Доступність посилання

ТОП новини

Куди інтегруватися Україні – на захід чи на схід: думки молоді і соціолога.


Тарас Марусик

Київ, 28 червня 2004 року.

Тарас Марусик

Ми вирішили поцікавитися думкою самої молоді, куди належить йти Україні – на захід чи на схід, до Євросоюзу чи Єдиного економічного простору. Ви почуєте також думку соціолога Ірини Бекешкіної.

Після численних спроб провести невелике опитування молоді в центрі столиці вдалося записати тільки двох осіб. Переважна більшість відповідала, що політикою не цікавиться.

В деяких випадках можна було констатувати побоювання перед мікрофоном, хоча опитування було анонімним. Характерна відповідь така: все одне ні від мене, ні від Вас нічого не залежить.

Відповідаючи на запитання, який напрям економічної і культурної інтеграції мала б вибрати Україна, один юнак на Майдані Незалежности сказав.

Юнак

Я думаю, що Україна має йти в ЄС, тому що вертатися назад до комунізму? який він був, то не є вірним шляхом, тому що наша влада вважає, що краще було б, якби ми браталися з Росією та Білоруссю, але те до нічого доброго не приведе.

Тарас Марусик

В мікрофон погодилася говорити і молода дівчина.

Дівчина

Я вважаю, що молоді просто треба бути самою собою і розуміти, що це наша держава, що ми маємо свою культуру, маємо свою історію. Ми повинні розвивати все це, як і долучатися до Заходу і до Сходу, але все-рівно свою самобутність залишати при собі.

Тарас Марусик

А якби такий жорсткий вибір постав би перед Вами, то Ваша точка зору: немає третього шляху, є шлях або в один бік інтегруватися, або в інший, то щоб ви вибрали.

Дівчина

Я вважаю, що на Захід.

Тарас Марусик

Науковий керівник фонду “Демократичні ініціативи”, кандидат філософських наук Ірина Бекешкіна порівняла дані соціологічних досліджень за кількома віковими категоріями.

В цілому населення країни схильне інтегруватися як на захід, так і на схід, тобто рухатися одночасно в двох напрямках. Але якщо поставити запитання інакше, каже Ірина Бекешкіна, що є пріоритетом - Європейський Союз чи Єдиний економічний простір з Росією, Казахстаном та Білоруссю, то все ж переважає орієнтація на схід, на ЄЕП – 44% проти 35%.

Ірина Бекешкіна

Але тут існує якраз істотна відмінність між молоддю і рештою населення. Скажімо, якщо подивитися підтримку пріоритетну ЄС чи ЄЕП, то молодь якраз дивиться більше на Захід.

Серед них пріоритетність ЄС підтримує 43 %, ЄЕП – 36. Серед населення середнього віку приблизно існує паритет, а от старше однозначно орієнтується на Схід (52 % - на Схід, 26 % - на Захід).

Тобто взагалі молодь відрізняється якраз чітко вираженою прозахідною орієнтацією, це стосується не лише ставлення до ЄС і ЄЕП, а й ставлення до НАТО, тобто молодь – це єдина вікова категорія в Україні, яка проголосувала з деякою перевагою на уявному референдумі за НАТО.

Всі інші вікові категорії проголосували проти.

Тарас Марусик

Говорила керівник фонду “Демократичні ініціативи”, кандидат філософських наук Ірина Бекешкіна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG