Доступність посилання

ТОП новини

Україна і Польща готуються співпрацювати за умов розширеного Євросоюзу.


Володимир Притула

Симферополь, 25 червня 2004 – Сьогодні в Ялті завершився 7-й щорічний економічний форум «Україна – Польща». В його заключному пленарному засіданні взяли участь президенти обох країн Леонід Кучма та Александр Кваснєвський.

Із вікон Кришталевої зали готелю «Ялта – Інтурист», де протягом двох днів відбувався черговий Українсько-Польський економічний форум, відкривається вигляд на монументальний сірий скелет недобудованого пансіонату. Поруч, не звертаючи уваги на недобуд і на офіційні однострої урядовців та бізнесменів, плещуться в басейні безтурботно-напівоголені курортники. Спостерігаючи за цим із-за скла зали форуму, один із польських журналістів сказав, що цей краєвид є своєрідним символом можливостей, які відкриваються для польського бізнесу в Україні.

Президент України Леонід Кучма в своєму виступі на форумі повідомив, що обсяги польських інвестицій в українську економіку торік зросли на третину. Приблизно на стільки ж виріс і товарообіг між двома державами. Однак перед ними нова ситуація, що виникла після вступу Польщі до Європейського Союзу, каже Леонід Кучма: «Тепер важливо зуміти ефективно використати ті переваги, які несе розширення, і водночас максимально зменшити його потенційні негативні наслідки, зокрема, для українсько-польського економічного співробітництва. От мені сьогодні сказали таку не зовсім добру статистику: за травень перетин польського кордону українцями складає лише 25 відсотків від попереднього часу. У нас усе одно є всі підстави сподіватися, що той високий рівень українсько-польського партнерства дозволить нам зі найменшими втратами подолати всі проблеми, які виникли з розширенням Європейського Союзу. Наші польські партнери бачать великі можливості на схід від Бугу. Для них співпраця з Україною – це не лише освоєння перспективного ринку, а й серйозна інвестиція в майбутнє. Хотів би запевнити, що українська економіка відкрита для наших польських друзів».

На форумі Україна презентувала кілька перспективних інвестиційних проектів, серед яких – підземний транспортний перехід «Крим – Кубань», гірськолижний курортний комплекс на Львівщині та деякі інші. Обговорювалися перспективи українських інвестицій у металургійну, трубну і коксовидобувну промисловості Польщі. І в цьому контексті президент Польщі Александр Кваснєвський у своєму виступі хоч і сипав черговими компліментами на адресу свого друга Леоніда Кучми, української економіки і чудової Ялти, та все-таки вмістив кілька конкретних позитивних послань українцям: «Ця чергова зустріч, яка зібрала велику кількість представників влади і бізнесу, є справді дуже істотним елементом польсько-українських відносин. Як уже мовилося, цей форум відбувається в нових умовах, коли Польща вже 2 місяці є членом Європейського Союзу. А це і для Польщі, і для України – новий виклик, – уважає Александр Кваснєвський, – і на цей виклик треба бути готовим відповідати».

А позитивним для України є вже хоча б те, що тепер Польща має узгодити з Європейською Комісією правила приватизації знаменитого великого металургійного підприємства «Гута Ченстохова». Тож перед «Індустріальним Союзом Донбасу» відкривається новий шанс: фактично він отримав від польського президента запрошення до участі в новому конкурсі з приватизації «Гути Ченстохової». Щоправда, пан Кваснєвський попередив, що остаточне рішення ухвалюватиметься прозоро і лише за ринковими критеріями. Тут же він представив українцям нового міністра державної скарбниці Польщі, який за це відповідатиме.

Іще одна важлива новина від польського президента: вже днями буде створено спільне підприємство «Сарматія», яке обслуговуватиме нафтотранспортний коридор «Одеса – Броди». Він висловив сподівання, що роботи на польській ділянці розпочнуться в 2006 році і вже за два роки нафтогоном «Одеса – Броди – Плоцьк» піде перша нафта. Водночас Александр Кваснєвський наголосив на необхідності того, щоб цей проект самоокуповувався й був заснований на ринкових принципах. За його словами, найвірогідніше, що підтримку в будівництві нафтопроводу надасть Європейський банк реконструкції і розвитку.

Ну, а єдиним, але важливим підписаним офіційним документом 7-го Економічного форуму «Україна – Польща» стала Стратегія українсько-польського міжрегіонального і прикордонного співробітництва. Її ухвалили учасники зустрічі глав реґіонів двох держав, яка пройшла в іншій частині Ялти, в Лівадії. Наступний такий форум відбудеться, очевидно, в польському місті Жешові, і проходитиме він у 2005 році в рамках Року України в Польщі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG