Доступність посилання

ТОП новини

Україна постачатиме армію Іраку.


Сергій Драчук

Прага, 18 червня 2004 – Британський діловий щоденник «Файнаншл Таймз» оприлюднив деякі подробиці американського контракту на обладнання армії Іраку, значну частину якого виконуватимуть в Україні. Військо Іраку вже десятиліттями користується радянською технікою, і вибір поставника з колишнього східного блоку виглядає природнім, пише газета. Вже 15 липня до Іраку мають вирушити перші партії.

Головним предметом української частини контракту будуть авта для перевезення особового складу й машини підвищеної прохідності. Але обидві сторони – і американська, і українська – відмовляються навести подробиці.

Контракт стане приємним дарунком Україні, яка ще з радянських часів має довгі традиції постачання до Іраку, а потім здійснювала його за програмою ООН «Харчі за нафту». Але від зміни режиму в Іраці нинішній контракт буде перший для України, пише «Файнаншл Таймз»: згідно з оприлюдненими документами, вона має надати 65 відсотків обладнання для 15 батальйонів і 6 штабів бригад для Збройних сил і Об’єднаних сил безпеки Іраку, або ж для 28 тисяч іракських військовослужбовців, на загальну суму в 259 мільйонів доларів. Раніше міністерство оборони США називало суму контракту як понад 120 мільйонів доларів.

Контракт від Пентаґону здобула зареєстрована у США фірма «Спільне підприємство АНГАМ». Її організував для участі в тендері міноборони США американський підприємець походженням із Іраку Гуда Фарукі разом зі своїми саудівськими й йорданськими партнерами. Гуда Фарукі є колишній діловий партнер Ахмада Чалабі – колишнього іракського еміґранта, а нині суперечливого політика, який побував членом тимчасової Владної ради Іраку, нагадує «Файнаншл Таймз». Додам, що коли нещодавню цю Владну раду замінювали на тимчасовий уряд Іраку, США, за повідомленнями, домагалися призначення Ахмада Чалабі президентом Іраку. Сполучені Штати ці звинувачення заперечують.

Серед того, що має зробити для Іраку Україна, – близько півтора тисяч машин для перевезення особового складу на 16 осіб і двох тисяч фургонів на 6 солдатів – так мовиться в оприлюднених англомовних документах. Представник компанії «АНГАМ» відмовився уточнити для «Файнаншл Таймз», про які саме моделі й яких поставників ідеться, з міркувань безпеки. Раніше коментувати подробиці відмовлялися в МЗС України, посилаючись на комерційну таємницю.

Працівник українського агентства «Дефенс Експрес» Микола Сирук сказав для «Файнаншл Таймз», що в Україні є лише кілька машин, які відповідають вимогам контракту. Це можуть бути важкі вантажівки «КрАЗ» Кременчуцького автозаводу та легкі авта підвищеної прохідності «Хантер» – оновлена модель російського «УАЗика», що за ліцензією виробляється в Україні. У лютому 421 «Хантер» продав іракській поліції його російський виробник, Ульяновський автозавод.

Ціна, що її виставляє компанія «АНГАМ» за вантажівки, починається від майже 20 тисяч доларів, пише «Файнаншл Таймз». Ця сума стосується і доставки до Іраку, і ґарантії на один рік чи 36 тисяч миль. Загальна вартість контракту від «АНГАМу» приблизно на 40 відсотків менша, ніж від його конкурента на тендері з Польщі, компанії «Бумар».

Як пише британський щоденник, очевидним чинником у виборі українського обладнання було бажання Пентаґону якомога більше скоротити витрати. У передтендерній конференції в квітні брали участь і десятки американських військових поставників, серед яких були, наприклад, «Дженерал Дайнамикс» чи «Локгід Мартин». Нині на інтернетівському сайті американського війська оприлюднено відповіді на їхні питання, з яких видно: американські виробники були розчаровані заниженими вимогами.

Представник однієї американської компанії звернув увагу, що не бачить вимоги «балістичного захисту», тобто бронювання, в жодної з машин. Відповідь військових: захист не передбачено.

Інший наголосив, що відкриті санітарні машини за ірацької спеки не забезпечать належного медичного догляду, й запропонував додати як обов’язкову вимогу кондиціонери. Американська армія відповіла: мінімальні вимоги залишено без змін, цитує британський щоденник «Файнаншл Таймз».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG