Доступність посилання

ТОП новини

Угорщина: на виборах до Європарламенту байдужих не передбачається.


Василь Плоскіна

Угорщина, 8 червня 2004 – Найбільші угорські партії влаштовують цими днями великі передвиборчі мітинги. 13 червня угорці вперше обиратимуть 24 депутатів до Європарламенту. Політики закликають угорського виборця не ігнорувати цієї події.

Погожі червневі дні сприяють проведенню великих вуличних зібрань. Не пощастило тільки одному з керівників консервативної партії Союзу молодих демократів. Коли він виголошував спіч перед своїми прихильниками, на нього випадково пролилася дощова вода з брезентового покриття над трибуною. За мить до цього політик голосно закликав: “Угорщино, прокинься!”

В угорських лівих ця деталь, безумовно, викликала б безневинну посмішку, якби не одна обставина. Нині вони не на жарт обурені методами передвиборчої кампанії своїх конкурентів, а найбільше тим, що праві все-таки мають непогані шанси здобути чимало мандатів у Європарламенті.

Цими днями голова соціалістичної партії Ласло Ковач запропонував правим опонентам влаштували публічні теледебати напередодні виборів. Але консерватори звинуватили лівих у тому, що останні хочуть відволікти увагу виборців від реальних проблем, з якими нині нібито стикається ліво-ліберальний уряд.

Праві стверджують, що за два останні роки рівень життя угорців погіршився, в економіці спостерігається застій, потерпає соціальна сфера тощо. Однак проурядові партії спростовують ці звинувачення і наводять дані держкомстату. Згідно з ними , за останні місяці приріст внутрішнього валового продукту країни становить 4,2 % , що свідчить про пожвавлення національної економіки.

Не згодні ліві також і з іншими пунктами звинувачень правих. На цю тему саме і хоче подискутувати у теледебатах Ласло Ковач, міністр закордонних справ Угорщини і водночас лідер угорських соціалістів. До речі, говорить він перед камерою дуже переконливо і вміє повернути аргументи опонента на свою користь.

Тим часом емоційний Віктор Орбан, голова Союзу молодих демократів (ФІДЕС), відомий як трибун. Він знає, як завоювати увагу натовпу і опирається радше на принципи, ніж на сильні логічні аргументи. За це його часто критикують ліві, але водночас поважають свої. Вони не радять йому публічно дебатувати з Ковачем, а звернути увагу на настрої угорських виборців, які у масі своїй є дещо розчарованими наслідками урядування ліво-лібералів.
XS
SM
MD
LG