Доступність посилання

ТОП новини

Президент державного об’єднання Сербiя i Чорногорiя Светозар Марович заявив, що сербськi та чорногорськi спортсмени виступатимуть на Олiмпiйних iграх в Афiнах пiд новим державним прапором та, що переможцi отримуватимуть золотi медалi пiд звуки нового гiмну.


Михайло Рамач

Белград, 24 червня 2004 – “Боже правди Чорногорiє!” Такий заголовок на першiй сторiнцi надрукувала белградська газета “Полiтика”, коментуючи пропозицiю скласти гімн державного об’єднання з двох рядків колишнього сербського гiмну “Боже правди” та двох рядків чорногорської патрiотичної пiснi “Ой, ясна травнева зоре, мати наша Чорногорiє”.

Музикознавцi кажуть, що таке безглузде поєдання не задовольнить ані сербiв, анi чорногорцiв. До речі колишнiй сербський гiмн був складений на честь однiєї з династiй, то ж спiвати про здоров’я короля сьогодні республiцi не годиться – кажуть інші.

Ще бiльше незадоволення викликав проект нового прапора. Вiн мав би мати чотири кольори: червоний, бiлий, синiй та блакитний. Таке соломонове рiшення експерти запропонували тому, що сербська сторона наполягала на синьому, чорногорська - на блакитному.

Сербсько-чорногорське державне об’єднання проголосили в лютому минулого року. Керiвники обох республік тодi пообiцяли, що державнi символи ухвалять через три мiсяцi. Але тим часом пiднiмають прапор та спiвають гiмн колишньої Югославiї. До речi, гiмну майже ніколи не чути, бо пiд час його виконання люди на знак протесту свистять i в Сербiї i в Чорногорiї.

Є й такi, хто каже, що не варто взагалі турбуватися символами об’єднання держав, якi в недалекому майбутньому розiйдуться. I в Сербiї i у Чорногорiї зростає кiлькiсть прихильників незалежності.

А щодо Олiмпiади, журналiсти кажуть, що не треба поспiшати. В країнi – не так багато спортсменiв, якi мають шанси здобути золотi медалi.
XS
SM
MD
LG