Доступність посилання

ТОП новини

Кримські татари вважають себе корінним народом України. Їхні супротивники на зустріч не прийшли…


Володимир Притула

Симферополь, 23 червня 2004 – У Криму триває суперечка, чи можна вважати кримськотатарський народ корінним народом України. Сьогодні в Симферополі завершився семінар, який провели для представників корінних громад півострова Управління Верховного комісара Організації Об’єднаних Націй з прав людини і Робоча група ООН з питань корінних народів і меншин. Утім, дискусія з цієї проблеми не відбулася – українські експерти по суті проігнорували цей захід.

Визнання кримських татар корінним народом Криму та України – одна з головних політичних вимог Меджлісу кримськотатарського народу до української і кримської влади. Голова Фонду досліджень проблем корінних народів Криму Надир Бекиров каже, що, хоча термін «корінні народи» присутній у тексті Конституції України, і Київ, і Симферополь відмовляються його конкретизувати, а тим більше застосовувати стосовно кримських татар. Мовляв, цей термін не до кінця пророблений.

За словами Надира Бекирова, саме термін «корінні народи» та можливість його застосування до кримських татар мали обговорювати на семінарі-тренінгу «Права людини для представників корінних громад», який провели в Симферополі Держкомітет національностей і міграції України, Фонд досліджень проблем корінних народів Криму та Управління Верховного комісара Організації Об’єднаних Націй з прав людини. Для участі в ньому до Криму прибули відомі експерти, глава підрозділу ООН з корінних народів і меншин Джуліан Бургер і секретар Добровільного фонду ООН для корінного населення Землі Евлалія Ортадо.

Але дискусії на семінарі не було. Розповідає Надир Бекиров: «Організовуючи цей тренінг, ми якраз розраховували на те, що в ньому візьмуть участь і ті українські експерти, які вперто повторюють, що в Україні немає корінних народів. Вони мали чудовий шанс зустрітися і поспілкуватися зі впливовими експертами з ООН, які займаються цією проблемою. Щоб вони змогли переговорити як колеги, як фахівці і прояснити для себе ті незрозумілі місця, що нібито досі в них існують. Але, на наш подив, приїхало дуже мало людей. Практично, з чиновників – нікого, окрім хіба що пані Голової з державно-правового управління адміністрації президента України. У мене склалося таке враження, що ті, хто себе називає експертами, просто бояться цієї зустрічі, тому що після неї не буде чого заперечувати», – заявив Надир Бекиров, якого вважають у Криму одним із провідних фахівців із міжнародного права.

Глава підрозділу ООН з питань корінних народів та етнічних меншин Джуліан Бургер каже, що Об’єднані Нації спеціально не визначають, які народи є корінними, а які – ні: це справа самих народів. Підрозділи ж ООН лише надають допомогу тим, хто сам себе залічує до корінних: «У випадку з кримськими татарами ми вважаємо їх корінним народом, тож вони беруть участь у наших зустрічах. Ми також підтримуємо їх фінансово через наші фонди для корінних народів. Але це так тому, що вони самі себе так ідентифікують і на цьому наполягають, а не тому, що так вирішила ООН», – заявив Джуліан Бургер.

Його колега, представник Добровільного фонду ООН для корінного населення Землі Евлалія Ортадо каже, що сьогоднішній семінар допоможе кримським татарам ефективніше відстоювати свої права за допомогою міжнародних організацій: «На цій зустрічі кримські татари дізналися, що їхня ситуація дуже схожа на становище, в якому перебуває багато інших народів планети. І вони отримують можливість використати цей досвід», – уважає Евлалія Ортадо, представник Добровільного фонду ООН для корінного населення Землі.

Після закінчення візиту до Криму делегація Організації Об’єднаних Націй відлітає до Женеви, де поінформує про становище кримських татар Робочу групу ООН з корінного населення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG