Доступність посилання

ТОП новини

Маємо те, що маємо!


Марина Пирожук

Київ, 12 липня 2004 року.

Марина Пирожук

Глава української держави Леонід Кучма пишається досягненнями України за останні 10 років. Він вважає, що своїми економічними здобутками Україна може слугувати прикладом. Про це Леонід Кучма заявив в інтерв’ю телеканалу 1+1 з нагоди десятиліття свого президентства. Кучма називає неправдою те, що українці не відчувають підвищення життєвого рівня і зазначає, що бути незадоволеним – це національна особливість українців. Він також вважає суттєвими досягнення України на міжнародній арені. Представники опозиції тим часом заявляють про втрати України за президентства Кучми, а його заяви про здобутки оцінюють як цинічні.

Розмова з Президентом України транслювалося у програмі “епіцентр” на недержавному каналі 1+1, який, за даними преси, контролюється главою президентської адміністрації Віктором Медведчуком. Ведучий програми В’ячеслав Піховшек переповідав глядачам, які запитання він ставив главі держави, наголошуючи час від часу на особливості статусу Кучми як політика. Сам Кучма розпочав розмову із загального аналізу останнього десятиліття, зазначивши, що Україна прожила цей час без особливих потрясінь і втрат. Він нагадав, що суверенна українська держава відбулася, що Україна заклала добрі підвалини для Євроатлантичної інтеграції. В числі здобутків Кучма назвав економічні досягнення, відсутність міжконфесійних конфліктів. Говорив він і про те, що Україні вдалося уникнути кровопролитних конфліктів.

Розповідаючи про досягнення України на міжнародній арені, кучма наголосив, що за ці роки Україна стала членом провідних міжнародних та регіональних організацій. Стосунки України з Євросоюзом та НАТО глава української держави називає тісними. Народний депутат України, Сергій Головатий, який є членом української парламентської делегації в ПАРЕ прокоментував цю заяву Кучми так.

Сергій Головатий

ЄС – двері закриті. РЄ – стільки разів щороку стоїть питання ситуації політичної кризи, то референдум, то зміна Конституції, то вбивство журналіста, то наступ на пресу, то вибори в Мукачеве.

Постійно щороку ганьба в РЄ. Постійні попередження: “Якщо оце повториться, якщо оце буде, то ми будемо ставити питання про застосування санкцій, про припинення членства України і т.д. Це є ганьба. То, які ж здобутки?

Марина Пирожук

Говорячи про економічні показники Леонід Кучма зазначив, що Україна може слугувати прикладом для багатьох за рівнем економічного зростання. Відповідаючи на запитання, чому українці не відчули це на своїй кишені Кучма відповів таким чином

Леонід Кучма

На мій погляд, це все ж таки неправда, що людин не відчувають підвищення життєвого рівня. А це, можливо, наша національна особливість бути завжди незадоволеними.

До притчі хочу повернутися, до менталітету нашого, українського. “Куме, який у вас гарний кабан: великий, відгодований”. “Та який там кабан, поросятко ширшаве”. “А які у вас котеджі: розкішні, на три поверхи”. “Та які там котеджі, хатинка”.

Ну це, звісно, жарт. Хоча у кожному жарті є доля правди.

Марина Пирожук

Кучма також порадив тим, хто невдоволений своїм життям розібратися з працедавцями, наголосивши при цьому, що переважна більшість громадян працює у приватному секторі.

З Леонідом кучмою погоджується і представник парламентської більшості співголова фракції “Трудова Україна” Григорій Дашутін.

Григорій Дашутін

Мені здається, що за 13 років в Україні багато досягнуто. Те, що настращали нас в 1991 році проблеми, то це вже відомо всім. Тому що, розваливши Радянський Союз ми придбали великі проблеми.

Але за ці роки ми позбавились від бартеру, від тих проблем, які були і щойно ми їх забули, хоча декілька років назад ми не могли платити пенсії.

Марина Пирожук

А ось як прокоментував заяву глави держави Народний депутат України, член БЮТ Анатолій Матвієнко.

Анатолій Матвієнко

Брехня є головною суттю політики нинішнього режиму, який називається “кучмізм”. Брехня розтлінила сьогодні, на превеликий жаль, всю владу. Брехня є головною проблемою, яка пояснює ситуацію в країні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG