Доступність посилання

ТОП новини

“Права людини: українська реальність”: Український омбудсмен опікується долею двох українських моряків, засуджених за контрабанду; Суд виправдав колишнього міського голову Красного Луча Сергія Лук’яненка; Дитяча газета “Зірка” під загрозою закриття.


Надія Шерстюк

Аудіозапис програми:

Київ, 29 червня 2004 року.

Надія Шерстюк

На хвилях української служби радіо “Свобода” ви слухаєте передачу “Права людини: українська реальність”. У київській студії перед мікрофоном Надія Шерстюк, звукооператор Вадим Журба.

Сьогодні у програмі такі теми:

- Український омбудсмен опікується долею двох українських моряків, засуджених за контрабанду;

- Суд виправдав колишнього міського голову Красного Луча Сергія Лук’яненка;

- Дитяча газета “Зірка” під загрозою закриття.

Уповноважена ВР з прав людини Верховної Ради України Ніна Карпачова провела прес-конференцію, присвячену долі капітана судна “Навстар-1” Миколи Мазуренка та його помічника Івана Сощенка, яких донедавна утримували в іракській в’язниці “Абу-Ґрейб”. Тепер вони перебувають у медичній частині Лук''янiвського СIЗО.

Нагадаю, що судно “Навстар-1” з українським екіпажем на борту, яке вивозило з Іраку дизельне паливо, було перехоплене в серпні 2003-го року в Перській затоці британським військовим кораблем “Сазерленд”.

Українські моряки були звинувачені у спробі контрабандного вивезення трьох з половиною тисяч тонн палива, заарештовані і засуджені до семи років позбавлення волі i штрафу в розмірі 1 мільйон 200 тисяч американських доларів на кожного.

Під час зустрічі з журналістами Ніна Карпачова торкнулася також і справи сержанта мукачівської міліції Михайла Джумелі.

Мій київський колега Тарас Марусик продовжує далі.

Тарас Марусик

Микола Мазуренко та Іван Сощенко винними себе в контрабанді дизельного палива не визнали, і, як сказала Ніна Карпачова, вони це довели в суді.

Ніна Карпачова

Якщо вони себе визнали винними, а потім сказали: “Ні, через тортури”. Але ж того не було. Ви розумієте, вони не визнали себе винними попри застосування тортур. Все навпаки.

Тарас Марусик

На запитання, чи існує можливість переглянути вирок попереднього суду в Україні, Ніна Карпачова сказала:

Ніна Карпачова

Практика така, що практично майже не було виключень з цього правила за інформацією ВСУ, яку ми отримали, безпосередньо спілкуючись з ВСУ.

Тарас Марусик

Ось що відповіли українські моряки на її запитання, чи були серед “мешканців” іракської в’язниці “Абу-Ґрейб” громадяни країн СНД чи Європи?

Ніна Карпачова

Вони сказали: “Так, було двоє російських бізнесменів, яких через буквально декілька діб (вони сказали) російська сторона забрала після того, як Путін безпосередньо звернувся до Буша. І вони це чули, як вони кажуть, безпосередньо по радіоприймачу, який прослуховували самі іракці.

Тарас Марусик

Був ще у цій тюрмі і студент з Естонії.

Ніна Карпачова

Я кажу: “Яка доля цього студента? Він залишився в цій в’язниці?” Мені кажуть: “Ні, Ніно Іванівно, його доля дуже цікава. Ми сподівалися, що і нас чекає така доля, як його”. Я питаю: “Це дуже сумна історія?” Вони кажуть: “Ні, ця історія зі щасливим кінцем”.

Естонські військові, які так само перебувають на боці коаліції багатонаціональних сил, під’їхало два БТРа з естонцями до в’язниці, озброєних до зубів і кажуть: “Такого-то на дізнання”. Сумніву не було – війська коаліції. Передали, а далі, кажуть, літак був. І він сьогодні вже в Естонії.

Вони кажуть: “Коли ми дізналися, то ми так тішили себе надією – мабуть і наші теж зможуть так зробити. Це непросто, звичайно. Це операція.

Тарас Марусик

На запитання радіо “Свобода” Ніна Карпачова підтвердила, що опікується долею сержанта патрульної служби мукачівської міліції Михайла Джумелі.

Ніна Карпачова

До речі, він в Києві перебував через те, що його було направлено його керівництвом (після, до речі, цього викрадення бюлетенів) на навчання в академію. Але після його заяви, коли Джумеля приїхав вже безпосередньо в академію, його не було допущено до складання цих іспитів. Таким чином його позбавили можливості отримати освіту в цьому учбовому закладі.

Тарас Марусик

Коли він приїхав до Мукачева, дізнався, що має повернути 300 гривень за міліційну форму, яку носив два роки. Крім того...

Ніна Карпачова

Його було викинуто з того гуртожитку, де він проживав без його згоди всякої, і перекинуто, як він мені сказав, в якусь таку кімнату на кшалт камери сховища, яка повністю протікала вода, і, каже, зіпсовані навіть там всі мої речі.

Тарас Марусик

І за це Михайлові Джумелі довелося сплатити інших 300 гривень.

Уповноважений з прав людини Верховної Ради України Ніна Карпачова сказала, що вона зробить усе, аби колишній сержант міліції Михайло Джумеля здійснив свій план – навчатися в якомусь юридичному вузі.

Надія Шерстюк

Донецький господарський суд розглянув касаційну скаргу луганських податківців і залишив без змін рішення Луганського господарського суду. Тим самим він повністю виправдав колишнього голову міста Красний Луч Сергія Лук’яненка, якого, нагадаю, за звинуваченням у несплаті податків арештували, засудили і достроково звільнили з посади.

Тепер свою правоту у судових інстанціях доводить Сергій Лук’яненко. Він стверджує, що правоохоронні органи діяли незаконно і репресували його за вказівкою керівників області.

Василь Соколенко

Не дивлячись на те, що 14-го березня у Красному Лучі відбулися позачергові вибори мера і було обрано провладного кандидата, пристрасті у цьому шахтарському місці не стихають і сьогодні. Городяни двічі ініціювали проведення референдуму, щоб висловити недовіру новообраній владі, але міськвиконком двічі відмовляв їм у законних вимогах.

Колишній міський голова С.Лук’яненко неодноразово звертався до судів, щоб з їх допомогою встановити справедливість і нарешті домігся свого – податківці, які звинувачували його у тому, що він нібито не сплачував податки за той час, коли керував фірмою “Прогрес”, програли судовий процес спочатку в Луганську, а потім і в Донецьку.

Сергій Лук’яненко

Я знаю, що в них є внутрішня вказівка у податкової адміністрації – йти до кінця. Тому, я думаю, що вони будуть звертатися до Вищого господарського суду. Виходячи з його рішення або вони, або я будемо подавати касацію до ВСУ.

У нас всі господарські питання розділилися на три частини і кожна з них доходила до ВСУ.

Василь Соколенко

До речі, ще у квітні адвокати С.Лук’яненка звернулися до Антрацитівського районного суду з клопотанням про закриття кримінальної справи проти свого підзахисного у зв’язку з відсутністю складу злочину.

За законом, ця заява повинна була бути розглянута протягом двох місяців, але і досі суд не дав відповіді.

Сергій Лук’яненко

Сьогодні є всі підстави закрити кримінальну справу. І виникають запитання: “А за що я страждав? За що мене ганьбили? За що я був звільнений з посади?” І про це неодноразово повідомляли губернатора, який в області представляє Президента, а Президент є гарантом Конституції.

Василь Соколенко

Незабаром у тому ж Апеляційному суді буде вирішуватися питання і про незаконне звільнення Лук’яненка з посади міського голови. Він вважає, що вибори 14-го березня мали форму політичного заколоту. На його думку, міська влада незаконно привласнила повноваження ВР і безпідставно розпорядилася про проведення позачергових виборів.

Про це зазначається і в нещодавно оприлюдненому зверненні міської громади красного Луча, у якому виборці наполягають на законному вирішенні цієї ситуації.

Надія Шерстюк

Рубрика “Голоси скривджених”.

Майже три роки тому доктора ветеринарних наук, професора Аліма Заволоку незаконно звільнили з роботи. Незважаючи на втручання народних депутатів, громадськості, профспілок Харківщини учений із світовим ім’ям залишається сьогодні без роботи.

Докладніше наша харківська кореспондентка Вікторія Маренич.

Вікторія Маренич

У 2001-му році Алім Заволока, завідувач кафедрою епізоотології Харківської зооветеринарної академії, людина, яка 40 років віддала цьому навчальному закладові, дізнався про своє звільнення. У трудовій книжці є запис причини звільнення “Через ліквідацію цього закладу”.

Проте, впевнений Алім Андрійович, і про це є письмові докази, відповіді з різних інстанції, ніякої ліквідації насправді не відбулося, а було перейменування вузу на Харківську державну зооветеринарну академію.

Про це йдеться і в роз’ясненні міністра юстиції України, пана Лавриновича, у відповіді харківським нардепам, до яких звертався професор.

Говорить Олександр Амікеєнко, голова обласного Комітету Всеукраїнської профспілки працівників науки, виробництва та фінансів.

Олександр Амікеєнко

Ми зібрали матеріали, з яких видно, що цей інститут зооветеринарний не був ліквідований, а він просто був перейменований в Харківську державну зооветеринарну академію. Тобто, виникли нововиявлені обставини, і Алім Андрійович подав відповідну заяву до суду, але суддя, порушуючи іноді процедуру і не беручи до уваги ці докази, просто протягом години вирішила відхилити його заяву.

Вікторія Маренич

Алім Заволока розповів, що суддя Аркатова Дзержинського районного суду міста Харкова, незважаючи на документи, що свідчать про те, установу не було ліквідовано, а перейменовано, довідки із управління статистики, податкової, міліції - ці документи до розгляду справи не долучила.

Алім Заволока

Суд першої інстанції Дзержинського району міста Харкова розглядав цю справу під головуванням судді Аркатової, і суддя Аркатова винесла постанову, якою відмовила мені у роботі, посилаючись на те, що начебто ліквідація навчального закладу відбулася і звільнили не тільки мене, а звільнили всіх працівників Харківського зооветеринарного інституту.

Вікторія Маренич

Професор Заволока вважає, що і цей факт не є правдою, оскільки він має відповідь із Дергачівського районного центру зайнятості, де йдеться лише про 9 співробітників Харківської державної зооветеринарної академії, яких було звільнено з роботи. Алім Заволока в цьому списку є першим.

Надія Шерстюк

Взимку дитяча газета “Зірка” має відзначити своє 80-річчя, якщо, як кажуть у редакції, до того часу часопис не припинить існувати.

Це може статися першого липня, оскільки видавництво “Преса України” у цей день виключить підрозділ, який випускав газету.

Крім того, газета не має приміщення для редакції. Але колектив “Зірки” не збирається здаватися, про що і повідомив нашу кореспондентку Богдану Костюк.

Богдана Костюк

Трудовий колектив редакції газети утворив ініціативну групу з врятування українського дитячого видання.

Керівник групи, фотокореспондент О.Іващенко, який 17 років працює в газеті, розповідає про “Зірку”.

Олексій Іващенко

Тираж “Зірки” був 1 мільйон 100 тисяч. Зараз у нас 3 тисячі. Причини тут явні. Колись піонервожата заходила в клас, давала команду, мовляв, діти, принесіть по одному рублю, і тираж таким чином тримався.

В нас газета була орган ЦК ВЛКСМ і Піонерської організації імені Леніна.

Тираж почав падати, тому що не було ніякої реклами. В нас протягом років 12-ти газета в кіосках зовсім не розповсюджується, тільки передплата.

Богдана Костюк

Колишній орган ленінського комсомолу та піонерії свого читача в Україні знайшов.

Слово Любові Іванькович, яка завідує відділом листів газети і працює у “Зірці” впродовж 30-ти років.

Любов Іванькович

Вона дає дітям спілкування один з одним. Ми підписали ... у Києві на півроку нашу газету, вони могли брати участь в конкурсах, щось вигравати, для них це дуже багато. Балахівська школа соціальної реабілітації.

У нас є сім’ї, які нас виписували. Бабуся колись була інкором, потім дочка її виписувала, а тепер ця бабуся виписує нашу газету для своєї дитини.

Зараз у нас тираж 3 тисячі, але це ніким не зроблений тираж. В нас навіть був випадок, коли дід на свою пенсію виписав дитині (отримав пенсію, ви ж знаєте, як по селах пенсію платять), він підписав, і коли дочка казала, краще б ти буханку хліба купив, то він сказав: “За розум теж треба платати”.

Я вважаю, що в нашій газеті саме цінне, що було, - це підтримка того усталеного на Україні потенціалу роду, і ми дуже важливу роль грали в цьому.

Богдана Костюк

Тим не менше Державний комітет телебачення і радіомовлення України повідомив колектив “Зірки”, що “вільних, не житлових приміщень поліграфічний комбінат “Україна” не має, і тому оренда приміщень структурним підрозділам держпідприємства “Преса України” редакціям газет “Зірка” і “Пєрємєна” на даний момент неможливо”.

Олексій Іващенко

На вулицю ми викинуті місяців як три тому. Газету ми робили просто: збиралися у середу і робили її в коректорській, щоби читач в п’ятницю, всі діти по Україні її отримували і могли читати.

Богдана Костюк

Ситуацією довкола газети зацікавилася КМДА. Колектив газети сподівається, що це допоможе врятувати видання.

У подібному становищі свого часу опинилося і львівське видання “Галицьке юнацтво”, але її колектив розв’язує питання інакше.

Розповідає головний редактор газети, поетеса Марія Людкевич.

Марія Людкевич

Міський відділ освіти не має таких фінансів, то ми видаємо за рахунок підтримки чи якогось товариства, чи спонсорської підтримки. Ми мусимо зараз про це думати, щоб газета виходила і вчасно, і щоб здешевлювати видання. Діти допомагають це все робити.

Але добре, коли б була підтримка, навіть та ж підтримка з якихось фондів. Хотілося б, щоб, наприклад, як я бачу, щоб такі видання, які дійсно потрібні, просто, щоби не було байдужих людей, і це могли, навіть ті ж батьки, якби вони купували – це було б нормально. Я думаю, що так буде.

Надія Шерстюк

Ви слухали програму “Права людини: українська реальність”, яку підготувала і провела Надія Шерстюк. Мені допомагав у київській студії Вадим Журба.

На все добре, шановні слухачі!

Говорить радіо “Свобода”!

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG