Доступність посилання

ТОП новини

Угорщина перегляне свою роль стосовно миротворчих місій у світі під егідою ООН.


Василь Плоскіна

Угорщина, 7 липня 2004 – Міністр оборони Угорщини заявив у вівторок, що його країна змушена скоротити кількість своїх миротворців у “гарячих точках” планети з мандатом ООН. Зокрема йдеться про перебування угорських військових на Сінайському півострові.

Міністр оборони Угорщини Ференц Югас оприлюднив у вівторок одне з недавніх рішень свого уряду. Згідно з ним, Угорська Республіка не може одночасно утримувати за кордоном більше однієї тисячі “голубих касок”. Переговори угорської сторони на цю тему з керівництвом ООН відбудуться вже найближчим часом, повідомив міністр. За його словами, нині в “гарячих точках” планети під егідою Організації Об’єднаних Націй знаходиться 1050 угорських військовослужбовців. Додому можуть бути відкликані угорські миротворці, які виконують місію на Сінайському півострові. Вони перебувають там упродовж 10 років, уточнив Ференц Югас. Крім них, достроково завершать свою службу за кордоном угорські “голубі каски” на Кіпрі та в деяких інших конфліктних зонах світу. Він, однак, не пояснив, чим викликана необхідність скорочення угорських миротворців.

На думку місцевих оглядачів, таке рішення угорського уряду можливо викликане значними матеріальними витратами на утримання військових підрозділів за межами Угорщини. Не слід також забувати за угорський батальйон в Іраку з 300 осіб. Цей підрозділ знаходиться в Західній Азії на прохання американського уряду. Згідно з недавніми домовленостями у Стамбулі на саміті країн НАТО, незабаром до Афганістану поїдуть і 120 солдат підрозділу військової розвідки. Разом з медиками та технічним персоналом кількість угорських військовослужбовців у цій країні сягатиме приблизно 170 осіб.

Угорщина тим не менше не відмовляється від участі від миротворчих операцій під егідою ООН. Однак, як зауважив міністр оборони цієї країни, нові завдання можуть бути виконані лише після того, як Угорщина збалансує кількість особового складу своїх миротворців в інших місцях планети. При цьому будуть враховані також дипломатичні інтереси Будапешта і позиція ООН, сказав Ференц Югас.

Наразі міністерство оборони Угорщини вивчає можливості виведення угорських військових із Сінайського півострова. Крім піхотинців, на Сінаї служать також угорські прикордонники. За словами міністра, угорські миротворці не можуть залишатися там надто довго. Замість вояків з Угорщини туди можуть бути спрямовані правоохоронці.
XS
SM
MD
LG