Доступність посилання

ТОП новини

День Конституції: свято, яке намагаються зруйнувати?


Марина Пирожук

Київ, 28 червня 2004 року.

Марина Пирожук

Сьогодні в Українi вiдзначається День Конституції. Українців з цим святом привітало керівництво держави. Президент України Леонід Кучма у своєму привітанні відзначив, що прийняття Основного Закону ознаменувало фундаментальне закріплення незалежності України та навіки закарбувало волю українського народу жити у власній суверенній, соборній державі. Водночас Кучма наголосив на необхідності проведення політичної реформи. Тим часом перед Верховною Радою України представники БЮТ та “Нашої України” протестують проти ухвалення політичної реформи та внесення змін до Конституції. Днями Левко Лук’яненко, Андрій Шкіль та Євген Жовтяк установили там наметове містечко. Сьогодні до них приєднався Голова Молодіжної партії України , представник фракції “наша Україна” Юрій Павленко.

Вітаючи українців зі Святом Конституції Леонід Кучма наголосив, що положення Конституції підкреслюють незворотність демократичних та соціально-економічних перетворень в Україні та її євроінтеграційного курсу.

Основний Закон, за його словами, є визначальним чинником забезпечення державного суверенітету України та консолідації суспільства. Кучма також згадав , в яких умовах ухвалювалася українська Конституція 8 років тому , і висловив подяку народним депутатам другого скликання. Народні депутати, які в цей день біля парламенту протестують проти внесення змін до Конституції тим часом звинувачують главу держави у конституційному заколоті.

Ось як оцінив привітання глави держави з Днем Конституції представник БЮТ Андрій Шкіль.

Андрій Шкіль

Як вищу форму цинізму, тому що він є двигуном, мотором конституційного заколоту. Тому будь-які заяви, які б свідчили про те, що він радіє від існування нинішньої Конституції є удаваними. Радіє, тому що він 10 років керував з допомогою неї, там чи меншу кількість часу, але спирався на конституційну угоду, яка пізніше стала самою Конституцією.

Та, власне, він може тішитись тим, що було, але тим паче він не має вітати нікого ні з чим, тому що вся робота ведеться на руйнування Конституції. Це свято не є його святом. Зараз Конституція потребує захисту, тому що зміни, які пропонуються в Конституцію, не йдуть на поліпшення чи на “косметичний ремонт”. Це просто, як на мене, протиконституційний заколот. Тому будь-які заходи, які би були присвячені тому, щоб зупинити цей процес, для мене є актуальні і необхідні.

Тому цей намет буде символізувати певний протест і протест достатньо активний.

Марина Пирожук

Андрій Шкіль каже, що намети народних депутатів стоятимуть біля парламенту доти, доки не будуть зняті всі питання стосовно внесення змін до Конституції.

Ще один житель “наметового містечка” Голова Молодіжної партії України, представник фракції “Наша Україна” Юрій Павленко, який установив сьогодні четвертий намет біля Верховної Ради заявляє, що ухвалення у першому читанні у парламенті минулого тижня проекту 4180 про внесення змін до Конституції є кримінальним злочином.

Юрій Павленко

Владні святкування цього дня є досить цинічними. Тому що ті люди, які сьогодні, згідно з Конституцією, наділені владними повноваженнями, діють всупереч Конституції. Вони діють всупереч бажанням громадян України.

Ми вважаємо, що голосування за черговий законопроект по змінах до Конституції є ніщо інше, як кримінальний злочин, за який повинні нести відповідальність ті люди, які його виносили на голосування, і ті люди, які за нього голосували. Тому що чітко записано в Конституції: не раніше ніж через рік.

Марина Пирожук

Юрій Павленко переконаний, що новообраний у жовтні президент України скасує законопроект про внесення змін до Конституції.

Нагадаємо, що наметове містечко біля ВР установили представники БЮТ Левко Лук’яненко, Андрій Шкіль та член фракції “Наша Україна” Євген Жовтяк.

Голова Молодіжної партії України Юрій Павленко, приєднався до них сьогодні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG