Доступність посилання

ТОП новини

Виповнився рік від початку роботи Інституту туризму в обласному центрі Прикарпаття.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 1 червня 2004 - Виповнився рік з початку роботи Інституту туризму та менеджменту в обласному центрі Прикарпаття. Цей навчальний заклад готує фахівців, попит на яких на Івано-Франківщині дедалі більше зростає. Їхнім основним завданням є розвиток рекреаційної сфери реґіону, адже вона визначена пріоритетним напрямком місцевої економіки.

Першого вересня минулого року розпочав роботу Інститут туризму та менеджменту Прикарпатського університету імені Василя Стефаника. Поки що в Інституті туризму є лише одна спеціальність. Вона так і називається “туризм”. Упродовж року її вивчало 300 студентів. Паралельно юнаки та дівчата вивчали три іноземні мови. Конкурс при вступі до новоствореного Інституту туризму сягав до 20-ти осіб на одне місце.

Це, як заявляють викладачі Прикарпатського університету, і не дивно. Адже на Івано-Франківщині практично припинила свою роботу велика промисловість. Головний акцент у розвитку місцевої економіки перенесено на розвиток малого та середнього бізнесу, і передовсім туризму. Уже за 3-4 роки туристичні бази, готелі та приватні господарства в Карпатах мали б приймати не чотириста тисяч туристів, як цього року, а не менше мільйона, заявляють в обласній держадміністрації. І всі відпочинкові заклади відчувають гостру потребу в кваліфікованих фахівцях, які обслуговуватимуть туристів.

З цього приводу директор Інституту туризму Володимир Великочій заявив: “Виникає необхідність побудови малих, середніх та великих готелів на Прикарпатті разом із ресторанними та відпочинковими комплексами, які б надали туристу не лише з-за кордону, але й вітчизняному українському туристу можливості для нормального комфортного відпочинку”.

І будівництво таких готелів зараз активно ведеться на Івано-Франківщині. З наступного року в Інституті туризму відкривається нова спеціальність – “готельне господарство”. Студенти, які здобудуть таку спеціальність, займатимуться безпосереднім налагодженням роботи відпочинкових комплексів, починаючи з роботи барів і ресторанів і закінчуючи туристичними мандрівками. Володимир Великочій з цього приводу зауважив:

“Я хотів би дещо детальніше зупинитися на цій спеціальності, бо про туризм у нас говориться багато, і всі ми маємо про нього певне уявлення, як про окрему галузь. А про готельне господарство знаємо значно менше. Як на мене, готельний бізнес на Прикарпатті буде тією першою сходинкою, на базі якої мала б далі розвиватися туристична індустрія”.

Інститут туризму розширюватимуть. Кращі студенти вже цього року проходитимуть стажування в туристичних комплексах Туреччини, Польщі та Канади. Уже на першому курсі вони підписують контракти з тими туристичними підприємствами, в яких працюватимуть після закінчення вузу. Отож, плани щодо розвитку туризму на Прикарпатті й надалі залишаються доволі амбітними. Питання лише в тому, чи вдасться їх повністю реалізувати.
XS
SM
MD
LG