Доступність посилання

ТОП новини

Олігархи намагаються забезпечити своє майбутнє після Кучми.


Марія Щур

Київ, 17 червня 2004 – Оглядачі знаходять нові політичні аспекти у продажу «Криворіжсталі» українським олігархам. На думку впливової аналітичної компанії, що входить до групи часопису «Економіст», захоплення металургійного гіганта двома конкуруючими кланами означає, що вони намагаються створити союз на випадок того, що президент Леонід Кучма відійде від влади. «Криворіжсталь», на думку аналітиків, має стати об’єднуючим фактором, оскільки вже з’являються ознаки того, що олігархи можуть підтримувати на виборах різних кандидатів. Не виключно, що одним з них міг би бути лідер опозиції Віктор Ющенко. Детальніше з аналізом британських експертів вас ознайомить Марія Щур.

Що ж змусило олігархів так настирливо та попри всі протести провести приватизацію «Криворіжсталі» у спосіб, який британські оглядачі називають «захопленням» компанії? Аналітики вважають, що йдеться про їхню невпевненість у своєму завтрашньому дні. Убезпечити свої активи вони намагаються всіма доступними способами. В арсенал входить політична реформа, що мала би позбавити влади майбутнього президента, третій термін нинішнього глави держави та, за гіршим сценарієм, - підтримка конкуруючих кандидатів на президентську посаду.

Політична реформа виглядає, що загрузла, а третій термін, хоч і теоретично можливий завдяки рішенню Конституційного Суду, все ж здається оглядачам малоймовірним, з огляду на таку непопулярність Леоніда Кучми, що навіть фальсифікація виборів не принесла б бажаної перемоги. Тож як вважають аналітики компанії “Economist Intelligence Unit”, олігархи дедалі серйозніше розглядають і третю можливість. І вже з’являються ознаки того, що вони будуть підтримувати на виборах різних кандидатів.

«Можливо, - мовиться у коментарі, - олігархи погодилися на співпрацю щодо купівлі «Криворіжсталі» тому, що вони розуміють, що це підприємство буде частиною переговорних інструментів після того, як Леонід Кучма покине свій офіс». Баланс сил напевно зміниться, якщо до влади прийде Віктор Янукович, найбільш ймовірний кандидат від влади. Але протиріччя між олігархами настільки великі, що не виключено, що хтось із них, а можливо, і не один, перейдуть на бік Віктора Ющенка під час президентської кампанії. Цю можливість хочуть залишити за собою і Віктор Пінчук і Ренат Ахметов, вважають британські оглядачі.

У будь-якому випадку, в Україні не буде чесної приватизації привабливих активів, поки не буде розбито монополію олігархів на економічну та політичну владу в країні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG