Доступність посилання

ТОП новини

У Тель-Авіві помер Юхим Йосипович Березин.


Вольф Москович

Аудіозапис:

Тель-Авів, 1 червня 2004 - Зі смертю Юхима Йосиповича Березина, народного артиста України, режисера, сценариста та актора, завершується ціла епоха естрадного мистецтва комедійного жанру. Березин відійшов у вічність минулого тижня у віці 84 років у своїй квартирі у Тель-Авіві. Артист репатріювався в Ізраїль вже багато років тому. А останніми роками тяжка недуга прикувала його до ліжка.

Уродженець Одеси, він після закінчення режисерського факультету Київського Театрального інституту був режисером київського Російського драмтеатру імені Лесі Українки. А втім, автором і головним режисером української республіканської естради.

Комічний ефект дуету Березина-“Штепселя” та Тимошенка-“Тарапуньки” досягався у певній мірі тим, що естрадний діалог між ними вівся двома мовами. “Штепсель” розмовляв російською мовою з одеським акцентом, а “Тарапунька” – українською. Їхня спільна зіркова кар’єра тривала понад 30 років – до самої раптової смерті Юрія Тимошенка 1986 року від інфаркту під час концерту в Ужгороді.

Березин подався в Ізраїль, але тут продовжити естрадну кар’єру йому вже не вдалося. Естафету традицій одеського гумору підхопили в колишньому Радянському Союзі та у СНД вже інші одесити – Жванецький, Карцев та Ільченко, Левінзон.

Останній, будучи колись членом команди “КВН” Одеського Держуніверситету переніс після репатріації традиції “КВН” в Ізраїль. Його називають “батьком ізраїльського КВНу”.

Цікаво, що одеський гумор здобув популярність на всій планеті, а про популярність міста Одеси в Новому Світі свідчить хоча би той факт, що в США поряд з Брайтон-Бічем, “малою Одесою”, існує ще 48 міст з назвою “Одеса”.

Ім’я Юхима Березина нерозривно пов’язано з ім’ям Юрія Тимошенка. В Ізраїлі вшановують їхню пам’ять як яскравих представників театрального мистецтва України радянських часів.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG