Доступність посилання

ТОП новини

Снід з проблеми медичної переростає у проблему політичну.


Мирослава Гонгадзе

Вашингтон, 12 липня 2004 - В Банкоку сьогодні розпочалась 15 міжнародна конференція зі СНІДу. Головне питання – яка повинна бути політика держав щодо попередження цієї смертельної хвороби і які індивідуальні засоби безпеки найкраще використовувати, щоб не заразитись СНІДом.

У конференції в Бангкоку беруть участь понад 20 тисяч політиків, учених та громадських діячів.

Проблема СНІДу у світі набирає загрозливих для людства маштабів. За 23 роки існування хвороби від неї померли понад 20 мільйонів людей і ще 38 мільйонів за статистикою є віл- інфікованими. Виступаючи на конференції Генеральний секретар ООН Кофі Анан заявив, що епідемія СНІДу є загрозою економічному і соціальному розвитку азійсько-тихоокеанського регіону.

“На цій конференції багато країн світу представлені міністрами охорони здоров”я. Але будьмо відвертими : боротьба зі СНІДом вимагає участі усіх ланок урядів аж до найвищого керівництва держав. СНІД - це набагато більше, ніж криза у сфері охорони здоров”я. Це загроза самому розвитку країн” , – заявив Кофі Аннан.

Багато років фахівці сперечаються у питанні , які засоби використовувати для того, щоб унеможливити розповсюдження хвороби . Уже понад десятиріччя у світі діють програми пропагування використання кондомів. Учені вважають, що стовідсоткове використання кондомів у статевих відносинах попереджає зараження 200 тисяч осіб. Але на цьогорічній конференції саме через те, що темпи хвороби, незважаючи ні на що, зростають, це питання постало з новою силою.

Чи можуть кондоми взагалі бути захистом від СНІДу? Виступаючи під час дебатів з цього питання президент Уганди Йовері Мусевені зокрема заявив, що кондоми самі по собі не можуть припинити розповсюдження хвороби:

“Утримання та вірність один одному- це вирішення проблеми, більш надійне, аніж будь-який інший підхід”, – заявив президент Уганди.

Подібні конференції з боротьбі зі СНІдом проходять у світі що два роки і об’єднують не лише медиків, а й політиків та бізнесменів. Те, що боротьба зі СНІДом - це вже питання не лише медичне, але й політичне, зрозуміли і в Україні. Днями корпорація “Інтерпайп”, яку очолює зять Президента Кучми Віктор Пінчук, приєдналась до всесвітньої бізнес-коаліції проти СНІДу, а кілька місяців тому донька Президента Олена Франчук очолила Фонд боротьби зі СНІДом. За даними статистики, сьогодні в Україні понад 400 тисяч людей хворих на СНІД, що складає близько 1 % населення країни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG