Доступність посилання

ТОП новини

Пристрасті довкола пам''ятника Кобзареві в Угорщині тривають.


Василь Плоскіна

Аудіозапис:




Угорщина, 10 червня 2004 – Про скандальну історію навколо встановлення погруддя Тарасу Шевченку в Будапешті останніми днями багато пише угорська преса. Угорські українці вважають, що бронзова скульптура, яку мали відкривати 1-го червня під час візиту голови Верховної Ради Володимира Литвина, мало схожа на Кобзаря. Угорський уряд, враховуючи протест української меншини, скасував відкриття пам’ятника, проте у цій справі ще не поставлено крапку.

Зараз громаду турбує те, що ні мерія Будапешта, ані посольство України не відмовились від попередніх планів. Наприклад, консервативна газета “Мадяр немзет” (“Угорська нація”) цитувала слова українського посла Юрія Мушки про те, що цю справу ще не закінчено. Він вибачився перед скульптором Іштваном Марошичем і сказав: “Як каміння говорить саме за себе, так промовляє за себе і витвір мистецтва”.

А на думку керівництва українського самоврядування в Угорщині, скульптура угорського митця Марошича може тільки дискредитувати ім’я українського Кобзаря.

Сам скульптор заявив в інтерв’ю цій газеті, що тутешні українці, цитую, “підло на нього напали й ображали”. Автор публікації у свою чергу зробив висновок, що “українці здійснили напад проти пам’ятника”. Але вже наступного дня газета опублікувала інтерв’ю голови українського самоврядування Ярослави Хартяні зі спростуваннями.

Угорські українці не лише ведуть публічні дискусії на сторінках угорської та української преси. Цими днями вони звернулися зі скаргою на дії столичної мерії до уповноваженого парламенту Угорщини у справах захисту прав національних меншин Єне Кальтенбаха. Вони хочуть, щоб омбудсмен розпочав офіційне розслідування справи щодо пам’ятника, тому що вбачають у діях мерії порушення Закону про нацменшини від 1993 року. Згідно з цим документом, ніхто не має права без згоди нацменшини ініціювати, а тим більше встановлювати пам’ятники.

Тим часом член комісії з питань встановлення скульптур будапештської мерії Марія Маток переконана, що коли пам’ятник Шевченку не буде встановлено, то це завдасть шкоди українсько-угорським стосункам. Громада українців в Угорщині не відмовляється від пам''ятника Кобзареві. Але хоче, щоб він був схожим на себе.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG