Доступність посилання

ТОП новини

Фондовий ринок України цього року найкращий у Європі.


Сергій Драчук

Прага, 6 липня 2004 – Фондовий ринок України виявився найкращим у Європі цього року, пише американське агентство ділових новин «Блумберґ». Головний індекс біржової діяльності України, «ПФТС», цього року зріс на 57 відсотків. Наступний найкращий у Європі результат, румунського індексу “BET10”, становить 45 відсотків зростання. У той самий час реґіональний індекс для Західної Європи, “Dow Jones STOXX 50”, зріс менш як на одну десяту відсотка, пишуть оглядачі агентства. Їхню статтю друкує в вівторок газета західної англомовної спільноти в Росії «Москов Таймз».

Українські акції зростали слідом за рекордним піднесенням економіки: дедалі більший попит на пальне, сталь і послуги поліпшили перспективи для таких компаній, як «Укрнафта», що є найбільшою нафтовою компанією країни, чи «Укртелеком», колишній телефонний монополіст. Агентство «Блумберґ»наводить і детальніші дані про цілу низку українських компаній, акції який піднялися цього року на десятки відсотків.

Таке зростання підтримав і розвиток експорту з України до Росії та Європейського союзу. За даними українського Держкомстату, що їх наведено в статті, експорт у першому кварталі зріс на 40 відсотків. Після Росії й ЄС третє місце серед імпортерів із України обіймає Китай.

Протягом останніх трьох років Україну за темпами зростання значно обганяла Росія. Та нині російський індекс «РТС» дещо впав, і інвестори почали звертати увагу на Україну. «Це занедбаний ринок із сильним зростанням і дешевими цінами – ось місце для інвестицій»; «Цього року український фондовий ринок прокинувся, бо інвестори побачили, що акції тут дешеві» – так коментують становище в Україні фахівці західних інвестиційних компаній для агентства «Блумберґ». Ці фахівці знають, що кажуть, бо кожен із них керує інвестиціями в Україні на сотні мільйонів доларів. Ціни на акції українських компаній відносно до прибутків цих компаній виходять нижчі, ніж деінде в Європі, кажуть вони.

Але інвестицій іще мало, бо, крім принад, український ринок має й недоліки. Заважає інвестиціям не лише скорумпованість України: за даними організації «Транспаренсі Інтернашонал», Україна є однією з найскорумпованіших у Європі країн. Відвертає інвесторів і брак самих акцій у звичних для них обсягах. На київській біржі, що працює 8 років, зареєстровано акції близько 300 компаній, постійно ж торгують акціями приблизно 20 компаній. Щоденні обсяги торгів на ній, які наводить агентство «Блумберґ», становлять від півмільйона до 2 мільйонів доларів денно. На російській біржі цей обсяг перевищує мільярд доларів. Так що, мовиться в статті, пересічний день українських біржових торгів дорівнює двом хвилинам торгів російських…

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG