного 2003 року, в більшості пострадянських держав відбувся відступ у галузі демократичних реформ, каже директор будапештського відділку «Дому Свободи» Кристі Еверсон: «“Фрідом Гаус” з’ясував, що небалтійські пострадянські держави йдуть на відступ протягом цього дослідження. Росія засвідчила найбільший занепад показників від минулого року; Азербайджан, Молдова й Україна теж дають велике зниження». Поганий стан із демократією задокументований і в середньоазійських державах, частина яких є союзниками США. І хоча минулого року були й позитивні зміни, особливо в Грузії, тривала перспектива розвитку демократії в небалтійських колишніх радянських державах виглядає погано, а загальний брак поступу до демократії в цих країнах наводить на думку про дедалі більше небажання чи й спротив їхніх владних керівників просувати позитивні зміни, кажуть у «Фрідом Гаус».

Цього року за шістьма категоріями оцінювали 28 посткомуністичних країн і територій Середньої, Південно-Східної Європи й колишнього СРСР. Найвищі оцінки отримали 8 країн реґіону, які щойно вступили до ЄС. Поліпшення стосувалися переважно балканських країн. Найбільше ж відступу в пострадянських державах, крім Балтії.

У Росії відбувся занепад за п’ятьма з категорій; в Україні, Молдові й Азербайджані – за чотирма з шести. Поліпшень в України протягом 2003 року – жодного; погіршення ж зазначене в категоріях виборчого процесу, громадянського суспільства, врядування й конституційного, правового та юридичного поля. Без змін залишилися оцінки України в категоріях незалежних засобів інформації й корупції , вони й так дуже низькі.

За словами дослідників «Дому Свободи», політичним життям України минулого року керувало наближення президентських виборів. При цьому наростав тиск на опозиційних політиків і партії та на політично активні неурядові організації, постійно бракувало прозорості в ухваленні політичних рішень, президентська адміністрація нарощувала тиск на парламент, уряд і на суди, включно з Конституційним судом – звідси й погіршення оцінок України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG