Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Пінчук зібрав західних політиків і експертів у Ялті, а потім повезе їх на фінал європейського чемпіонату по футболу до Лісабона.


Мар’яна Драч

Прага, 2 липня 2004 року.

Мар’яна Драч

Президент України цього тижня кілька разів бачився з президентами Росії і Білорусі. Спершу у неділю Леонід Кучма, Володимир Путін та Олександр Лукашенко спільно відзначили день молоді у Чернігівській області. У четвер вшановували пам`ять жертв Другої світової війни у Мінську. А вже у п`ятницю знову спілкувалися на неформальному самміті СНД у Москві.

Тим часом зять президента України народний депутат Віктор Пінчук розбудовує відносини на західному фронті. Про це розповів радіо "Свобода" Александр Рар з Німецького товариства зовнішньої політики.

Пан Пінчук запросив німецького політолога до Ялти. Для чого?

Алексанр Рар

Тут створюється нова структура для просування української політики в ЄС, так званий «Ялтинський діялог». Такі «Ялтинські європейські семінари» мають відбуватися щороку. Вони мають стати таким собі українським Давосом для міжнародних журналістів, політиків, бізнесменів, де обговорюватимуться проблеми наближення України до Європейського союзу.

От під головуванням Пінчука тут зібралася низка визначних осіб. Найвідоміший учасник – колишній прем’єр-міністр Канади пан Кретьєн. Із Німеччини приїхав радник (канцлера) Шредера. Із Франції приїхав Строс-Кан, депутат парламенту. Із Англії приїхав міністр торгівлі, представники прем’єр-міністра Блера, депутати. Є й представники Польщі, Болгарії. І за круглим столом не академічні розмови ведуться, а просто й конкретно обговорюють питання, що Україна повинна зробити найближчими роками у відносинах з ЄС, – бо тут є така думка, що час тисне…

Мар’яна Драч

Є і думка, що пан Пінчук, коли так часто зустрічається із західними політиками, то передовсім дбає не про майбутнє України, а про свої власні інтереси після президентських виборів. Чого насправді найбільше хоче Пінчук?

Алексанр Рар

Це його право турбуватися про власний бізнес. Це дійсно присутнє. Але я не думаю, що він боїться, що йому щось загрожує після президентських виборів. Пінчук хоче мати пряме спілкування з політиками, так як це вже давно роблять великі бізнесмени з Центральної і Східної Європи. Він поки що, як частково і весь український бізнес, перебуває у політичній ізоляції. Українські олігархи, українські фінансово-промислові групи намагаються виходити на міжнародну арену. Дійсно, створюється семінар, щоб використовувати цю структуру і для сприяння власному бізнесу. Але гадаю, що ідея німецького підприємця Шваба, який започаткував Давоський форум у Швейцарії, вона не дуже відрізнялася від тої ж ідеї Пінчука.

Мар’яна Драч

Західні оглядачі різко критикували приватизацію "Криворіжсталі," яка на їхню думку була непрозорою, і те, що саме зять президента України став господарем найбільшого українського металургійного комбінату. Чи хтось цю тему порушував у Ялті?

Алексанр Рар Я можу сказати, що це питання порушувалося лише дотично, і то в промові самого Пінчука, який іще на початку дав знати, що цей процес відбувався на леґальних засадах.

Мар’яна Драч

Ви ще довго будете в Криму?

Алексанр Рар

Семінар у Ялті протриває до неділі. А в неділю ми всі разом прямуємо до Лісабона, щоби закінчити семінар уже на стадіоні, де ми будемо дивитися фінал європейського чемпіонату на запрошення пана Пінчука. Ми полетимо приватним рейсом, який спонсорує «Інтерпайп», що й організовує цю конференцію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG