Доступність посилання

ТОП новини

Хоча телеканали Пінчука почали працювати краще, українські мас-медіа не спроможні давати об`єктивну інформацію про вибори - звіт "Дому Свободи".


Сергій Куделя

Вашингтон, 8 липня 2004 - Українські засоби масової інформації не здатні забезпечити виборців об’єктивною інформацією про перебіг президентської кампанії в Україні. Такий висновок міститься в останньому звіті “Дому Свободи” – американської неурядової правозахисної організації із штаб-квартирою у Нью-Йорку. Експерти організації вважають, що навіть у порівнянні із висвітленням у ЗМІ парламентських виборів 2002 року, ситуація із свободою слова в Україні в останні місяці погіршилася. Тому вони вже ставлять під сумнів можливість проведення в Україні чесних та вільних президентських виборів. Про аргументи та рекомендації американських спостерігачів розповідає наш кореспондент у Вашингтоні Сергій Куделя.

Залякування з боку влади та диктат приватних власників – такими, на думку аналітиків “Дому Свободи”, є головні перешкоди об’єктивного висвітлення політичних подій в Україні. За їхніми висновками, близько 90% місцевих та загальнонаціональних газет і 95% телевізійних та радіоканалів в Україні піддаються цензурі. Її яскравим підтвердженням стали так звані “темники”, або щоденні вказівки Адміністрації Президента про те, як необхідно висвітлювати ту чи іншу подію. Експерти відзначають, що не зважаючи на протести міжнародних та громадських організацій, практика “темників” залишається. Водночас, опитані експертами українські журналісти вказують і на тиск з боку приватних власників ЗМІ, які намагаються використовувати їх у своїх політичних чи бізнес-інтересах. У звіті відзначається, що навіть “5 канал”, єдина телевізійна станція, що симпатизує опозиції, знаходиться у власності політичного союзника Віктора Ющенка.

Серед негативних подій останніх місяців, експерти організації відзначають зняття з FM-ефіру Радіо Свобода, закриття радіостанції “Континент”, рішення про закриття газети “Сільські Вісті” та судовий позив проти провідних опозиційних видань “Українська Правда” і “Україна Молода”. Вони також згадують про загибель за підозрілих обставин директора полтавської теле і радіокомпанії “Юта” Георгія Чечика, збройний напад на редактора інтернет-видання “Україна Кримінальна” Олега Єльцова та ув’язнення одного з журналістів цього ж видання. З іншого боку, американські дослідники також відзначають покращення якості інформаційних програм на каналах СТБ, Новий та ICTV, що належать зятю президента України Віктору Пінчуку. Вони пояснюють це бажанням українського медіамагната підстрахуватися у випадку перемоги опозиційного кандидата у президенти або спробою справити враження на своїх іноземних партнерів. Експерти відзначають низьку довіру українському медіа-середовищі як до цих кроків бізнесмена, так і до заяв глави уряду Віктора Януковича на захист свободи слова.

У своїх рекомендаціях, американська організація закликає президента та уряд припинити практику розповсюдження “темників” та розслідувати усі випадки нападу чи вбивства журналістів в Україні. Вона також звертається до центральної виборчої комісії з вимогою надання рівного доступу усім кандидатам в президенти на державних теле і радіоканалах, та можливості відповідати на усі негативні повідомлення про них. Водночас, експерти “Дому Свободи” визнають, що українські можновладці, які неодноразово відкидали усі закиди в обмеженні свободи ЗМІ, навряд чи прислухаються до їхніх порад. Тому, як вважають американці, вирішальне слово на захист свободи слова повинно буде промовити українське громадянське суспільство.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG