Доступність посилання

ТОП новини

Багато розмовляти про вступ України до ЄС – шкідливо: голландський міністр.


Мар’яна Драч

Аудіозапис:

Прага, 1 липня 2004 року – У четвер у Європейському Союзі почала головувати Голландія, яка обійматиме цю посаду наступні пів року. Як прогнозують оглядачі, одним із головним викликів для ЄС у цей час буде Туреччина. Її долю вирішуватимуть на самміті у грудні, а до того Європейська Комісія має з`ясувати, чи Туреччина відповідає стандартам ЄС і який вплив її вступ матиме на цю організацію.

А як Голландія будуватиме відносини з Україною? Ось що сказав Радіо Свобода міністр з питань європейських справ Нідерландів Ацо Ніколай (Atzo Nicolaї):

"Важливо, щоб нові сусіди усвідомили різницю між країнами, які говорять чи думають про вступ, і країнами, що є новими, близькими й важливими сусідами. Гадаю, Україна – добрий приклад цього підходу: ми маємо розвинути тісніші зв’язки, кращу співпрацю – але не виходячи поза межі асоційованих програм і взаємин. І, гадаю, навіть краще зосередитися на цих можливостях, а не на розмовах про вступ. Не варто цього робити постійно – надто багато розмов про вступ могли б спрацювати навіть контрпродуктивно для такої держави, як Україна."

І раніше оглядачі зауважували, що саме Нідерланди поруч з Бельгією, Францією і Люксембурґом, виступають проти поглиблення інтеґрації з Україною, якщо це може виглядати як зобов’язання прийняти її до ЄС. Натомість Польща, як уважають брюссельські аналітики з видання EU-Observer, робить усе, що може, щоби двері до ЄС було для України відчинено. Велика Британія, Італія, країни Скандинавії й Балтії теж підтримують тісніші зв’язки ЄС із Україною, хоча й до різної міри.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG