Доступність посилання

ТОП новини

Молодь з України під польською Брамою ІІІ Тисячоліття.


Володимир Павлів

Аудіозапис:

Варшава, 31 травня 2004 - Ось уже упродовж семи років на церковне свято Трійці, зване ще “зеленими святами” польська молодь збирається на берегах Ледницького озера біля першої столиці польських королів міста Ґнєзна. У програмі цих зустрічей, окрім спільної молитви, чимало місця займають також пісні, танці та різноманітні забави. Головним завданням цієї акції є спільне свідчення своєї віри в Ісуса Христа. Цього року у зустрічі над Ледницьким озером взяли участь також молоді люди з України, а українську делегацію очолив голова Української греко-католицької церкви кардинал Любомир Гузар.

Участь голови греко-католицької церкви та делегації молодих українських християн у зустрічі польської молоді над Ледницьким озером є своєрідним візитом-відповіддю на участь польських студентів-католиків у паломництві академічної української молоді до Унівського греко-католицького монастиря, що на Львівщині, котре відбулося два тижні тому. Все це разом є частиною плану спільних заходів на зближення польського та українського народів, про реалізацію котрого ще у минулому році домовилися голови польської католицької та української греко-католицької церков – кардинали Юзеф Ґлемп та Любомир Гузар.

Звертаючись до 160 тисяч молодих людей над Ледницьким озером, кардинал Любомир Гузар висловив важливі і довгочікувані у Польщі слова, котрі в понеділок цитує практично вся центральна польська преса. “Перед моїм побратимом, а особливо перед тобою, дорога молодь, - говорив голова греко-католицької церкви, – я хочу заявити, що просимо вашого пробачення, і ми готові вибачити вам все те, чого ми зазнали” .

У неділю на зустрічі з журналістами у редакції “Газети виборчої” кардинал Гузар говорив також про нові виклики, які стоять перед Україною та Польщею, котра вже з 1-го травня є часткою розширеного Європейського Союзу. Ця нова ситуація, як сказав голова української греко-католицької церкви, звертаючись до польських журналістів по-польськи, вимагає від обох народів прикладення максимальних зусиль для примирення та співпраці, щоб справитися із новими викликами.

Говорить Любомир Гузар: “Європа є так збудованою, і ми це бачимо вже сьогодні, що є 15 або щонайменше 7 західних держав, котрі вважають, що виключно вони є Європою. І в якийсь спосіб допускають до цього інших. Але мені здається, що ми всі, хто є на території Європи і хто зробив за останні 1000 років якийсь внесок, щоб ця Європа стала такою, якою вона є, ми всі маємо право, але це право потрібно відстояти”.

Саме на це, тобто, єднання задля майбутнього , будуть скеровувати голови обох церков своїх духовних підопічних, а особливо молодь. Ще цього року українські і польські християни братимуть спільно участь у щонайменше двох важливих подіях: 8 серпня кардинал Юзеф Ґлемп разом з польськими католиками відвідають релігійні урочистості в Україні, а 26 серпня кардинал Гузар на чолі групи українських віруючих візьме участь у паломництві поляків до монастиря у місті Ченстохові.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG