Доступність посилання

ТОП новини

Ще раз про вибори в Мукачеві. Сьогодні Верховна Рада відмовилася визнати розслідування Генеральною прокуратурою порушень на виборах мера Мукачева недостатнім.


Ірина Халупа Гості: Юрій Оробець - народний депутат від блоку “НУ”, член робочої групи з вивчення ситуації навколо мукачівських виборів міського голови; Валерій Сушкевич - народний депутат, секретар Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів (телефоном).












Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ-Прага, 1 червня 2004 року.

Ірина Халупа

Добрий вечір, Україно!

Радіо “Свобода” продовжує свої передачі. На черзі програма “Вечірня Свобода”. Перед мікрофоном Ірина Халупа. Вітаємо всіх, хто нас слухає!

Наша тема на вівторок, перше червня: “Ще раз про вибори в Мукачевому. Сьогодні Верховна Рада відмовилася визнати розслідування Генеральною прокуратурою порушень на виборах мера Мукачевого недостатнім”.

Цю тему з нами сьогодні обговорять наші гості: Юрій Оробець, народний депутат від блоку “НУ”, член робочої групи з вивчення ситуації навколо мукачівських виборів міського голови; Валерій Сушкевич, народний депутат, секретар Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів (телефоном).

Вітаю вас, шановні гості, і дякую за участь в сьогоднішній “Вечірній Свободі”.

Сьогодні Верховна Рада України, виконуючи власну постанову від 12-го травня, продовжила розгляд ситуації, яка виникла під час проведення виборів міського голови Мукачевого 18-го квітня.

Ця постанова передбачала заслухати інформацію про результати розслідування подій в Мукачевому керівників усіх правоохоронних органів, а також голови парламентської комісії Олександра Зiнченка.

Однак ні Генеральний прокурор України, ні голова Служби безпеки України, ні міністр внутрішніх справ не з’явилися на засіданні ВР сьогодні всупереч парламентській постанові.

Голова Комітету Верховної Ради з питань боротьби з корупцією та організованою злочинністю Володимир Стретович заявив, що неявка в сесійну залу Генерального прокурора України, керівників МВС та СБУ для звіту про розслідування мукачівських подій - це підстава для відставки даних посадовців. За інформацією, яку МВС надало депутатам, міністр внутрішніх справ захворів.

Врешті-решт після багатогодинного розгляду мукачівського питання, під кінець робочого дня, головуючий, а це був перший заступник голови ВР комуніст Адам Мартинюк поставив на голосування новий проект постанови, який передбачав визнати роботу Генеральної прокуратури щодо розслідування обставин, що відбулися під час виборів мера Мукачевого, недостатньою, але депутати не підтримали цей документ.

За процесом обговорення мукачівського питання спостерігав мій колега Тарас Марусик. Тарас Марусик

Першим на сесії виступив заступник Генерального прокурора України Микола Голомша. За його словами, Генпрокуратурою проведено понад дві тисячі слідчих дій, допитано понад 1 000 осіб, у тому числі 44 народних депутати України, а 15 народних депутатів так і не дали свідчень, що, на його думку, ”негативно впливає на оперативність розслідування кримінальної справи”.

Не забув Микола Голомша і про протоколи дільничних виборчих комісій.

Микола Голомша

Деякі народні депутати вказують про наявність у них понад 30 оригіналів протоколів дільничних виборчих комісій, які свідчать про перемогу Балоги, з яких народним депутатом Іванчом видано лише вісім. І незважаючи на неодноразові вимоги, решти оригіналів цих протоколів слідству не надано.

Тарас Марусик

Пізніше цю інформацію спростував народний депутат України Анатолій Матвієнко, який вже кілька разів ходив у Генпрокуратуру і пропонував ці протоколи, але безрезультатно.

Перший заступник міністра внутрішніх справ України Михайло Корнієнко повідомив, що на сьогодні звільнено із посади начальника Мукачівського міського відділу внутрішніх справ, а низку інших посадовців притягнуто до різних видів дисциплінарної відповідальності.

Нагадаю, що постановою від 12-го травня Верховна Рада рекомендувала керівництву МВС звільнити начальника УМВС у Закарпатській області Варцабу i його першого заступника Русина.

Ось що з цього приводу сказав Михайло Корнієнко:

Що стосується Варцаби та Русина, то на даний час підстави для звільнення від посад начальника УМВС Закарпатської області Варцаби та його першого заступника, начальника штабу Русина відсутні. Стан кримінальної ситуації на території Закарпаття не погіршився. Тут відмічається самий низький рівень злочинності на 10 тисяч населення. Зменшилися навмисні вбивства, тяжкі тілесні ушкодження, розбої тощо.

Тарас Марусик

Заступник голови СБУ Ігор Дріжчаний сказав, що частина активних учасників подій, зафіксованих на плівках, вже встановлена, і що вони переважно не є місцевими мешканцями.

Ігор Дріжчаний

Сьогодні 12 наших працівників бере участь у розслідуванні. Я повинен зауважити, що в тому великому обсязі слідчих дій, про які йшлося в інформації Генеральної прокуратури, є вагома частка роботи слідчих СБУ.

Тарас Марусик

На запитання Романа Зварича від “Нашої України” про те, що одна особа, яка була причетна до викрадення бюлетенів, уже вбита, Ігор Дріжчаний відповів, що СБУ не володіє такою інформацією.

Подібну відповідь він дав й Ігореві Шурмі, який запитував, хто причетний до вбивства однієї сім’ї після виборів у Мукачевому.

На моє запитання, чому досить таки несподівано Нусер подав у відставку з посади міського голови Мукачевого, один з керівників СДПУ(О) Леонід Кравчук сказав наступне:

Леонід Кравчук

Тому що поряд сім’ю, яка підтримувала Нусера, розстріляли чотири чи п’ять днів тому. У нас є заява Нусера (ми не хочемо її поки що оприлюднювати), в якій пише, що йому погрожують, його близьким. Він вважає, що життя близьких для нього дорожче від посади голови Мукачевого. Це демократія своєрідна знову ж таки: не могли словами – кулеметами.

Тарас Марусик

А ось що про відставку Нусера сказав “нашоукраїнець” Юрій Оробець:

Юрій Оробець

Я розумію, що це міжнародний тиск на Україну, інакше наш Президент був би просто невиїзним. Це рішення прийняв Президент і ніяким чином не Нусер, а фіговий листочок про те, що йому погрожують, я вважаю, що СБУ треба здійснити його цілодобову охорону, щоб владі не було спокуси нанести шкоду життю Нусера, щоб звинувачувати свого політичного опонента.

Тарас Марусик

Чи не найбільшою сенсацією сьогоднішнього засідання була заява сержанта міліції Мукачівського міського відділу внутрішніх справ Михайла Джемелі, зачитана Уповноваженим ВР з прав людини Ніною Карпачовою. Він був свідком викрадення бюлетенів виборів міського голови з тервиборчкому.

Заступник голови Верховної Ради Олександр Зінченко назвав події у Мукачевому політичним середньовіччям 21-го століття.

Олександр Зінченко

Злиття інтересів влад, знахабнілого алчного чиновництва, силових структур та криміналітету призвело до цинічного та системного нехтування правами громадян, до реальної загрози головним конституційним принципам, загрози зневіри більшості громадян у демократичних засадах розвитку своєї країни.

Тарас Марусик

Події навколо виборів міського голови Мукачевого були б неможливими, на його думку, якби з Києва не давалися стратегічні визначальні рішення. Саме в Києві “знаходився центр антикризового менеджменту, який заради досягнення власних політичних та економічних інтересів готовий зробити полем для своїх експериментів всю державу”.

Багато хто сьогодні у ВР вважав героєм дня сержанта патрульнопостової служби міліції Мукачева Михайла Джмелю.

Це він повідомив у заяві, яку зачитала Ніна Карпачова, що покинув будiвлю мiськради, де зберiгалися виборчi бюлетенi i яке вiн з колегами охороняв, за наказом свого керiвництва. Уповноважена з питань прав людини Ніна Карпачова попросила його підтвердити цю заяву.

Ніна Карпачова

Я звертаюсь до Вас, шановний Михайло Іванович Джмеля, чи підтверджуєте Ви сьогодні, знаходячись у сесійній залі ВР, Вашу заяву?

Він зараз сказав з балкона: “Підтверджую!” Я правильно кажу? І далі сказав: “Служу народу України!” Я хочу, щоб всі правоохоронці нашої держави були такими, як Михайло Джмеля!

Ірина Халупа

Ніна Карпачова сьогодні у ВР.

Шановні гості, перед тим, як ми почнемо дискусію, я розумію, що Ви, пане Сушкевич, не можете з нами бути впродовж цілої програми, я хочу сказати одне: рівними партнерами чи логічними партнерами у сьогоднішній дискусії повинні бути представник СДПУ(О) і “НУ”.

Але всі об’єднані соціал-демократи, до яких ми зверталися (і ми зверталися, ймовірно, до всіх) відмовилися прийти на ефір. Крім того, ми також звернулися до багатьох народних депутатів від більшості і переважна відповідь була така: “Це вони наколотили цю справу – хай вони відповідають на ваші запитання”.

Так що сьогодні, пане Сушкевич, ми вдячні, що Ви прийшли сьогодні бодай трішки роз’яснити мукачівську ситуацію.

Давайте спочатку таке дуже елементарне запитання: що сталося сьогодні у ВР? Чому навіть постанова з більш таким делікатним підбором слів не пройшла?

Пане Оробець, ваша оцінка.

Юрій Оробець

Ви напевне чули, як Адам Мартинюк перебивав Ніну Іванівну Карпачову. Він не давав говорити. Мало того, він все зробив для того, щоб було перерване засідання нібито для погоджувальної ради і засідання комітету.

Цим він дав можливість адміністративного тиску Адміністрації Президента на окремі депутатські групи і фракції, зокрема, “Центр”, на фракцію НДП, які спочатку надали слово Ніні Іванівні Карпачовій.

Після цього було по суті зірвано голосування Адамом Івановичем Мартинюком. При цьому він цинічно нібито голосував за дану постанову.

Це означає лише одне, що представник комуністів вірно служить Президенту і Медведчуку в тому числі. Так само він і поступив по іншому питанню, яке було сьогодні на порядку денному.

Я хочу сказати, що я особисто звернувся до Генерального прокурора про те, щоб Джмелі Михайлу Івановичу, а також Нусеру Ернесту Ернестовичу - це екс-меру і тому сержанту, який мужньо сьогодні сказав про тотальну корупцію в МВС, вказав на те, що керував безпосередньо операцією по викриттю викрадення бюлетенів підполковник Швенда. Він зараз замість того полковника, який керував мукачівськім відділом міліції, виконує його роль. Тобто за викрадення бюлетенів він призначений начальником мукачівської міліції.

Більшого цинізму і корупції важко вигадати. І безпосередньо той, який проводить таку кадрову політику, міністр Білоконь, зробив вигляд, що він хворий.

Тобто,він просто боягуз і підставляє свого заступника, а сам боїться показатися на очі депутатам.

Ірина Халупа

Пане Сушкевич, що Ви скажете з цього приводу? Чому Мукачеве стало таким завзятим полем бою? І чому це сталося, що сталося сьогодні у ВР? Чому ті всі не зовсім красиві події, які відбулися навколо тих виборів, то ніхто не може поставити крапки над “і” в цій справі?

Валерій Сушкевич

По-перше, я хочу сказати, що, на жаль, трапилася така ситуація, що під’їхали до мене виборці-інваліди, і я вимушений був перервати своє перебування у залі ВР і вийти на спілкування з виборцями. Вони з інвалідністю і дуже мене просили, щоб все-таки я зустрівся з ними. Я якраз в цей час не був в залі ВР, на жаль.

Але, торкаючись Вашого запитання відносно того, чому Мукачеве стало варіантом такої конфронтації і протистояння? Сумно і мені соромно, чесно кажучи, перед європейським співтовариством, особливо в контексті того, що ми визначаємо, що ми йдемо у Європу...

Ірина Халупа

Мені здається, що перш за все Україні соромно самій перед собою у цій ситуації, а не перед Європою.

Валерій Сушкевич

Ви знаєте, я б сказав би таким чином, що і перед собою, і перед Європою. Перед Європою, тому що я вважав, що ми повинні були б готовими сьогодні до президентських виборів.

По суті моделювання конфронтації нецивілізованої реалізації політтехнології, які запропоновані з однієї і з іншої сторони, показали, що ми сьогодні поки що не досягли отого рівня цивілізації, на який претендуємо для входження в Європу.

Ви знаєте, я Вам скажу таку річ, що це просто жахливо - все те, що я почув і те, що сьогодні говорилось і пані Карпачовою, і те, що говорилось і сержантом, і ті факти і події, які сьогодні викриваються по суті в реалізації тих подій, які були в Мукачеві.

Я, знаєте, навіть ще не можу усвідомити, що ми сьогодні в рік президентських виборів можемо виходити на такі варіанти реалізації виборчого права громадян України.

Ірина Халупа

Пане Сушкевич, ось Ви кажете, що це все жахливо. Але ж депутати відмовились зробити якийсь крок, щоб такі жахіття не були повсякденними в Україні. Навіть елементарну постанову вони не спромоглися сьогодні ухвалити. Як Ви це пояснюєте? Це що, 450 боягузів сидить у ВР?

Валерій Сушкевич

Я Вам скажу таким чином, що той варіант моделювання протистояння, яке відбулося в Мукачевому, певним чином має модель сьогодні і в парламенті.

І питання не в боягузтві, а питання в тому, що сьогодні в боротьбі за владу ми часто сьогодні поки що не цивілізовано сприймаємо надані нам права виборцями нашими.

Ми робимо те, що сьогодні суперечить отим правам, які дали нам виборці, щоб забезпечити їх права, особливо насамперед виборчі.

До речі, я хочу сказати, що я маю стосунок до вирішення проблем неповносправних, людей з інвалідністю (громадян-інвалідів). На маю думку, сьогодні ці права не забезпечені стосовно цих людей.

Сьогодні виходить, що пересічний громадянин, просто людина, яка знаходиться або в Мукачевому, або в іншому населеному пункті, то невідомо чи зможемо ми нашими владними повноваженнями забезпечити оці права, які сьогодні повинні бути реалізовані стосовно кандидата, який буде найвищою посадовою особою в Україні. І оце жахливо. Жахливо те, що це виходить в рік виборів Президента в Україні.

І на мою думку, депутатський корпус і влада в цілому повинні зробити висновки і опрацювати все те, що необхідно, щоб реалізувати право громадян України на те, щоб обрати Президента України.

Юрій Оробець

Пане Сушкевич, дозвольте я Вам все ж таки зауважу. Якщо Вам так соромно за те, що відбувається у парламенті, то візьміть і вийдіть з Вашої фракції.

Ірина Халупа

Дякую, пане Сушкевич. Ось зірвався зв’язок з паном Сушкевичем. Ми постараємось знову наладнати цей зв’язок.

Пане Оробець, мали виступати Генеральний прокурор, міністр внутрішніх справ і голова СБУ. Один захворів, вам про це повідомили, а другий просто нехтував вашим запрошенням, так би мовити.

Як це розцінювати, таке зневажливе ставлення до вимоги законодавців? Це “поличник” чи це просто вони з вами не рахуються? Як Ви це розцінюєте? Чи вони вважають, що це не така важлива справа?

Юрій Оробець

Абсолютна недієздатність віце-спікера Мартинюка. Він не відстоює честь і гідність ВР. Адже те, що Ви кажете – це повага чиновника до Конституції. Він зобов’язаний там бути, він зобов’язаний виконувати постанову ВР. Це один момент.

Другий момент – про те, що він діяв в інтересах Медведчука і Леоніда Кучми. Це однозначно. І мені соромно говорити про те, що в моїх колег із більшості нема політичної волі.

Я звертаюся до пана Сушкевича, який слухає нас: чому він не виходить із тої більшості безпринципної, яка сьогодні без совісті і честі боялася доторкнутися до кнопки? Чому він боїться? Чому він готує на осінь отакий сценарій для всієї України?

Чому він виявився особисто боягузом і людиною, яка не має переконань? Він на словах говорить, що це огидно. Але при цьому він намагається замазати дві сторони, в тому числі і “НУ”. Чому Ви це робите?

Ірина Халупа

Він Вас, до речі, пане Оробець, не чує, бо зірвався зв’язок. Ми дзвонимо до нього знову.

Юрій Оробець

Я думаю, що він слухає передачу як таку, і він нас чує. А телефонний зв’язок – це одна лише сторона зв’язку.

Я про інше хочу сказати. Про те, що є персональна відповідальність кожного. І чому це робиться і хто заказав такі вибори в Україні? Безпосередньо ВР вказувала на прізвища Медведчука, Різака, главу держадміністрації...

Ірина Халупа

Ось, власне...

Юрій Оробець

...Варцабу (начальника міліції), Русина (заступника начальника міліції). І сьогодні названо прізвище Швенда. Але, по суті, не названо основне прізвище – це Кучма. Кучма видав Указ в кінці грудня, який різко дестабілізував ситуацію у Мукачевому – відсторонив законно обраного мера. Указ називався “По мірах стабілізації”.

Отже, що він стабілізував? Навпаки – дестабілізував. Після того багато разів на ВР піднімалося питання про те, що там все робиться абсолютно нечесно. І ми, як фракція, відстоювали елементи того, що має бути по закону.

І що, Леонід Кучма спав у ту ніч, коли били народних депутатів? Ні. Я переконаний, що побиття народних депутатів не відбувалося на рівні Варцабу та Русина. Їм була дана зверху індульгенція на побиття народних депутатів, які намагалися проникнути на територіальну комісію, де відбувалася фальсифікація.

Отже, міліція блокувала фальсифікаторів і все зробила для того, щоб їхня фальсифікація відбулася. А потім все зробила для того, щоб відбулося викрадення бюлетенів. І гарант Конституції, так званий, в принципі нічого не гарантує.

Минулої весни він заявив, що його основне завдання – це гарантувати чесні вибори. Він особисто гарантує нечесні вибори.

Ірина Халупа

До речі, пан Зінченко сьогодні у своєму виступі перед ВР сказав, що те, що сталося в Мукачевому, легко повторити в будь-якому місті України. Ймовірно, і по всій Україні. Треба залучити два моменти – тотальний контроль над ЗМІ і інформаційну обробку виборців.

Пане Сушкевич, не знаю чи Ви маєте біля себе радіоприймач, чи Ви чули, що говорив пан Оробець. Він якраз реагував на те, що Ви висловлювали огиду і жах з того приводу, що відбувається сьогодні навколо Мукачевого. І пан Оробець заявив, що якби деякі члени більшості мали мужність вийти з цієї більшості на знак протесту проти таких дій, ситуація виглядала би набагато краще.

Але я хочу запитати Вас ось що. 12 травня Верховна Рада ухвалила постанову, якою просила Президента Леоніда Кучму оцінити вплив чиновників Адміністрації Президента, рекомендувала Кучмі звільнити голову Закарпатської обласної державної адміністрації Івана Різака, міністру внутрішніх справ Миколі Білоконю – звільнити начальника міліції Закарпатської області Василя Варцабу і його заступника Віктора Русина, а Генеральній прокуратурі рекомендувала оскаржити результати виборів мера Мукачева.

Знову зірвався зв’язок з паном Сушкевичем. Добре, тоді це запитання до Вас. Отже, всі ті рекомендації, де Генеральна прокуратура рекомендувала ВР оскаржити результати виборів мера Мукачевого. Нічого з цього не було виконане. Які тепер залишаються за вами права і обов’язки як законодавців? Оскільки ви ухвалили постанову, але положення постанови недійсні, тобто, не набрали чинності, ніхто їх не виконував.

Юрій Оробець

Ви знаєте, в нас залишається основне право – це жорсткий тиск на владу, це звернення в усі ЗМІ (що ми, в принципі, й робимо). В кінці кінців, ми піднімемо людей на протест для того, щоб аналогічним чином не були сфальсифіковані вибори восени, щоб черговий “пахан” не став Президентом України.

Я вважаю, що зараз іде серйозний розкол у лавах більшості. Їхня непослідовна позиція (зокрема, таких фракцій, як “Центр” і НДП)...

Вони зараз починають визначати, вони мають “золоту акцію”, і я думаю, з кожним днем тих депутатів, які будуть голосувати з принципових питань, буде більше. Тобто, “солом’яна гребля” з тої корупції і з того корупційного “гною”, яка побудована протягом 2 років, вона буде прорвана.

Я переконаний, оскільки вже зараз формується інша більшість, тої більшості - чітко проесдеківсько-кучмівської - вже немає у ВР. Так, ВР ще не може ухвалити радикальне рішення. Але вже вона ніколи не проголосує так по-свинськи, як це нав’язує АП. Я свідомо називаю такі...

Ірина Халупа

Пане Оробець, скажіть, будь ласка, чого вони бояться? Ви сказали, що є люди у більшості, які бояться натиснути на кнопку чи зробити що-небудь чесно. Чому?

Юрій Оробець

Ви знаєте, тут є механізм подвійний. Перше, з однієї сторони, кожен із депутатів більшості має певне відношення до бізнесу і може бути “порваний” його бізнес або бізнес його знайомих, родичів або самих близьких друзів. Друге діло, що...

Ірина Халупа

Так що власні інтереси...

Юрій Оробець

...включається схема корупційна, коли видаються за голосування крупні гроші. Це ті гроші, які працювали і при виборах прем’єр-міністра, і голосування за програму, і голосування до Конституції і тому подібне. Тобто, це типова практика.

Але Ви розумієте, я маю обережний оптимізм. Коли все-таки з’являється такий сержант Джмеля і не боїться за своє існування, за свою сім’ю, і відкрито говорить про це, то це дуже позитивно. Так само я сьогодні дуже сильно оцінив Ніну Іванівну Карпачову. Вона поступила настільки мужньо, що я схиляюся перед цією жінкою.

І саме основне, що я бачу. Якщо говорити, що Мукачеве – це “репетиція президентських виборів”, то Нусер - самозванець, який по суті справи не отримав підтримки громадян і самочинно сфальсифікував рішення міської ради міста Мукачеве, зайняв цей пост, всидів на своєму посту рівно півтора місяця.

Якщо абстрагувати на всю Україну, то такий “пахан”, який хоче фальсифікаторством стати Президентом, так само зможе протриматися не більше півтора місяця від сили, тому що суспільство вже цього не терпить.

Ви напевно чули інтерв’ю Кравчука, де він заявляв, що чиниться тиск на сім’ю Нусера. Я розумію, що мукачевці були різко проти цього...

Ірина Халупа

Пане Оробець, я, до речі, хотіла запросити пана Нусера взяти участь у нашій дискусії, він, на жаль, відмовився, сказав, що він втомлений, перевантажений і так далі. Але я записала з ним коротку розмову.

Давайте послухаємо це інтерв’ю, воно трошки довгеньке. Я запитала його, чому він пішов у відставку.

Ернест Нусер

Я визначив три важливі моменти, три основні причини. Перша – це вважаю, що (я і тоді казав, і тепер кажу), що мукачівські вибори як минулого року, і цього року були використані просто як полігон. Ця битва не має нічого спільного з проблемами мешканців, яких є сьогодні безліч.

Десь це мені сьогодні незрозуміло, чому, але це є факт. Сьогодні той резонанс, який наше славне місто з невеликою територіальною громадою має, і всі ті вогні критики, які є сьогодні на адресу України, на адресу Закарпаття, на адресу міста Мукачева, я вважаю, що жителі міста цього не заслуговують, тим паче, що більшість цих дій (це і слідчі органи зараз підтверджують), в більшості своїй всі ці конфлікти виникали не між мукачевцями, а виникали між тими людьми, які приїхали на вибори в Мукачеве.

Ірина Халупа

Ви кажете, що мукачівські вибори були використані як полігон. Ким?

Ернест Нусер

Великою політикою.

Ірина Халупа

А конкретніше не можете сказати? Хто це такий – велика політика? Київ? Так?

Ернест Нусер

Хто перетворив вибори міського голови в політичну битву “НУ” і СДПУ(О)? Хоча насправді зовсім не так було, тому що я ще раз підтверджую, що в моїй команді були люди різних національностей, віросповідань і партійної орієнтації (як опозиційні, так і провладні).

Політичний розклад в Україні і політичний розклад в Мукачеві – це зовсім різні речі. Сьогодні я просто вважаю, що наше місто не заслуговує на це, тому що всі ці речі, вся ця битва була (якщо там навіть і були мукачевці, їх було одиниці), все це – політична бійка проводилася нашими приїжджими, непрошеними і не зовсім запрошеними гостями.

Ірина Халупа

Пане Нусер, ось ви кажете: “Боротьба великої політики СДПУ(О) і “НУ”. І в цьому всьому Мукачеве і Ви особисто...

Ернест Нусер

Не я так кажу, це всі так кажуть.

Ірина Халупа

Добре.

Ернест Нусер

Це була боротьба “НУ” і СДПУ(О).

Ірина Халупа

І жертвою цієї боротьби стало Мукачеве. Отже, що буде далі? Ви подаєте у відставку, що буде з містом?

Ернест Нусер

Я просто не договорив. Це була перша причина.

Ірина Халупа

А там ще дві якісь мають бути - Ви сказали, що були три основні моменти.

Ернест Нусер

Так я їх і говорю. Перше – це те, що я назвав. Це те, що я не хочу, щоб наше місто було в центрі такого міжнародного негативного резонансу. Друге, що в місті і після виборів, і навіть після численних рішень органів, які визначають долю виборів (тобто, і комісії, і судів), результат залишився, і донедавна я був офіційним міським головою.

Але знову ж таки за “великої допомоги” людей з-за межі області в місті щодня проводилися акції на дестабілізацію суспільно-політичного життя.

Ірина Халупа

Які акції? Які саме?

Ернест Нусер

І мітинги, і палатки, і все інше. Зрозумійте, що не може місто жити від мітингу до мітингу і очікувати, і боятися, що не дай Бог, там щось станеться, тому що так було протягом цих майже півтора місяця, що кожна нештатна ситуація, а їх, ви розумієте, що в кожному місті, в кожному маленькому суспільстві бувають різні ситуації, але кожна ситуація одразу перетворювалася у великий політичний скандал в масштабах всієї України.

Тому йшов такий перехресний вогонь. Моя фігура, вірніше, посада міського голови, і відповідно, моя фігура була головною мішенню, тому в першу чергу я вирішив це зробити тому, щоб зробити перший крок до стабілізації суспільно-політичної ситуації в місті.

А те, що зараз пише преса здебільшого, то це був третій момент. Він був, я про це кажу, тому що були погрози: і мені, і друзям, і членам сім’ї. Причиною цих погроз було саме займання мною посади міського голови. Тому, зваживши це все, я вирішив, що посада ця не варта всього цього, щоб вся Європа, вся Україна, в Мукачеві те все лихорадило постійно.

Тому в п’ятницю в кінці дня я зібрав екстрену сесію, ми дообрали на сесії заступників, яких не було ще обрано до кінця, тобто, секретаря ради і двох заступників, зараз є комплект, і до завершення сесії я склав свої повноваження, які сесія прийняла.

І сьогодні в місті є команда, яка готова до нових виборів, скільки б це слідство не було, вирішувати питання міста. Більше того, я запропонував ще, коли вже на нараді з колективом, з апаратом міськвиконкому, що я навіть прошу винести на наступну сесію (яка вже там буде) тільки рішення, які пов’язані із життєдіяльністю міста, щоб не було ніяких політичних моментів, щоб не було питань, які там мають десь розгляд у правоохоронних органах.

Хай судова чи правоохоронна система вирішують, а не силами депутатів, ці питання. Тобто, це є конкретні кроки до стабілізації суспільства. І думаю, що присутність моя чи там, чи в іншому не змінить моє відношення до мукачівців і їхнє відношення до мене.

Ірина Халупа

Пане Нусер, ці півтора місяця, що пройшло, що Ви були мером міста, Ви себе відчували паном цього міста? Тобто, Ви відчували, що це Ваше місто, Ви ним урядуєте?

Ернест Нусер

Так. Я завжди відчував, що це моє місто, і буду далі відчувати. А те, що я урядував...

Ірина Халупа

Але з точки зору управління?

Ернест Нусер

Якщо хтось побував у, як кажуть, “шкурі” міського голови, він розуміє, що слово “урядувати” тут дещо голосно сказано. Це треба робити і робити. А роботи, повірте дуже і дуже багато. Тому я би просто бажав мукачівцям, щоб вони дали можливість і депутатському корпусу, і людям, які працюють сьогодні в апараті міста, трохи зосередитись більше на господарських питаннях, і менше на політиці. Тому що там набралось питань досить багато.

Ірина Халупа

Пане Нусер, це може для Вас бути неприємним запитанням, але один із Ваших колег по місту- пан Лендак вчора заявив, що у Вас, ймовірно, спрацювало сумління, і тому Ви вирішили подати у відставку. Як би Ви прокоментували таку заяву?

Ернест Нусер

Мені це питання ставили і на прес-конференції.

Я просто відповім. На протязі двох років виборчої кампанії я ніколи навіть натяком не дозволяв собі ображати нікого зі своїх опонентів. А якщо прослідити за їхніми діями, то можна відповідно зробити... Це є рівень культури пана Лендєля.

Я сьогодні не дивуюсь після тих заяв, які він робив на мітингах в Мукачеве, що він і таке заявляє. Як кажуть, Бог йому суддя.

Ірина Халупа

Пане Нусер, чи не відчуваєте себе дещо використаним у цій ситуації? Бо погодьтеся, двічі вибори, двічі Ви кандидуєте, двічі супроводжували ті вибори великі скандали, великі проблеми і заворушення, і після того всього Ви все ж таки відходите від тієї посади, за яку Ви нібито так воювали і хотіли її.

Ернест Нусер

Якщо скандали і були, то вони були в усякому разі ініційовані не мною і не членами моєї команди.

Що стосується використання. Якщо мене використали жителі Мукачеве для того, щоб я був головою, може не вийшло все так, як ми хотіли, то я абсолютно таке використання сприймаю.

Щодо використання якимись політичними силами чи окремими, я це відкидаю, цього нема, не було, я ніколи не був заложником або слугою якоїсь політичної сили і не буду і надалі ним.

Ірина Халупа

І що Ви будете тепер робити? Чим Ви будете займатися?

Ернест Нусер

Я думаю, що повернуся на старе місце роботи, в обласну раду.

Ірина Халупа

В обласну раду. Так що від політики Ви не відходите?

Ернест Нусер

Як сказати, політика політиці “рознь”. Тут трохи інша ситуація.

Ірина Халупа

В чому інша?

Ернест Нусер

Тому що тут немає стільки політики і більше треба займатися конкретною роботою, організацією роботи ради і так далі. Я великою політикою ніколи не займався і не збираюся займатися.

Ірина Халупа

Таке запитання: які Ваші робочі стосунки з паном Різаком? Ви добре розумієтеся? Ви добре разом працюєте?

Ернест Нусер

Нормально працюємо. Я не можу мати до нього ніяких претензій, тим більше, якщо брати з точки зору розвитку області за час його головування облдержадміністрації, в області пройшли дуже серйозні позитивні зрушення. Про це свідчать і економічні показники, а в першу чергу про це свідчать ті десятки об’єктів, які десятиліттями не були добудовані, а зараз введені в експлуатацію: це і лікарні, і школи, і інші об’єкти соціальної сфери.

Я розумію запитання. Щоб не дорікали Різаку його політичну позицію, але як керівник області, як господарник області, я думаю, закарпатці не можуть на нього нарікати.

Ірина Халупа

Так що обласна влада і облдержадміністрація працюють добре разом у Вашій області, так?

Ернест Нусер

Так.

Юрій Оробець

Я хотів би доповнити слова пана Нусера.

Ірина Халупа

Пане Оробець, Ви залишилися останнім нашим гостем...

Юрій Оробець

Дозвольте я прокоментую ті слова, які ми щойно почули.

Ірина Халупа

Пан Сушкевич десь поза межами контакту по його мобільному телефону. Давайте ми підіб’ємо підсумки про цю справу навколо Мукачева. Пан Зінченко сьогодні гостро оцінив діяльність СДПУ(О) у цій справі, також гостро засудив посадовців, він сказав, щоб запобігти таким повторенням, треба ліквідувати дірки у виборчому законодавстві.

Що це за дірки? Як ви їх будете ліквідовувати?

Юрій Оробець

Ви знаєте, для теперішньої влади любий закон – це купка паперу. І таким чином, щось міняти у купці паперу, не міняючи нічого у владі, в суспільстві, це означає самообман і обман виборця. Я хотів би прокоментувати слова пана Нусера.

Чому пан Нусер говорить лише про закордонних візитерів? Правда, були. У мене є, як у голови слідчої комісії по виборах попередніх Мукачева, дані про те, що “братки” кримінальні приїжджали аж із Донецької області, їх туди набирали вищі чини міліції області.

А чому він не говорить про місцеві кримінальні авторитети, зокрема, Іщенко, прізвисько Кифля, Паульо, він же кличка Чалий, Чубарко – це рекетир, який рекетирствував на всіх дорогах Європи, він же швагро – родич по жінці Медведчука.

Власне, вони організовували побиття і народних депутатів, і побиття виборчих дільниць...

Ірина Халупа

Пане Оробець, я Вас мушу перебити, нам залишається одна хвилина. Як Ви далі будете розвивати цю справу? Будете судитися? Що будете робити далі?

Юрій Оробець

По-перше, ми покажемо справжню роль негаранта Конституції Кучми, який на цьому будує собі третє президентство і показує в такий спосіб суспільству, що він хоче прийти кримінально до влади, але цього не вдасться, не вдалося у Мукачеві, не вдасться в Україні!

Ірина Халупа

Дякую, пане Оробець. На цьому ми завершуємо “Вечірню Свободу”. Сьогодні ми дискутували ще раз про мукачівські вибори міського голови. Наші гості: народні депутати Юрій Оробець і Валерій Сушкевич.

Слухайте радіо “Свобода”! З вами прощається Ірина Халупа. Шануймося!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG