Доступність посилання

ТОП новини

Іноземні менеджери дедалі популярніші у світі.


Марія Щур

Київ, 26 травня 2004 – Нещодавно дві найвідоміші американські фірми – “Coca-Cola” та “McDonalds” очолили іноземці. Ще кілька років тому це було б сенсацією, а нині стало буденним явищем. Дедалі більше менеджерів змінюють не лише компанії, але і країну проживання. Міграція менеджерів торкнулася також і України.

Поява менеджерів-іноземців – це не завжди риса відсталої економіки, яка свідчить про брак кадрів. Міграція вищих керівників стала буденним явищем у світі, і як говорять оглядачі, найяскравіше проявилася в одній з найбільш відкритих світових економік - у США. Крім уже згаданих “Coca-Cola” та “McDonalds”, які очолили відповідно австралієць та ірландець, іноземці керують компаніями “Kellogg’s”, що виробляє всесвітньо відомі кукурудзяні пластівці, “Alcoa”, що є однією з найбільших алюмінієвих компаній світу та багатьма іншими менш відомими фірмами.

Самі ж американці є частими керівниками компаній в Європі. Вони очолюють наприклад, британський оператор мобільного зв’язку “Vodafone” та інформаційну компанію “Reuters”. Хоча європейці менше схильні шукати керівні таланти за океаном, частіше вони не йдуть далі, ніж сусідня країна. Так, до слова, німецьку авіакомпанію “Lufthansa” очолює австрієць, а швейцарець керує найбільшим німецьким банком “Deutsche Bank”.

Як пояснюють спеціалісти, головним притягальним аспектом в Америці є гроші. Керівник американської фірми може отримувати понад 2 мільйони доларів на рік. В Європі винагородження скромніше – нецілий мільйон в Німеччині, близько 800 тисяч в Британії, приблизно півмільйона в Бразилії, чи Японії.

А як виглядає ситуація в Україні? За словами директора однієї з українських консалтингових компаній Валентина Тимошенка, зарплати вищих менеджерів, якщо вони іноземці, сягають 7-10 тисяч на місяць, тобто до 120 тисяч на рік. Українцям платять менше – від 3 до 5 тисяч на місяць. При цьому, як говорить пан Тимошенко, зараз спостерігається підйом зацікавлення до України з боку західних спеціалістів.

Пояснює це зацікавлення Валентин Тимошенко тим, що швидкими темпами зростає українська економіка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG