Доступність посилання

ТОП новини

Лідери КУН, ВО “Свобода”, ОУН(м) та ОУН(б) мають намір об''єднатися.


Тарас Марусик

Київ, 16 червня 2004 року.

Сьогодні на спільній прес-конференції лідери Конгресу українських націоналістів, Всеукраїнського об''єднання “Свобода” і двох Організації українських націоналістів – мельниківців і бандерівців - заявили, що мають намір об''єднатися і з цією метою вже створили робочу групу, яка розроблятиме ідеологічні та політичні принципи об''єднання націоналістичного руху. На думку одного з учасників прес-конференції, це історичний факт, якого не було 70 років.

На прес-конференції побував наш кореспондент Тарас Марусик.

Тарас Марусик

В заяві, яку підписали голови КУН’у Олексій Івченко, Всеукраїнського об''єднання “Свобода” Олег Тягнибок, ОУН (мельниківців) Микола Плав’юк та ОУН (бандерівців) Андрій Гайдамаха, висловлюється “занепокоєння щодо майбутнього Української державности”. Шанс змінити ситуацію в Україні на краще можуть дати президентські вибори цього року.

Говорить голова Всеукраїнського об''єднання “Свобода”, народний депутат України Олег Тягнибок.

Олег Тягнибок

Ми визначилися, що єдиним кандидатом на президентські вибори від опозиційних сил, від патріотичних сил є Віктор Ющенко.

Тарас Марусик

Олег Тягнибок сказав також, що низовим організаціям всіх чотирьох сил доручено брати якнайактивнішу участь у передвиборчих штабах Віктора Ющенка.

Олег Тягнибок

І наступний момент так само є дуже важливим. Ми проголосили, що нарешті українські націоналісти реально починають боротися за політичну владу в нашій державі.

Ми хочемо стати потужною європейською цивілізованою структурою, яка буде належним чином представляти український національний світогляд в різноманітних органах влади: і в українському парламенті, і в парламентах місцевих.

Тарас Марусик

“Інтереси держави сьогодні є такі, - додав голова Всеукраїнського об''єднання “Свобода” Олег Тягнибок, - що Кучма повинен піти, а Ющенко – прийти, і тоді буде вирішуватися дуже багато і соціальних, і національних питань у нашій державі”.

На запитання радіо “Свобода”, чи не запізнилися чотири організації з об’єднанням, голова Організації українських націоналістів (революційної або бандерівської) Андрій Гайдамаха сказав.

Андрій Гайдамаха

Щодо ідеї об’єднання, чи вона не є запізньою? Я думаю, що ця ідея вже нуртувала довший час в наших середовищах, розмови велися між різними структурами двосторонніми і тепер вийшла нагода і час, назріла потреба об’єднати і вийти із заявою назовні, бо так вимагають суспільні потреби.

Тарас Марусик

Паралельно з прес-конференцією в агентстві УНІАН відбувалася прес-конференція ще однієї Організації українських націоналістів – ОУН в Україні – в одному з урядових прес-центрів “Український час”. Ось як прокоментував це на моє прохання Олег Тягнибок.

Олег Тягнибок

Товариство, це є абсолютно провокаційна структура. Вона була створена владою, була створена для того, щоб зсередини розмивати націоналістичний рух.

Наприклад, на Західній Україні вони активно підтримували на минулих виборах блок “ЗаЄдУ” і персонально всіх кандидатів по мажоритарних округах, які йшли від блоку “ЗаЄдУ”, підтримували, використовуючи символіку українських націоналістів і використовуючи гроші тих всіх кланів, які сьогодні оточують Кучму.

Тарас Марусик

Олег Тягнибок сказав також, що скориставшись внутрішньою боротьбою в пропрезидентських силах, СДПУ(О) замінила на посаді цієї структури Романа Козака на Андрія Чорновола.

Олег Тягнибок

Який, до речі, сьогодні входить у фракцію “Соціальна справедливість” Львівської обласної ради, він є депутатом Львівської обласної ради, а це є фракція СДПУ(О).

І ця людина відверто сьогодні працює на СДПУ(О), використовуючи прізвище Чорновола і бренд ОУН. Це є відверті провокатори, які створилися заради того, щоб заробляти гроші на українській національній ідеї.

Тарас Марусик

Колега Олега Тягнибока по парламенту, голова КУН’у Олексій Івченко переконаний, що перспективи націоналістичних організацій, зокрема Конгресу українських націоналістів, великі.

Олексій Івченко

На 1-е січня 2006-го року, можете собі записати, членство Конгресу українських націоналістів буде складати не менше ста тисяч активного членства, не менше 300 тисяч офіційно юридично зареєстрованих осередків в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG