Доступність посилання

ТОП новини

Хід конем від Ющенка.


Сергій Собуцький

/з газети «Поступ»/

На відміну від "єдиного" кандидата від влади Віктора Януковича, лідер "Нашої України" Віктор Ющенко вирішив стати єдиним кандидатом від народу. Саме так можна розтлумачити рішення Віктора Андрійовича йти на президентські вибори за допомогою самовисування. Як уже повідомляв "Поступ", це рішення Ющенко обґрунтував тим, що представлятиме програму, яку підтримують не лише партії блоку "Наша Україна", а й багато громадських організацій, які до нього не належать. "Крім цього, головна боротьба на майбутніх президентських виборах відбуватиметься не між представником окремих політичних сил, а між представником влади і представником народу", -- додав він.

Такий крок Віктора Андрійовича має кілька позитивних моментів для нього як кандидата на президентську посаду, і тому це рішення можна вважати вдалим ходом його команди. По-перше, самовисування означає, що Ющенко не заганяє себе у межі тих політичних програм та позицій деяких народних депутатів, які представлені у "Нашій Україні". А дистанціюючись, певною мірою, від сил, представлених у блоці, позиціонує себе не тільки виразником інтересів прихильників цих сил та блоку загалом, але й представником різних суспільних прошарків (від механізатора до бізнесмена) та захисником прав усіх громадян України незалежно від їхньої етнічної приналежності.

Окрім цього, у такий спосіб Ющенко протистоїть намаганням зробити з нього праворадикального лідера (образ "нашиста"). Адже підтримати самовисуванця Ющенка можуть і ті громадсько-політичні сили, яких аж ніяк не можна зарахувати до "праворадикальних націоналістичних сил" (саме цей ярлик влада намагається причепити "Нашій Україні"). Недарма ж останнім часом Віктор Андрійович активно акцентує на своїй прихильності до Росії та на прагненні будувати з нею добросусідські та партнерські відносини у разі своєї перемоги. Простежується також його бажання сподобатися російськомовним виборцям, особливо зі Сходу України, і на побутовому рівні: згадати хоча б слова Ющенка про те, що на чемпіонаті Європи з футболу він уболівав за збірну Росії. У такий спосіб йому дуже вдало вдається спростувати закиди з боку своїх опонентів про належність Ющенка до "праворадикальних, націоналістичних сил".

По-друге, виграшним для Віктора Ющенка обіцяє бути вдале використання протиставлення "кандидат від влади (Віктор Янукович) -- кандидат від народу (Віктор Ющенко)". Адже скільки би не говорили про підтримку, яку висловлюють Вікторові Федоровичу різноманітні громадські організації та трудові колективи, більшість громадян все одно асоціюватиме його з владою (як кандидата від влади), і хоче він того чи ні, але йому доведеться взяти на себе значну частину її негативу.

Коментар

Дмитро ВИДРІН Політолог, директор Європейського інституту інтеґрації та розвитку.

Рішення Віктора Ющенка про самовисування є абсолютно правильним. Таке рішення у подальшому прийматимуть усі більш-менш реальні кандидати на посаду президента. Треба пам''ятати, як перекладається слово "партія": походить від слова "party" -- частина. Це лише частина суспільства. Природно, що в наших умовах висуватися від однієї частини суспільства все одно, що робити заявку на явну невдачу. Саме тому всі найреальніші кандидати на президентську посаду будуть позапартійними кандидатами.

Ющенко зробив елементарний грамотний крок, який аж ніяк не зашкодить йому в майбутньому. До основних позитивів цього рішення я зараховую можливість маневрувати по всьому політичному полю, як у правому напрямку, так і у внутрішньо центристських поглядах та коаліціях. У такий спосіб він залишив за собою максимальне поле для маневру, не продемонстрував нікому своїх ідеологічних уподобань. Тому з лівими він може розмовляти відносно "лівою" мовою, а з правими -- відносно "правою" мовою. На Сході Україні він може демонструвати симпатії до Сходу, на Західній Україні -- до Заходу.

Що ж стосується можливої переваги у цьому плані Віктора Ющенка над Віктором Януковичем, то останнім часом Янукович також робить і кроки, і заяви, спрямовані на те, аби зняти з себе певний присмак реґіональності. Я думаю, що Віктор Янукович позиціонуватиме себе як представника абсолютно всіх соціальних верст. Окрім цього, Янукович як тверезомисляча людина буде здійснювати такі кроки, які не дозволили б йому повністю розчинитися в аурі влади, в тому ставленні, яке має до неї більшість людей. Я не знаю, наскільки далеким буде дистанціонування Януковича від влади, але що таке буде я абсолютно переконаний.


Газета "Поступ"

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG