Доступність посилання

ТОП новини

Олена Франчук причарувала тижневик "Економіст", який хвалить Україну за серйозне ставлення до СНІДу і журить Росію за бездіяльність.


Ольга Буряк

Прага, 9 липня 2004 року.

Ольга Буряк

Сьогодні не часто зустрінеш добрі статті про Україні у закордонній пресі. І справді, приміром, британський тижневик "Економіст", відомий своїми критичними публікаціями про український уряд, сьогодні очевидно здивує своїх читачів – часопис хвалить Україну за серйозне ставлення до поширення СНІДу і критикує Росію, якій Захід дає більше коштів.

Громадськість України та її уряд дуже активні у намаганнях зупинити поширення СНІДу – мовиться у впливовому бізнесовому тижневику "Економіст". А саме - часопис пише, що Українська Спілка віл-інфікованих охоплює половину території України, що громадська активність щодо боротьби зі СНІДом в Україні - на високому рівні, а головне, що громадськість підтримує верхівка - адже (цитую) "чарівна" донька президента Кучми – Олена Франчук керує власним доброчинним фондом "АнтиСНІД". Це вона, пише "Економіст" вмовила українських зірок знятися у рекламних роликах разом із хворими на СНІД.

У день відкриття свого фонду 5 грудня минулого року Олена Франчу дала інтерв’ю Радіо Свобода. Ось що запитував її мій колега Зиновій Фрис.

Зиновій Фрис

Оскільки ви донька президента, то, звичайно, увага до Вас особисто і Вашого фонду підвищена. Всім цікаво знати, чи не боїтеся Ви, що хтось може Вас просто звинуватити у тому, що ось пані Кучма, чи пані Франчук, а оскільки чоловік Пінчук, то можуть переслідувати політичні цілі? Чи вже доводилося щось подібне чути? Ви не боїтеся цього?

Олена Франчук

Так, цим, насправді, цікавляться журналісти насамперед. Я ставлюся до цього спокійно. Я дуже відкрита до спілкування і готова відповідати на всі запитання, щоб в нікого не було жодних підозр і сумнівів.

Тобто я ще раз повторюю, що цей фонд створений для боротьби зі СНІДом. Це його єдина чесна і справжня мета. Жодних інших цілей ми не мали на меті.

Що видається дуже важливим, то це розгляд питання про придбання мобільних лабораторій для анонімного тестування на ВІЛ-інфікцію. Багато ВІЛ-інфікованих навіть не знають, що вони вже заразилися. Тільки тому це відбувається, що ці люди не здавали аналізів. На мою думку, це дуже важливий і пріоритетний напрямок.

Ольга Буряк

Це була донька президента Кучми Олена Франчук, про яку сьогодні писав британський тижневик "Економіст".

Близько півмільйона українців – живуть з ВІЛ/СНІДом , це більше одного відсотока населення України, і ця цифра щороку зростає.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG