Доступність посилання

ТОП новини

Проблема ожиріння в Америці.


Юрій Дулерайн

Нью-Йорк, 1 липня 2004 – За даними обстеження, що його здійснив Національний інститут охорони здоров’я у Сполучених Штатах, на ожиріння й зайву вагу хворіє більшість дорослих американців

Знайомий репортер, гість із Києва, сказав у розмові, що лише в Америці він усвідомив сенс вислову “поперек себе ширший”. Справді, якщо європейські товстуни – це насамперед живіт, то американські жиріють по окружності або, як на селі кажуть, по околу.

Товстунів тут багато, всі давно звикли бачити їх у натовпі чи в офісі, і все ж таки статистика Національного інституту охорони здоров’я вразила суспільство. Якщо 1960 року ожиріння спостерігалося у 43% дорослого населення, то нині таких – близько 60%. І це, зауважимо, в Америці, де в модельєрів ідеал жіночої краси – шкіра та кістки, де на вітаміни витрачають грошей більше, ніж на ядерні субмарини, де всі показилися на всіляких дієтах – тут і Аткінсона, і скарсдейлська, і доктора Вогеля, Тарновера тощо, – де без кінця пропагують знежирені і безхолестеринові харчі, де реклама хатнього спортивного приладдя суперничає з рекламою всіляких пігулок, мікстур та порошків, щоб схуднути, втративши апетит. У супермаркеті пропонують не лише 2% молоко – воно й у Києві є, – а й одновідсоткове і збиране. А пісний сир, а дієтичний йогурт замість вершкового морозива, а знежирена свинина – результат спеціального відгодовування… Між тим, із телеекранів і з журнальних сторінок погрожують, залякують, намовляють, нарешті, закликають їсти пісне, не брати солодкого, не пити нормальну кока-колу, а лише дієтичну, тобто на сахарині, рахувати кожну калорію й відсотки поживності – бо інакше, мовляв, не уникнути всіляких захворювань: від гіпертонії до інфаркту, від жовчного міхура до діабету, – одне слово, кошмар. Помреш і до пенсії не дотягнеш.

Але якщо небезпека всім відома й зрозуміла, то звідки ж беруться товстуни? На думку доктора Клода Лінфанта, директора Інституту проблем крові, легеневих та серцевих захворювань, причину треба шукати в тому, що сучасна людина дедалі більше часу сидить – за комп’ютером, за кермом, перед телевізором. Люди користуються ліфтом замість сходів. Американці дедалі менше готують удома, частіше обідають у ресторанах, а там їжа далеко не дієтична, а порції дедалі більшають.

Знежирені продукти виглядають привабливо, але це ілюзія, каже доктор Лінфант. Знежирене чи знецукрене зовсім не означає малокалорійне. Більшість продуктів зберігає калорійність у будь-якому вигляді. Наприклад, у тісті знежиреного бублика стільки ж калорій, скільки у звичайному. У склянці апельсинового соку 120 калорій, хоч як його обробляй. Це більше, ніж у кухлі пива чи у шматку бекону. Смажена курка – це 542 калорії, і щоб позбутися їх, треба півгодини бігати.

То що ж нам їсти, браття? Овочі й фрукти, радить Національний інститут охорони здоров’я. І обов’язково – фізичні вправи. Без них жодна дієта не допоможе.

Та припиніть уже переслідувати нас, товстунів, пише в The New York Times Венді Вассерстін, відома письменниця, авторка бродвейських п’єс. Геть дискримінацію за ознакою ваги! Чим ми завинили – тим, що вподобуємо булки, а не кукурудзяні пластівці? Чому зайвих 10 кілограмів мають робити людину парією в суспільстві? Але це – голос волаючого в дієтичній пустелі…
XS
SM
MD
LG