Доступність посилання

ТОП новини

Рішення Європейського Суду проти України.


Надія Шерстюк

Аудіозапис:

Київ, 30 червня 2004 року.

Надія Шерстюк

Дві мешканки Конотопу Сумської області виграли справу у Європейському Суді з прав людини щодо відшкодування невиплаченої зарплати. Стразбурзький суд зобов”язав Україну сплатити позивачкам по 3,3 тисяч євро матеріальних і моральних збитків. Шість років тому Ірина Півень і Ганна Жовнер подали позов до Конотопського районного суду проти адміністрації міського профтехучилища. Тоді районний суд ухвалив рішення про відшкодування лише заборгованих коштів. Європейський суд з прав людини у Стразбурзі визнав, що українсьука сторона порушення права своїх громадянок на користування власністю (зарплата) і на затягування строків розгляду судової справи.

З початку 2004 року Україна програла чотири справи у Європейському Суді з прав людини. Перша з них стосувалась тривалості розгляду кримінальної справи, у другій мова йшла про жорстоке поводження у слідчому ізоляторі Івано-Франківська.

У двох останніх справах заявники скаржилися на невиконання рішень українських судів щодо заборгованості по зарплаті і перебільшення розумних строків розгляду справи.

Мешканцю Харківської області Анатолію Войтенко українська сторона має сплатити 2 тисячі євро нематеріальних збитків і 440 євро заборгованих коштів по зарплаті. 3, 3 тисячі євро моральної компенсації отримають мешканки Конотопа, викладачки місцевого ПТУ Ірина Півень і Ганна Жовнер. Училище тривалий час також не виплачувало їм зарплати, а районний суд, куди вони подали скаргу, 6 років розглядав справу і виніс рішення про виплату лише матеріальних збитків – відповідно, еквівалент 117 і 50 євро.

За словами Зоряни Бортновської, Уповноваженої Мінюсту у справах дотримання Європейської Конвенції захисту прав людини, протягом трьох місяців рішення суду буде виконане.

Зоряна Бортновська

Через 3 місяці починає нараховуватися пеня Європейським Судом з прав людини. І за таке невиконання треба буде сплачувати ще додаткову пеню. Так що 3 місяці після набуття рішенням статусу остаточного обов’язково рішення будуть виконані.

Дуже мало європейських держав, насправді, насмілюються не виконувати рішення Європейського Суду, оскільки за цим йдуть політичні наслідки аж до погроз виключити з членства Ради Європи. Тому мало хто собі таке дозволяє.

Надія Шерстюк

На думку координатора Українсько-американського Бюро захисту прав людини Тетяни Яблонської, наразі головна проблема полягає не у сумах компенсацій (хоча вони б”ють по кишенях платників податків), а у неможливості отримати справедливе судове рішення в українських судах. Такі рішення Європейського Суду, за словами пані Яблонської, свідчать про те, що судова влада в Україні не працює.

Тетяна Яблонська

3,2 тисяч доларів кожній з позивачок – Ірині Півень і Ганні Жовнер, по справі по Харкову (там 2 тисячі з лишком) – це ще маленькі суми. Заждіть. Коли будуть прийматись серйозні рішення, суми будуть набагато більші. Мені дуже прикро, що громадяни України в своїй державі не можуть отримати на разі справедливе судове рішення.

Надія Шерстюк

Українські судді, переконана Тетяна Яблонська, практично не застосовують Європейську Конвенцію з прав людини під час винесення рішень.

Тетяна Яблонська

Низька обізнаність суддей. Взагалі, вони могли б використовувати Європейську Конвенцію напряму, ящко їм не вистачає внутрішньодержавного законодаства. Вони могли б використовувати цю Конвенцію напряму. Це не забороняється. Це перше.

По-друге, зараз те, що є касаційна інстанція, завалений Верховний Суд справами, які мали б вирішувати інша інстанція. Наші представники Мінюсту все роблять для того, щоб справа не дійшла до Європейського Суду, щоб вона палатою не розглядалася. Багато для того робиться.

Надія Шерстюк

Це свідчить про те, що судово-правова реформа в Україні фактично не відбулася, наголосила Тетяна Яблонська, координатор Українсько-американського бюро захисту прав людини.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG