Доступність посилання

ТОП новини

З Іраку захотіли повернутися двоє українських миротворців.


Богдана Костюк

Аудіозапис:

Київ, 31 травня 2004 - Двоє українських миротворців вирішили повернутися з Іраку в Україну. Про це повідомила у суботу Уповноважена Верховної Ради з прав людини.

За словами Ніни Карпачової, їй зателефонували двоє миротворців і поскаржились на грубе порушення умов укладеного з ними контракту.

"Ми звернулися з листом до керівництва Міноборони і одержали відповідь про те, що цих військовослужбовців повернуть на Батьківщину”, - заявила Ніна Карпачова у виступі в Одесі.

Прізвищ цих двох військових вона не назвала.

Тим часом, народний депутат України , голова парламентського Комітету з питань національної безпеки і оборони, комуніст Георгій Крючков розповів радіо “Свобода”, що днями мав змогу телефоном говорити з командиром українського миротворчого контингенту в Іраку:

"Я запитував , може, якісь проблеми? Ніяких проблем не виникало. Але ж я говорив з командиром... мало що там. Може бути по-всякому".

І тому, за словами Георгія Крючкова, він має намір винести на розгляд Верховної Ради питання: що саме спричинило повернення двох миротворців з Іраку додому.

Нинішній випадок не перший у діяльності українських миротворців, і трактувати його як надзвичайну обставину немає підстав, стверджує Юрій Донський, який очолює Асоціацію миротворців України:

"Коли батальйон був у Боснії ( і перший, і другий ), це була звичайна ситуація , коли і людина могла розірвати контракт, і військове керівництво у будь-який час могло переглянути ситуацію і запропонувати тому чи іншому військовослужбовцю повернутися додому з якихось причин. Є умови, коли людина може розірвати контракт: сімейні обставини, стан здоров’я й інші форс- мажорні питання. Або порушення дисципліни чи умов перебування на території, де проходить операція, тобто вимог, стандартів і положень, які існують у кожній місії.

Завдання командування – забезпечити, щоб усе було проведене з тими процедурами, які існують у Збройних Силах. Якщо людина розриває контракт сама, то вона знає, на що іде, і є обставини, які диктують ці умови. Це є елемент демократії, що є служба і є умови, що можна припинити службу у гарячій точці. Інше питання, що у нас іде дуже серйозна політизація цих аспектів. Це не політичне питання , це питання нормальних прав людини або їх виконання ".


За його словами, нині найголовніше – знайти кошти для повернення двох миротворців в Україну і знайти їм гідну заміну у складі українського миротворчого контингенту в Іраку. Наразі невідомо, що саме змусило українських вояків звернутися до уповноваженої ВР з прав людини .

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG