Доступність посилання

ТОП новини

Відкритий лист громадських організацій Польщі в справі України.


Володимир Павлів

Варшава, 13 липня 2004 - У вівторок польська преса публікує відкритого листа до президента Александра Кваснєвського від імені громадських організацій та фондів Польщі, діяльність котрих значною мірою зорієнтована на співпрацю з Україною. Листа, у котрому висловлюється підтримка європейських устремлінь України, підписали представники таких знаних польських організацій, як Фонд Баторія, Центр Міжнародних Стосунків, Фонд освіта задля демократії, Гельсінкський фонд прав людини, Польсько-американський фонд свободи та інші – всього 27 підписів. До листа додається також підготований цими організаціями проект Декларації Європейського Союзу стосовно України.

Автори відкритого листа до польського президента досить чітко формулюють свої наміри. “Ми хочемо – читаємо в листі – щоб Польща стала ключовим співавтором європейської політики сусідства, котра сьогодні твориться”. Авторів листа – це вимагає започаткування сміливих і виразних ініціатив на форумах Європейського Союзу. Ще одним поясненням виникнення цієї ідеї саме зараз є наближення президентських виборів в Україні. У листі зокрема читаємо – “президентські вибори покажуть, наскільки реальними є демократичні та європейські перспективи цієї країни”. У такій ситуації, на думку представників задіяних громадських організацій, Європа не повинна мовчати. І хоч лідери Польщі чи ненайбільше говорять про необхідність підтримати європейські устремління України на форумах ЄС, то пора вже переходити до конкретних дій – говорить Якуб Боратинський із Фонду Баторія – котрий із вповноваження колег писав і листа до президента і проект Декларації ЄС в справі України:

Говорить Якуб Боратинський: “Ми не маємо сумніву, що існує добра воля. Нам, натомість, йшлося про те, щоб була більш конкретна ініціатива. Справа ж не в тому, що Польща буде говорити різні приємні речі. Проект декларації має служити тому, щоб виконати значну роботу в середині самого ЄС задля створення коаліція, котра б була схильною зробити таку декларацію. Ми на це робимо наголос. Не йдеться про те, що президент, прем’єр чи міністр закордонних справ скаже щось в тому чи іншому місці, а йдеться про те, щоб було чути голос різних осередків влади”.

Суть проекту Декларації, запропонованого польськими громадськими діячами, базується на тезі, що Європейський Союз є особливо зацікавлений у тому, щоб Україна була стабільною, демократичною європейською державою, яка динамічно розвивається і є тісно пов’язаною з ЄС економічними, політичними та міжлюдськими зв’язками. Автори листа добре усвідомлюють, що міжнародна кон”юнктура для України є сьогодні ненайкращою, і тому підозрюють, що до їхнього звернення можуть залишитися глухими такі країни, наприклад, як Німеччина чи Франція. Тому у листі пропонується польському президентові виступити на форумі ЄС з проектом політичної декларації в справі України разом із лідерами країн Вишеградської групи, тобто Чехії, Словаччини і Угорщини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG