Доступність посилання

ТОП новини

Американська резервна система збільшила відсоткову ставку, але надто мало, щоб зупинити падіння долара, вважають аналітики.


Марія Щур

Київ, 1 липня 2004 – Американська резервна система, центральний банк США, підняв відсоткові ставки вперше за останніх чотири роки. Очікуване зростання відсоткових ставок було невеликим – лише чверть відсотка. Тепер дисконтна ставка – головний орієнтир для американської та світової економіки становить 1,25%. Експерти вважають, що малим підвищенням на початку центральний банк США готує фундамент для поступового подальшого підняття ставок. В Україні також очікують лише поступові зміни, при чому курс гривні залишатиметься стабільним. Більше про це розповість Марія Щур.

Підвищення ставок очікували уже давно. Експерти вказували на високі темпи зростання американської економіки – понад 4% і небезпеку в зв’язку з цим підвищення інфляції. Інфляція дійсно різко зросла цього року, хоч минулого її практично не було помітно. Федеральна резервна система США, яка має головним завданням боротьбу з інфляцією, відреагувала на неї підняттям ставок та пообіцяла «стежити за ситуацією далі, щоб підтримати стабільність цін». Як зауважує британський діловий часопис Financial Times, на ринках очікували саме такого рішення і ринок вже враховував його. Поступове зростання цін кредити дозволить американському центральному банку зменшити апетити боржників, як приватних так і корпоративних, не завдаючи великої шкоди діловій активності.

Експерти також не очікують великого впливу зміни відсоткових ставок в Америці на курс американського долара, який продовжуватиме втрачати в ціні по відношенню до інших світових валют. Говорить заступник директора департаменту валютного регулювання Національного Банку України Микола Мельничук: «Наше відношення до долара якоюсь мірою корегується його змінами на світовому ринку, але в основному випливає з попиту та пропозиції іноземної валюти тут, на внутрішньому ринку. І оскільки останнім часом є велике перевищення пропозиції над попитом, то ми проводимо дуже помірну ревальвацію гривні, намагаючись не допустити різкої ревальвації, щоб захистити власних експортерів та і внутрішню економіку, але в той же час якось зреагувати на те, що відбувається на ринку».

Західні експерти також вважають, що НБУ цілком спроможний підтримувати курс гривні на рівні нинішніх 5,3 гривень за долар, хоч і попереджають, що в разі уповільнення зростання експорту, та збільшення імпорту, українська гривня може увійти в стадію девальвації. Але і цей процес, на думку аналітиків американської компанії ПланЕкон буде проходити під пильним оком центрального банку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG