Доступність посилання

ТОП новини

Чому НАТО полює за Караджічем, але не може його впіймати? – Прокурор Карла Дель Понте.


Ольга Буряк

Прага, 30 червня 2004 – Прокурор міжнародного трибуналу Карла Дел Понте очікує до кінця сьогоднішнього дня колишнього лідера боснійських сербів Радована Караджіча буде арештовано. День добігає кінця, а повідомлень про арешт Караджіча поки що немає. Караджіча звинувачують у етнічних чистках. Його вважають найголовнішим підозрюваним у воєнних злочинах в колишній Югославії з поміж тих, хто залишається на волі.

Прокурор Міжнародного трибуналу з колишньої Югославії Карла Дель Понте заявила вчора в ООН, що арешт Радована Караджіча неминучий, і це може статися кожної хвилини. Щоправда, вона не сказала, звідки має таке переконання. Дель Понте хоче, аби ООН продовжила роботу Трибуналу на 2 роки, до 2010 року, щоб мати час упіймати всіх головних підозрюваних. Термін роботи Міжнародного суду з воєнних злочинів в колишній Югославії завершується вже через 4 роки, а ООН і досі не спромоглася зібрати усіх підозрюваних, частина з яких у Республіці Боснійських Сербів, а частина в Росії.

Прокурор ООН сподівається, що з приходом до влади реформатора Бориса Тадіча, який став президентом, Сербія почне по-справжньому співпрацювати. Дель Понте: "Якщо вони не спроможуться упродовж наступних тижнів передати нам втікачів, я буду вимушена заявити, що Сербія і Чорногорія і далі відмовляються від своїх міжнародних зобов’язань".

Поки що ООН не обіцяє продовжити дію Трибуналу, але ключові члени Ради Безпеки кажуть, що Белград мусить підкоритися рішенню Міжнародного суду в Гаазі. Один з британських представників в ООН Адам Томсон висловився гостро: "Співпраця з трибуналом – це вимога, а не прохання. Подальше небажання Сербії й Чорногорії співпрацювати негативно позначиться на інтеграції країни до Північно-Атлантичних структур".

У Боснії ж вважають, що досягти там міжетнічного примирення, інтегруватися із Заходом і взагалі стати нормальною країною неможливо допоки Радован Караджіч та його колишній підлеглий – генерал Радко Младіч не опиняться перед трибуналом у Гаазі. Сьогодні після заяви прокурора Дель Понте у Нью-Йорку, Посланець ООН у Боснії Педді Ешдаун відправив у відставку 60 боснійсько-сербських чиновників. Серед них – спікер парламенту та Міністр внутрішніх справ. У такий спосіб представник ООН вирішив покарати боснійців за небажання видати Караджіча.

Місцеві журналісти кажуть, що Караджіч постійно перетинає кордони республік колишньої Югославії і переховується у сербських православних священиків, деякі з яких і досі вважають Караджіча національним героєм.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG