Доступність посилання

ТОП новини

В Іраку знову наклав на себе руки українець.


Сергій Кисельов

Київ, 2 липня 2004 року - В Іраку наклав на себе руки український миротворець. Міністерство оборони України висловило співчуття рідним та близьким загиблого й повідомило, що розпочато розслідування. На жаль, це – вже не перший суїцид в українському контингенті, який бере участь у стабілізаційних силах в Іраку.

Трагедія сталася у п`ятницю о сьомій годині ранку за київським часом. Як повідомила прес-служба Міністерства оборони, 23-річний сержант Роман Гензерський не був одруженим. Служив на посаді командира відділення підвезення роти матеріального забезпечення 6-ї окремої механізованої бригади. Тобто менше, аніж його колеги з бойових підрозділів міг наразитися на небезпеку під час служби. Несподівано під чергування в наряді на території постійної дислокації бригади сержант Роман Гензерський застрелився з автомату АКС-74.

Таким чином, сумний мартиролог українського миротворчого контингенту в Іраку поповнився ще одним ім''ям. Нагадаю, що за 8 місяців перебування українських військовослужбовців у зоні Перської затоки контингент втратив сімох миротворців. Троє загинули в результаті бойових дій, один – в дорожньо-транспортній пригоді, один – в результаті необережного поводження зі зброєю і, нарешті, офіцер-перекладач застрелився. Близько 15 солдат і офіцерів дістали поранення.

Коментуючи на прохання радіо "Свобода" ситуацію із самогубством українського миротворця, помічник заступника Державного секретаря США у справах Європи та Євразії Стівен Пайфер сказав:

"Нам дуже прикро, нам повідомили про це самогубство українського солдата. Україна зробила дуже серйозний внесок в стабілізаційних силах в Іраку. Ми знаємо, що українські солдати, як і їхні колеги зі Сполучених Штатів, з Польщі працюють в дуже важких умовах. То ж я хочу передати свої співчуття родині цього солдата. Такі інциденти, на жаль, бувають. Але я хочу ще раз підкреслити важливість роботи, яку здійснюють в Іраку українські сили разом з американськими та польськими та військовослужбовцями з інших країн, створюючи умови для успішної діяльності іракського уряду".

А ось як в інтерв’ю для радіо "Свобода" охарактеризував трагічний інцидент перший заступник голови парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони, член об’єднаної соціал-демократичної фракції Борис Андресюк:

"Чергова загибель нашого миротворця для мене є досить загадковою. Чому? Тому що я сам особисто був в Іраку, в усіх підрозділах наших миротворців, у тому числі і в базовому таборі, про який ідеться. На мій погляд, підстав для такого рішення – якщо це дійсно було, скажімо, самогубство – немає. Тому що я бачив і умови, в яких несуть службу військовослужбовці, і харчування, і забезпечення. Воно все відповідає досить високому рівню. І вище, ніж тут, у нас, в Україні у Збройних Силах. Тому я думаю, що дійсно потрібний детальний розбір цього випадку. Сьогодні стає вже зрозумілим, що цей випадок додає чергову порцію тим опонентам, які сьогодні виступають за відкликання нашого миротворчого контингенту".

За таке виведення виступає уповноважена з прав людини Верховної Ради Ніна Карпачова. Вона вже не раз заявляла, що права українських військових в Іраку грубо порушують. А остання трагедія можливо є доказом цього.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG