Доступність посилання

ТОП новини

Через тиждень після ухвалення рішення український уряд обґрунтовує реверс нафтогону "Одеса-Броди".


Мар’яна Драч

Прага, 13 липня 2004 року.

Мар’яна Драч

Після шквалу критики за те, що український уряд змінив своє попереднє рішення стосовно нафтогону Одеса-Броди, офіційний Київ у вівторок виклав свої аргументи. Прес-служба Кабінету міністрів оприлюднила їх через вісім днів після того, як уряд ухвалив постанову, яка знімає визначення конкретного напрямку для труби.

Урядовці кажуть, що прийнявши пропозицію російсько-британської компанії ТНК-Бі Пі, Україна зможе заробити 92 мільйони доларів. Потрібно повернути гроші, які вклали у будівництво нафтогону Одеса-Броди. Крім того, поки що немає нафтопроводу для виходу до північно-європейських ринків, немає і технічної можливості для перекачування легких сортів нафти, вважають у Кабінеті міністрів.

Уряд Віктора Януковича наголошує, що реверс "тимчасовий і вимушений" та обіцяє працювати для того, щоб заповнити нафтогін каспійськими енергоносіями. Але опоненти говорять, що усе тимчасове часто стає постійним, а рішення про реверс справді вимушене з огляду на Росію, яка довго тиснула на українську владу і нарешті перед виборами дотиснула. Що з цього приводу думає прихильник нинішнього уряду, доктор економічних наук Олексій Плотников.

Олексій Плотников

Легше за все казати, що це виключно позиція Російської Федерації, що це позиція російського лобі, що Україна пішла від аверсу до реверсу. Було ухвалене рішення про аверс, але з початку цього рішення, з весни цього року , трубопровід не працює. Він не працював, коли був побудований. Він давав збитки ще тоді. Він продовжує давати збитки і зараз. Дійсно, була позиція Фрадкова, прем''єр-міністра Російської Федерації, було бажання пришвидшити заповнення труби з боку Росії, і це я не хотів би розглядати як якийсь політичний тиск. Це партнер із сусідньої держави, який виявив бажання оперативно заповнити цю трубу.

Мар’яна Драч

А Вас не турбує той факт, що цю трубу будували для того, щоб зменшити енергетичну залежність від Росії, але тепер український уряд збирається транспортувати нафтогоном саме російську нафту?

Олексій Плотников

Питання диверсифікації енергопостачання актуальне. Дійсно, енергозалежність від Росії - вона критична. Але знову ж таки, якщо у нас буде чудовий нафтопровід, який не буде працювати взагалі, то я не знаю, чи нам це треба.

Мар’яна Драч

Але критики говорять, що цей нафтопровід порожній саме через те, що низка українських урядовців не хотіла наповнювати його каспійською нафтою і фактично блокувала підписання угод. Лунають і такі заяви від людей, які мали безпосередню причетність до проекту “Одеса-Броди”.

Олексій Плотников

Я не думаю, що це коректні аргументи, це аргументи, які виправдовують ту версію, що це тиск з боку Росії чи лобіювання її інтересів. Мені подобається позиція Буняка, який стояв біля джерел будівництва цього трубопроводу, який із самого початку говорив, що не має значення, в який бік його використовувати. Трубопровід повинен працювати і давати надходження до державного бюджету. Тоді є можливість збільшувати дохідну базу бюджету, соціальні виплати і все інше.

Мар’яна Драч

Натомість західні партнери України переконані, що від реверсу українці втратять більше, ніж виграють. Із різкими заявами вже виступили Європейський Союз і Сполучені Штати. Європейська комісія також попереджає про екологічні ризики від перекачування російської нафти до Одеси через перевантаження Босфорської протоки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG