Доступність посилання

ТОП новини

Народ Іраку повинен сам обирати собі уряд.


Славко Волинський

Брюссель, 25 травня 2004 - Європейський Союз не підтримав прект резолюції Ради Безпеки ООН, яку представили цього понеділка США і Великобританія стосовно формування уряду в Іраку за допомогою третьої сторони. Речник Єврокомісії у закордонних справах Емма Удвін заявила нині в Брюсселі під час прес-брифінгу, що Європейська Коміся бажає, щоб уряд Іраку формували місцеві жителі тієї країни. Згідно зі словами Емми Удвін, термін перебування в Іраку коаліційних військ повинні визначити самі іракці.

Емма Удвін: “Ми дуже раді бачити проект резолюції, який зараз вивчається. Єврокомісія хоче бачити уряд Іраку, який би обрав сам іракський народ, а не уряд, призначений Організацією Об’єднаних Націй. І якщо так трапиться до тридцятого червня, як це було раніше передбачено ООН, то і термін перебування в Іраку військових підрозділів США та їхніх союзників повинен визначати уряд Іраку. А взагалі ЄС не має в Іраку своїх військ, і тому ми не обговорюємо воєнний аспект іракської кризи.

На думку численних брюссельських оглядачів, заява Емми Удвін ілюструє намагання Європейського Союзу дистанціюватися від вирішення проблем в Іраку воєнними методами. Свідченням того є і заклики під час нещодавнього засідання Ради міністрів ЄС впливових країн Європейського Союзу, зокрема Франції, Німеччини, Іспанії, припинити в Іраку бойові дії і перейти до розв’язання іракської проблеми, застосовуючи політичні механізми. Особливо на цьому наполягає міністр закордонних справ Франції Мішель Барнієр. Глава французького дипломатичного відомства сьогодні в інтерв’ю для низки засобів масової інформації заявив, що проект резолюції ООН потребує суттєвих поправок. З цього приводу представник Європейської Комісії Емма Удвін зауважила: “Оскільки Франція є постійним членом Ради Безпеки ООН, то вона спроможна заблокувати проект резолюції”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG