Доступність посилання

ТОП новини

Україну знову підозрюють у причетності до контрабанди зброї.


Сергій Драчук

Прага, 3 червня 2004 – Як повідомили в четвер із Туреччини, в порту Амбарли під Стамбулом затримане судно з вантажем зброї, яке прямувало з України до Єгипту. Цьому присвятив спеціальну виїзну прес-конференцію в порту державний міністр Туреччини, який відповідає за зовнішню торгівлю й митну справу, Кюршад Тюзмен, про це пишуть і передають турецькі засоби інформації й міжнародні агентства.

Начальник прес-служби Міністерства закордонних справ України Маркіян Лубківський так прокоментував подію:

«Насправді жодних підстав для сенсації немає. МЗС України може підтвердити за інформацією, яку воно має, що в Стамбулі дійсно затримане судно під мальтійським прапором, на якому був вантаж, що прямував із Одеси через Стамбул до Єгипту. Цей вантаж має спеціальне призначення. Усі документи на вантаж були оформлені належним чином. … Причиною для затримання стала невідповідність у документах і маркуванні контейнерів. Іншими словами, контейнери були марковані не таким чином, як це передбачено для такого вантажу, що перевозився в них».

Іншу версію подала журналістам турецька сторона. Згаданий держміністр Кюршад Тюзмен повідомив, що в судновій декларації капітан заявив запасні частини, а не зброю. Тим часом у двох із контейнерів, які відкрили митники, була, за словами міністра, якась неуточнена ракетна пускова установка, радіокерована ракета, боєголовки тощо; при цьому Туреччину, сказав він, не поінформували про транзит зброї, як передбачають міжнародні домовленості.

Кюршад Тюзмен розповів, що підозру митників викликало підмінене маркування контейнерів, які мали перевантажити на інше судно. Коли люди з того іншого судна почали цікавитися про вантаж зброї, який вони мали взяти на борт до Єгипту, контейнери вирішили затримати, разом із судном, яке прийшло з України, і його командою. У двох контейнерах, які відкрили в середу ввечері, знайшли згадану зброю.

Тут знову є розбіжності з українською версією. «Контейнери не відкривали», – каже речник МЗС України Маркіян Лубківський.

Агентство «Асошіейтед Прес» переказує сюжет на турецькому телеканалі НТВ, що показав, як під наглядом державного міністра Туреччини відкривають контейнер з ракетною боєголовкою.

Маркіян Лубківський далі: «Я не хотів би коментувати дії турецької сторони. У нас є інша інформація з цього приводу, що турецька сторона також здивована повідомленнями своїх засобів інформації про цей інцидент».

За інформацією МЗС України, шість українських громадян із команди затриманого судна не арештовані й перебувають на волі в Стамбулі. Місце події відвідали українські дипломати. З’ясування обставин інциденту триває.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG