Доступність посилання

ТОП новини

Одеса-Броди – транспортувати в один бік, будувати в інший.


Марія Щур

Київ, 8 липня 2004 – У день проведення самміту Україна-ЄС Україна продовжує подавати змішані сигнали щодо того, як вона збирається використовувати свій стратегічний нафтогін, збудований для транспортування каспійської нафти до Європи. Вона з одного боку змінює своє попереднє рішення про пряме використання нафтогону Одеса-Броди і підтримує реверс, а з іншого дає згоду на створення спільного підприємства з Польщею, яке добудовуватиме продовження нафтогону Одеса-Броди до Плоцька. Тему продовжує Марія Щур.

Україна готова транспортувати російську нафту нафтогоном Одеса-Броди, але одночасно хоче будувати продовження нафтогону до Полоцька. Таке рішення сьогодні ухвалила спостережна рада державної компанії «Укртранснафта», яка уповноважила генерального директора компанії Станіслава Василенка підписати угоду з компанією ТНК-ВР на транспортування російської нафти в напрямку нафтотерміналу «Південний». Підписання цього контракту планується уже найближчим часом, хоч на думку багатьох експертів, для України цей контракт означатиме вилучення її з проекту транспортування каспійської нафти принаймні на три роки.

Пояснює колишній голова компанії Укртранснафта Олександр Тодійчук: «У тих угодах, які як читав, записано, що Україна щонайменше рік, а за кредитними угодами три роки не вправі змінювати якість нафти в трубі. Тобто це означає, що Україна не вправі качати каспійську нафту».

Олександр Тодійчук, який нині є незалежним експертом з питань транспортування нафти, говорить, що проект угоди, яку погодилася підписати спостережна рада «Укртранснафти», має низку слабких місць, які були б неприйнятні для України, якби не сильний політичний тиск з боку офіційної Москви та російської нафтової компанії. У першу чергу йдеться про кількість нафти, яку зобов’язується транспортувати російська компанія: «Оця фраза до 9 мільйонів тонн означає можливість перекачування і одного і півмільйона і двох мільйонів. І взагалі перекачка може бути зупинена через рік тому, що є міжурядова угода про обсяги перекачки нафти в Україну та через Україну. І якщо уряд Росії ухвалить рішення не перекачувати наступного року, то ці обсяги можуть бути не перекачані. Це і є слабкі місця цих контрактів».

Українські оглядачі вбачають і іншу потенційну небезпеку в підписанні угод з Росією про транспортування нафти, які уряд планує підписати до 1 серпня. Вони говорять про те, що якщо в довгострокових міжурядових угодах йтиметься і про транспортування російської нафти в бік Одеси, то це може означати вилучення України з проектів транспортування каспійської нафти вже не на три роки, а практично назавжди.

Таким чином, створення спільного підприємства із Польщею з добудови нафтопроводу до Плоцька, яке має відбутися вже наступного понеділка, втрачатиме сенс, в усякому разі для поляків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG