Доступність посилання

ТОП новини

Відкритий лист Генерального прокурора України Геннадія Васильєва до британської газети "Індепендент" і перша реакція в Лондоні.


Мар’яна Драч

Сергій Кисельов, Мар`яна Драч

Київ, Прага, 9 липня 2004 - Генеральний прокурор Геннадій Васильєв називає статті британської газети "Індепендент" про справу Ґонґадзе спробою "зірвати розслідування і перевести кримінальну справу щодо вбивства у політичну площину". Про це він написав у відкритому листі до видання. Якщо деякі українських ЗМІ листа опублікували вдень, то, як нам удалося з''ясувати, в самій редакції "Індепендент" у четвер вечері цього звернення не було.

Нагадаємо: 19 червня британська газета надрукувала першу статтю журналіста Аскольда Крушельницького. У ній оприлюднювався великий витік із матеріалів карної справи щодо загибелі українського журналіста. Зокрема, цитувалися протоколи допитів групи міліціонерів, які стежили за Ґонгадзе. Генеральний прокурор Геннадій Васильєв у відкритому листі звинуватив і автора статті, і саму газету у публікації як неправдивих відомостей, так і матеріалів слідства, що не підлягали розголошенню.

Скажімо, Генеральний прокурор підкреслив, що одного із фігурантів справи генерала міліції, колишнього начальника департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача звільнили з-під варти за рішенням суду, а не за наказом самого Васильєва. Він також зауважив, що стаття в "Індепендент" "шокувала його цинізмом і зухвалістю, з якими були перекручені реальні події і факти" та завдала "невиправної шкоди розслідуванню екстра-важливої для України справи і поставила під загрозу життя багатьох людей." "Щодо самого розслідування, – додав генпрокурор, – то нанести йому більшої шкоди поки не зміг ніхто. Через розголошення суттєвих слідчих даних зірвано низку оперативно-слідчих дій."

Ось як на прохання радіо "Свобода" пояснив останній пасаж заступник начальника прес-служби Генеральної прокуратури України Юрій Бойченко: "Оперативно-розшукові дії – це дії, які не висвітлюються до передачі в суд. То це дії, спрямовані на якусь таємну чи приховану роботу – від злочинців, мається на увазі приховану. Тепер вони знають – перед ними всі карти розкриті. Тепер треба по-іншому будувати слідство. Складати інші плани слідства і так далі".

Голова тимчасової парламентської комісії з розслідування обставин убивства Ґонґадзе Григорій Омельченко в інтерв’ю для радіо "Свобода" погодився, що деякі помилки в публікації в "Індепендент" таки мали місце: "Що торкається зауваження Генерального прокурора Геннадія Васильєва щодо арешту і звільнення генерала Пукача. Так, генеральний прокурор Геннадій Васильєв тут абсолютно правий. Це суд прийняв рішення про звільнення Пукача з-під варти і заміну йому арешту на підписку про невиїзд".

Але більшість даних британського видання Григорій Омельченко підтверджує. За його словами, "після того, як в газеті "Індепендент" були названі прізвища офіцерів міліції, яки вели зовнішнє спостереження за Георгієм Ґонґадзе, виконуючи накази свого безпосереднього начальника генерала Олексія Пукача, то реальної загрози їхньому життю немає. Тепер – закид Генерального прокурора, що декому вигідно, аби розслідування справи Ґонґадзе затягувалося якомога довше. Тут Геннадій Васильєв абсолютно неправий. Скоро 4 роки, як зник Георгій Ґонгадзе і як ведеться розслідування. Так от, керівництво Генеральної прокуратури, яке було до цього, і яке зараз є, робить все по вказівці президента України, щоб якомога довше розслідувати цю кримінальну справу. "

Радіо Свобода зв`язалося з редактором міжнародного відділу британської газети "Індепендент" Ленардом Дойлом (Leonard Doyle). Він каже, що газета не має листа Генерального прокурора України, хоча такий документ факсом чи електронною поштою можна надіслати миттєво. А коли Радіо Свобода переповіло головні зауваження пана Васильєва, то Ленард Дойл прокоментував їх так:

"Ми вважаємо, що розслідування нашого кореспондента Крушельницького було першокласне. На нашу думку, коментарі представників української влади з лекціями про журналістську етику цілковито недоречні, бо ми оприлюднили дуже важливу новину в надзвичайно серйозній справі про вбивство. Із їхнього боку це вже забагато. Краще б вони дійсно серйозно подивилися на документи, які ми оприлюднили й які викривають надзвичайні події, коли влада приховувала обставини справи. Гадаю, насправді ми зробили велику послугу суспільству, коли викрили подробиці не тільки про вбивство Ґонгадзе, але й про вбивство свідка в цій справі. Уважаю, що дуже невдало з боку української влади ставити під сумнів журналістську етику "Індепендент," коли ми подаємо обґрунтовані документами твердження про приховування обставин справи.

А такі подробиці, як хто кого звільнив, відверто кажучи, не мають жодного значення, коли йдеться про приховування обставин справи про вбивство. Ви ж згадайте, про що ми взагалі говоримо – про відтинання голови журналістові в країні, яка претендує на те, що вона демократична, і про слідство, яке тягнеться й тягнеться місяцями!"


Генеральний прокурор України обурюється тим, що британська газета назвала імена конкретних міліціонерів, які стежили за Ґонґадзе. У відповідь на це редактор міжнародного відділу "Індепендент" сам запитує:

"Чому вони мають залишатися поза лаштунками? Чи мало прожила Україна, коли її правоохоронці ховалися за лаштунками? Чому ми не можемо діяти відкрито? Я цього не розумію. Чи не є відкритість суттю демократії, коли люди не ховаються? Ви ж знаєте ім’я нашого журналіста, знаєте назву нашої газети, а ми знаємо ваше ім’я – то що ж не так, коли відомі імена працівників слідства?"

Ленард Дойл також каже, що газета "Індепендент" готує нові статті про справу Ґонґадзе.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG