Доступність посилання

ТОП новини

Джордж Буш звернувся до нації з планами щодо Іраку.


Мирослава Гонгадзе

Вашингтон, 25 травня 2004 - Сьогодні вночі президент Сполучених Штатів Джордж Буш заявив про плани подальших дій Америки та військ коаліції в Іраку. Ряд американських телеканалів транслювали доповідь президента у прямому ефірі.

Нестабільна ситуація в Іраку в останні декілька місяців створила напругу не лише у світі, а й в американському суспільстві. Тепер за даними телеканалу СВS лише 41 % громадян США підтримують дії президента Буша. Напередодні виборів це не найкраща ситуація для кандидата, який хоче бути переобраним. Тому президенту Бушу важливо переконати націю у тому, що перебування американської армії в Іраку є в інтересах безпеки американців і всі зовнішньополітичні кроки, які він зробив за час свого президентства, є єдиним можливим шляхом у війні проти тероризму.

У зв”язку з цим у вчорашньому виступі президент Буш підтвердив незмінність позиції США щодо передачі влади в Іраку: "30 червня тимчасова адміністрація припиняє свої повноваження і не буде замінена. Окупація завершиться, і іракці будуть самостійно управляти своєю країною”.

Водночас він зазначив, що війська коаліції очікують збільшення кількості терористичних нападів, як у період передачі влади так і якийсь час після цього.

"Терористи знають, що Ірак зараз є центаральним фронтом у війні проти тероризму, і ми повинні усвідомлювати це також. Повернення тиранії в Іраку буде безприцидентною перемогою тероризму і причиною радості для вбивць” ,– так зазначив президент США.

Ось ще один драматичний момент у виступі президента Буша. Тут він торкнувся скандалу у тюрмі Абугреб, фотографії про знущання над в”язнями з якої потрясли світ.

"Американці збудують нову тюрму підвищеної безпеки. Коли тюрма буде готова, усі в”язні будуть переведені туди. Після цього, з дозволу іракського уряду, ми зруйнуємо Абугреб , як символ нового початку для Іраку,”- сказав Джордж Буш.

Президент Буш зазначив, що американські війська залишатимуться в Іраку стільки, скільки буде необхідно, і їхня кількість буде складати 138 тисяч солдатів. Він навіть сказав, що у випадку, якщо командування попросить про додаткову кількість солдатів в Іраку, то він їх надішле.

Виступ Буша оцінюють по-різному. Ідея про зруйнування тюрми Абугреб іракцям сподобалась, але перебування американських військ в Іраку після передачі влади непокоїть громадян тієї країни. Один з членів Іракської Урядової Ради заявив:

"Іракці мають мати право висловити свою позицію про перебування цих військ, про їхні дії . З міжнародної точки зору вони мають право висловитись, бо якщо влада в Іраку буде справді суверенною, вони повинні вирішувати, що відбувається на їхній землі в Іраку”.

Пересічні іракці також не особливо висловлюють своє занепокоєння позицією США. В інтерн”ю агенції “Ройтерс” деякі з них висловили думку, що доки американські війська перебуватимуть на території Іраку, доти там буде тривати терор.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG