Доступність посилання

ТОП новини

Сергій Мельничук продовжує свою боротьбу за дотримання 10 Статті Конституції України в Луганську.


Тарас Марусик

Київ, 8 липня 2004 року.

Тарас Марусик

Недавно ми розповідали про мешканця Луганська Сергія Мельничука, який через суд вимагає від місцевої влади забезпечити йому конституційне право на державну мову, тобто на одержання документів українською і на дотримання конституційних вимог у цій сфері в повсякденному житті.

Один судовий позов, датований вереснем 2003 року, розглядає Ленінський суд Луганська. Сергій Мельничук вважає, що рішення Луганської міської ради про використання, поряд з українською мовою, російської є незаконним. Засідання в цій справі постійно переносяться.

Інша справа тягнеться від серпня 2002 року, коли Сергій Мельничук звернувся з позовом проти Луганського міськвиконкому, звідки на його звернення українською мовою відповідь надійшла російською.

Сергій Мельничук

Цей позов розглянули, мої позовні вимоги не задовольнили. Я пройшов апеляційний суд, зараз також моя позивна касаційна скарга лежить у ВСУ.

Річ в тому, що вона саме лежить вже восьмий місяць, і її не розглядають. Недавно я написав заяву до ВСУ з проханням не зволікати розгляд моєї касаційної скарги.

Тарас Марусик

Сергій Мельничук надіслав також листа в Адміністрацію Президента України. Його скаргу підтримали громадські організації Луганщини.

Сергій Мельничук

Один з примірників цієї скарги я надіслав народному депутату України Левку Григоровичу Лук’яненку. Левко Лук’яненко зробив депутатський запит до АП України з вимогою звільнити з посади тих посадових осіб, які вперто не хочуть притримуватися 10-ї статті Конституції України.

Тарас Марусик

Народний депутат України Левко Лук’яненко підтвердив, що до нього звернувся Сергій Мельничук. В своєму листі Сергій Мельничук написав, що має намір звернутися в Європейський суд з прав людини, оскільки українські суди не захистили його конституційного права на державну мову.

Говорить Левко Лук’яненко.

Левко Лук’яненко

Я йому порадив не поспішати із винесенням цієї справи закордон, а тут продовжувати цю роботу. Ми листувалися, я одержав кілька листів від нього, на основі тих листів я написав депутатський запит Президенту, в тому плані обґрунтував це юридично і копію направив Мельничуку.

Мельничук мені вже відповів, а що стосується АП, то вона поки що не відповіла.

Тарас Марусик

На відміну від народного депутата України Левка Лук’яненка, Сергій Мельничук відповідь одержав.

Сергій Мельничук

Нещодавно я одержав повідомлення з АП України про те, що мою скаргу було переслано до Генеральної прокуратури, Ради суддів, Луганської обласної держадміністрації і Луганської обласної ради для додаткового вивчення викладених мною фактів.

Тарас Марусик

Це був мешканець Луганська Сергій Мельничук, який домагається виконання Конституції і законів України у мовній сфері від місцевої влади.
XS
SM
MD
LG