Доступність посилання

ТОП новини

“Листи на Свободу”


Зиновій Фрис

Аудіозапис програми:

Прага, 26 червня 2004 року.

Зиновій Фрис

Говорить радіо “Свобода”!

На хвилях української “Свободи” передача “Листи на свободу”.

Сьогодні і наступного тижня з Вами Зиновій Фрис.

Вітаю Вас, дорогі слухачі!

“Шановний пане Зиновію, минають останні тижні червня, попереду виборча кампанія. Що діється в провінційному містечку Ізмаїлі? – запитує Равіль Ісламов і продовжує, - місцевий осередок партії “Батьківщина” домігся притягнення до кримінальної відповідальності низки корумпованих посадовців, а зараз підійшла черга до самого голови держрайадміністрації Сергія Івановича Мазура.

Місцева опозиція ініціює проведення міського референдуму за відставку міського голови Борисенка. Ми віримо, що станеться саме так, як ми плануємо і їх усіх усунемо з посад.

Принаймні, вище названі пани-посадовці не матимуть часу на застосування адмінресурсу під час виборів на користь кандидата від влади. Вони будуть зайняті рятуванням власної шкури.

Бачте, провінція більш-менш активна, але мало оптимізму надають нам події в Києві. До сі не вирішена роль партії “Батьківщина” на наступних виборах.

Вирішення цього питання чомусь доручено особисто Юлії Тимошенко. Нас, членів партії, усунуто від вирішення цього питання.

Віктор Ющенко оточив себе колишніми есдеками, навіть керівником виборчого штабу зробив Зінченка. Кажуть, що допоміг в мукачівських подіях. Але ж мукачівські події – це сімейна сварка есдеків, бо всі учасники цих події є колишніми, нинішніми і майбутніми членами СДПУ(О).

Я ніколи не був ні в якій партії, крім “Батьківщини” і ніколи з неї не піду. Якщо мені щось не подобається в цій партії, то я боротимусь за те, щоб вона стала кращою.

А таким ренегатам-кон’юнктурникам, як Зінченко не можна вірити, вони зрадять знову і знову. У блоці “НУ” є 10 партій, а править цим блоком одна – СДПУ(О).

Не слід Юлії Тимошенко приєднуватися до цієї сумнівної компанії. Більш привабливим виглядає союз з Олександром Морозом.

СПУ і “Батьківщина” мають міцні дружні стосунки, принаймні на рівні провінції. Обидві партії за своїм спрямуванням соціал-демократичні. Головне, що СПУ очолює мудра і чесна людина, “Батьківщину” очолює його найкраща учениця. Це був би гарний тандем.

Та, мабуть, Віктор Ющенко напував пані Юлію якимось приворотнім зіллям, що вона до нього так тулиться, але ж треба мати гідність.

Призначення Зінченка раз і назавжди ставить крапку в питанні чому Віктор Ющенко не укладає угоду з Тимошенко і Морозом. Угоду Ющенко уже уклав. З ким? А це здогадатися не важко. Скажи, хто твій друг і я скажу тобі, хто ти.

Серед моїх друзів Віктора Ющенка вже немає і я за нього не буду голосувати ні за яких обставин.

З повагою до Вас, і хай Вас минає лихо.

Равіль Ісламов. м. Ізмаїл, Одещина”.


Отже наш слухач категорично не погоджується з призначенням пана Зінченка на посаду керівника виборчого штабу Віктора Ющенко.

Що ж, такої думки дотримується не лише наш слухач з Одещини. Леонід Кравчук, перший всенародно обраний президент України і безпосередній шеф по партії пана Зінченка з приводу переходу пана Зінченка до блоку Ющенка заявив в інтерв’ю для радіо “Свобода”.

Леонід Кравчук

Зінченко – це високоосвічена людина, має досвід політичної роботи. Але є одна річ: не можна, ще вчора сидів у кріслі першого заступника голови СДПУ(О) і раптом перейшов в незрозуміле для мене крісло іншої політичної сили, яка сьогодні за політичними намірами стоїть на інших позиціях.

Це вигідно для Зінченка? Не знаю. Це вигідно для “НУ”? Думаю, що ні. Але вони осліплені не інтересами в даному разі перспективними, а от, сказати, думають, що люди готові сьогодні боротися, битися ще щось робити. О, врешті-решт, знайшли оцю от цукерку. От ми будемо носити бренд Зінченка, говорити, що от бачте, яка людина прийшла з соціал-демократії до нас, розчарувалася, значить їм грош ціна, вони всі звідти будуть тікати. Якщо ти вчора був на тому боці, а сьогодні перейшов на інший з такою ж енергією, відданістю, запаленими очима вже служиш іншим, тоді й третім буде служить так легко.

Зиновій Фрис

А цей лист надійшов не на адресу радіо “Свобода”. Його дістав прем’єр-міністр Віктор Янукович від мешканки Луганщини Нелі Олександрівни Резцової.

До нас такі листи чомусь не приходять. Втім сам лист. З ним вас ознайомить Ольга Буряк:

“Дорогий Віктор Федорович! Я не маю слів, щоб висловити Вам свою подяку. Мені здається сьогодні, що я найщасливіша людина в світі.

Так мені тепло і приємно стало після того, як Ви при своїй зайнятості знайшли час, щоб вислухати старшу бідну жінку. Я все життя тяжко працювала і тяжко ростила своїх дітей.

Коли я почула по телевізору, що Ви дбаєте про нас, стариків і підвищуєте нам пенсії, я зібрала на своєму городі відерко полуниці і кажу сусідкам – поїду я до Києва і відвезу Прем’єр-міністрові.

Нехай це буде скромний знак подяки за все, що Ви робите для нас, бідних людей. Мені люди кажуть: "Куди ти їдеш, глупа жінко, хто тебе там у Києві чекає!" Я , було, вже засумнівалася, а потім думаю, ні, таки поїду.

І ось я поїхала і з приймальної, там, де ото народ сходиться, щоб в Кабінет міністрів потрапити, телефоную у Вашу прес-службу. Кажу, передайте ото полуницю для Віктора Федоровича у знак подяки.

Не сподівалася я, дорогий Вікторе Федоровичу, що мене до Вас допустять. Аж тут – щастя таке – Ви погодилися мене прийняти. І не погордили моїм скромним подарунком, своїми руками вирощеним.

І коли Ви зі мною так тепло, так по-синівськи поговорили, я собі думаю – є велике серце у душі цієї людини. Він великий патріот і буде вірно служити простим людям.

Я ніколи не забуду того дня, коли побачила Вас, бо ж не думала не гадала, що колись самого Прем’єра побачу і що він мені руку потисне.

Дай Вам, Боже, здоров’ячка, Вікторе Федоровичу, Вам і всій Вашій родині, і всім людям наших, за яких Ви так заступаєтеся. Ми усі в нашому містечку Рубіжному Луганської області за Вас Богу молимося.

А я і мої діти, і мої онуки та правнуки, як дасть Господь дочекатися, будемо вважати Вас найріднішою людиною. І будемо молитися до ікони, яку Ви мені при нашій зустрічі подарували.

Обнімаю Вас сердечно, з повагою Неля Олександрівна Резцова, м.Рубіжне Луганської області”.


Ось такого листа прем’єр-міністру Віктору Януковичу надіслала мешканка Луганщини і як ви зрозуміли з цього листа так думає не лише вона, так думають багато мешканців Луганської області.

Я вирішив зателефонувати нашим слухачам і поцікавитися, чи справді так багато людей думають так як Неля Резцова.

Ось мій перший телефонний дзвінок. Говорить наш слухач Євген Маєк з міста Жовкни на Львівщині: “Наскільки мені відомі настрої, то мені здається, що переважна більшість пенсіонерів, які є на мізерній пенсії не задоволені цими розмірами пенсії.

Є певна категорія людей, це є державні службовці, які мають набагато вищі пенсії від 500 до 1000 гривень. У них, можливо, є трохи інші погляди. Але в усякому разі їм цього не достатньо для того, щоб нормально жити.

На мій погляд, звернення оцієї жінки було просто використане. Пенсіонери в переважній кількості не задоволені рівнем свого життя”.

Вважає Євген Маєк з Жовкни на Львівщині.

І одразу я прошу вибачення слухачів за якість звуку. Я мушу сказати, що телефонний зв’язок з Україною, куди б ми не дзвонили, можливо, крім Києва, просто жахливий.

Наступний мій дзвінок до Сергія Палька з Запоріжжя: “Бачте, те саме, що говорять по всій Україні. Відомо, що “пахан”, що це ганьба для України. Але вірять в те, що він робить. Всі незадоволені, а віра така є, що переможе не сила права, а право сили. Це щодо виборів”.

Про те, чи зростає добробут за часів уряду Віктора Януковича Сергій Палько з Запоріжжя каже: “Я скажу по собі. Я на собі його не відчуваю. То все фікція, я то всім розповідаю, до речі.

В мене мати пенсіонерка (80 років). Додали там їй пенсію. Ось питаю в матері: “А як?” Вона чисто умовно каже, що більше, а краще – невідомо, вона цього не говорить. А наприклад, теща в мене пенсіонерка. Та каже, що нічого, аби війни не було. Не пройшли ці риси. Отака психологія.

Болить те, що люди, розумієте, не активні. Оця неактивність. Кожен промінює загальне на своє якесь дріб’язкове, ладен поміняти на копійку свободу власну або честь і інші чесноти. От в такому плані.

А позитива. Який позитив може бути? Слухаю радіо “Свободу” і так по людях бачу, що нібито так люди прокидаються, навертаються. А оцей шахтарський синдром, що, мовляв, все перекрутять по-своєму, то він ще досить присутній.

Так що такого позитиву нема. Я всім кажу, що додали пенсію і кричать за десятку, а інфляція з’їла в нас сотню їх і про те мовчать. От як виходить.

Все ж таки люди зовсім легко піддаються на цю агітацію. Праця з масами відчувається. Відчувається ця обробка і навіть люди такі, які раніше, про яких би я не міг подумати уже говорять такі речі, що мене дивують. Тобто вже устами суцільної пропаганди розмовляють.

В нас, звичайно, регіон, бачте, роботи тут вистачає, а багато безробіття. Взяти хоча би прибутки людські, оці пенсії. Все це відноситься прямо на ринок. Віднесли і немає її.

Так що, пане Зиновію, ото такі міркування у мене.

У мене так більше нічого сказати з наскоку-нальоту.”

Сказав у телефонній розмові зі мною Сергій Палько з Запоріжжя.

Савелій Надюк з міста Сміла з Черкаської області пише: “Хочу повідомити Вам, що не такий чорт страшний як його малюють. Радіо “Довіра” думало, що воно зупинить наше життя, але вони помилились. Життя продовжується, земна куля продовжує крутитись.

Радіо “Свободу” я слухаю приблизно два роки і тепер слухаю в діапазонах коротких хвиль. В мене радіоприймач “Океан-214” совєцького виробництва і працює добре.

Я слухаю в діапазонах 25 і 31 метра. Чутність чудова, я задоволений. О 8 годині “Свободу” не слухаю, бо в цей час Черкасах передають новини, я їх слухаю.

На середніх хвилях в мене не чути. На коротких хвилях часом бувають якісь перешкоди, але я не знаю чи то атмосферні перешкоди, а чи, може, їх створюють київські “кучмісти”.

А решта все добре. А тому хочу Вам порадити: не принижуйтесь, не ставайте на коліна перед тією “Довірою”, нехай вона подавиться своїми правами і законами”.


Написав, зокрема, у своєму листі слухач Савелій Надюк, м. Сміла Черкаської області.

Я хоча сказати і Вам, пане Надюк, і всім іншим слухачам, що радіо “Довіра” вже не існує. Замість “Довіри” тепер “Авторадіо”.

І знову я хочу повернутися до листа Равіля Ісламова з Ізмаїла, Одеської області. Я сподіваюся, що ви пам’ятаєте зміст цього листа.

Чому я повертаюся саме зараз? Річ у тім, що цю частину передачі до цього місця я готував ще до “Вечірньої Свободи” в прямому ефірі в п’ятницю 25 червня.

Користуючись тим, що в передачі брали участь і Юлія Тимошенко і Олександр Мороз, то я, звісно, зацитував їм дещо з листа. І ось як на одну з цитат відреагувала Юлія Тимошенко.

Ось цитата з листа і відповідь Юлії Тимошенко: “СПУ очолює мудра і чесна людина, “Батьківщину” очолює його найкраща учениця Юлія Тимошенко. Пані Тимошенко, для Вас слова члена Вашої партії, такі слова, - це несподіванка? Ви особисто вважаєте себе ученицею пана Мороза, як про це пише слухач?

Юлія Тимошенко

Чесно кажучи, не зовсім так, тому що по гідності ученицею Олександра Олександровича може бути тільки Наталія Михайлівна Вітренко, яка починала в СПУ і потім вже продовжувала свою кар’єру самостійно.

Мені здається, що я в політиці набивала шишки, вчилася і набиралася досвіду самостійно.

Але ж завжди хочеться у всіх політиків бачити найкращі риси і хочеться дійсно і них вчитися іноді.

Зиновій Фрис

І зауважте, пані Юлію, що пише про це член Вашої партії.

Юлія Тимошенко

Ну непогано. Ми з СПУ великий шлях пройшли разом і на акціях, і на виборах, тому я не думаю, що це поганим є.

Зиновій Фрис

А Олександр Мороз на моє запитання про те, чи вважає він себе наставником Юлії Тимошенко, як про це пише слухач, відповів.

Олександр Мороз

Ви знаєте, з приводу я чув стільки анекдотів, що не варто їх, мабуть, розповідати. Юлія Тимошенко має свій досвід і авторитет, має ту практику, яку треба, очевидно, здобувати багатьом ще політикам і вона не потребує наставництва.

Але вона аналізує ситуацію, яка є у політикумі українському. Я вважаю, що вона політик самостійний з відповідною підготовкою, практичним досвідом і здатністю робити правильні оцінки тоді, коли цього вимагають обставини.

Зиновій Фрис

Цього ж таки вечора у п’ятницю 25 червня я зателефонував до Ізмаїла на Одещину до Равіля Ісламова і кажу йому: “Пане Ісламов, Ви пишите в листі про тандем Мороз-Тимошенко, про те, що цей тандем, на Вашу думку, був би продуктивніший, кращий, ніж тандем Тимошенко-Ющенко. Чому Ви так вважаєте? Як Ви собі уявляєте цей тандем?”

Равіль Ісламов

Я, по-перше, виходжу з того, що погляди на побудову в Україні після виборів і у Тимошенко і у Мороза збігаються. І саме тому, мені здається, що якщо партія СПУ і “Батьківщина” однаково дивляться на майбутнє України, то вони повинні цим досягти своєї мети. А мета, як я зрозумів, у них є єдина – досягати разом, а не поодинці.

Якщо є якісь розбіжності зараз, то вони породжені політтехнологами Медведчука і Кучми. Бо це, як ми знаємо, Кучма і Медведчук. Вони розкололи опозицію і зробили це дуже вправно.

Тому, я вважаю, що наші лідери опозиції повинні бути мудрішими. І навіть, якщо є такі суперечності, які виявилися, то треба шукати щось спільне, не те, що нас розколює.

Якщо ціль єдина, справа опозиції, то це зрозуміло, але мета у них одна – це щастя нашої України.

Тому треба шукати шляхи, як бути разом. Не так, щоб розколюватися і йти тим шляхом, який пропонує Медведчук і Кучма.”

Зиновій Фрис

Добре, пане Ісламов. Це Ви говорите про після виборчий період, треба, щоб він іще настав. Але як бути до виборів, що належить зробити? Як можна об’єднатися, що можна зробити? Як Вам це видається, як рядовому члену партії “Батьківщина”?

Равіль Ісламов

Для того, щоб об’єднатися зараз, то треба, щоб все-таки прислухалися і Юлія Тимошенко і Віктор Ющенко до Олександр Олександровича Мороза, бо політреформа все-таки потрібна.

І було б дивно, якщо Віктор Андрійович саме казав так: “От оберіть мене, а я вам проведу політреформу.”

Це не аргумент. Політреформа потрібна тоді, коли всі сили – ліві і праві дійдуть до порозуміння. І нічого не може зашкодити.

Чомусь Віктор Андрійович вперся і не хоче здійснювати політреформу, немає ніяких таких розумних пояснень, а Юлія Тимошенко іде слідом за ним і теж заперечує нагальність політреформи.

Хоч я і не соціаліст, але я поділяю погляди Олександр Олександровича, що реформа конче необхідна. Корисне в реформі Мороза є те, що влада може бути підконтрольна народові і не здійсниться те, що ми побачимо скоро нового Кучму тільки з прізвищем Ющенко.

А я побоююсь, що оточення Віктора Андрійовича нагадує оточення Леоніда Кучми в 1999 році. Якби не повторилося те саме.

“Політреформа зачекає, а я стану президентом”. А де гарантії, що Віктор Андрійович дійсно не стане “другими Кучмою”. Як я його не поважаю, але бачу, як Віктор Андрійович не виконує жорстко якісь там дії, трохи нерішучий.

Якби не сталося так, щоб його оточення не заволоділо владою і тоді ніхто ні Юлія Тимошенко, ні сам Віктор Андрійович не буде здатен керувати державою. Будуть керувати ті клани, про які каже Юлія Тимошенко і що вона хоче з ними боротися. Вона не зможе з ними потім боротися. Треба владу віддавати народові підконтроль.

Зиновій Фрис

Говорили ми з Равілем Ісламовим і про інші справи, зокрема, про ситуацію в самій партії “Батьківщина”.

Равіль Ісламов

Пане Зиновію, я у цій партії зараз. Я бачу, що партія “Батьківщина” гине. Гине просто на моїх очах, розвалюється. Вам ніколи цього не побачити, не помітити. Але я бачу.

Ще на обласному бюро одеському бачу як все це руйнується, що 2 роки тому так було збудовано міцно.

Це справляється у кадровій політиці. До влади приходять функціонери політичні, колишня партійна номенклатура КПРС. Вони посіли такі місця функціонерів, секретаріат. І ми будуємо нову партію КПРС.

Як то кажуть, що майстра-зброя попросили зібрати швейну машинку. А він як не збере, то виходить кулемет. Так і тут оці збори, прозасідалися, якась імітація роботи йде, “око замилювання”, геть забрехалися вже.

А люди бачать усе, вірять. Але вони бачать, що ми брешемо, що ми робимо щось не те, як колись було. Ми впізнаємо і розбігаємось, найкращих людей своїх губимо зараз.

У нас партія, то це мертві душі всі. Нас не 200 тисяч, а 20-30 тисяч. Хто цього не хоче вірити, бо їм не хочеться цього всього слухати. Хочеться тільки хороше, а поганого вони не бачать. А треба прослідковувати прогресивні тенденції, але й негативні треба прослідковувати. Тому наша партія дуже погано себе почуває.

Зиновій Фрис

Нагадую, що це був Равіль Ісламов, наш слухач з Ізмаїла Одеської області, член партії “Батьківщина”.

Дорогі слухачі, а як вам бачиться ситуація перед президентськими виборами в Україні?

Ми хочемо почути ваші думки, різні думки, можливо, суперечливі.

Дякую вам за увагу. Зустрінуся з вами в передачі “Листи на Свободу” рівно за тиждень.

Хай вам щастить, хай щастить Україні!

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG