Доступність посилання

ТОП новини

Словаччина теж підтримає Україну на шляху до Європи. І колись полегшить візовий режим.


Оксана Пеленська

Прага, 21 червня 2004 – Щойно, всього два тижні тому, в Києві закінчився візит тодішнього словацького президента Рудольфа Шустера, як в Україну з дводенним офіційним візитом поспішає ще один високий гість із сусідньої Словаччини – прем’єр-міністр Мікулаш Дзурінда. В Києві він зустрівся в понеділок із найвищими українськими посадовими особами – президентом, головою Кабінету міністрів і головою парламенту, а в вівторок на Закарпатті, в Ужгороді його чекають представники словацької національної меншини.

Словацький керівник пообіцяв керівникам українським поділитися досвідом європейської інтеграції, підтримати євроінтеграційні прагнення України і стати її «голосом за європейським столом». Іще одна з його обіцянок – із часом щонайбільше спростити візовий режим для українських громадян.

Аналітик Дослідного центру Словацької асоціації зовнішньої політики Іво Самсон в інтерв’ю для «Радіо Свобода» висловив думку, що ці два моменти – візи й допомога Україні на шляху до Європи – мають важливе значення і для самої Словаччини: «Гадаю, що між Словаччиною та Україною останнім часом, особливо протягом двох-трьох років, дійшло до певного порушення взаємин, наприклад, тим, що Словаччина досить чітко запровадила європейські норми, зокрема, суворий візовий режим для України. Для порівняння, з Польщею та Угорщиною Словаччина поводилася послідовніше. Через те, думаю, сьогодні, коли Словаччина вже є членом Європейського Союзу, потрібно ці відносини якось вирівняти, зокрема, полегшити візові умови, і це буде складовою переговорів між словацьким прем’єром та українською стороною».

Словацький аналітик уважає, що Словаччина може надати суттєву підтримку Україні в її долученні до Європи: «Словаччина стала новим членом ЄС, і тепер вона може взятися за підтримку інтеграції до Євросоюзу тих країн Центральної та Східної Європи, які поки що не були залучені до цих процесів. Передусім це стосується нашого найбільшого східного сусіда – України. Словаччина може в майбутньому стати якимсь адвокатом України під час переговорів чи то з Європейським Союзом, чи й із Північноатлантичним союзом», – каже Іво Самсон.

На думку словацького політолога, яку також поділяє братиславська преса, українсько-словацькі взаємини потребують корекції в бік тіснішої економічної, політичної й культурної співпраці. Спрощення візового режиму, вирішення проблем, які б забезпечили гідні умови життя і праці українських громадян на Словаччині, були б важливим кроком на цьому шляху.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG