Доступність посилання

ТОП новини

Кандидат у президенти України Наталія Вітренко хоче, щоб українці були в союзі Росії і Білорусі та мали європейські зарплати.


Сергій Кисельов

Київ, 14 липня 2004 - Кандидати в президенти України почали оприлюднювати свої передвиборчі програми. Усі обіцяють підвищити заробітну плату та пенсії, довести мінімальну зарплату до прожиткового мінімуму, а мінімум цей підняти, боротися з корупцією та організованою злочинністю, створити нові робочі місця, збільшити бюджет і зменшити податки, пріоритетно фінансувати соціальні програми, подбати про інвалідів, чорнобильців, учителів і лікарів, військовослужбовців, молодь та дітей тощо. Але чи зможуть політики виконати свої обіцянки, якщо прийдуть до влади?

У програмі "Україна і світ" ми маємо намір проаналізувати те, як кандидати в президенти збираються будувати зовнішньополітичні відносини України. Сьогодні про плани лідера Прогресивної соціалістичної партії Наталії Вітренко.

В одному із перших положень своїй програми Наталія Вітренко записала, які саме шляхи вона бачить задля порятунку України. Їх три:

"1. Виведу Україну з МВФ. 2. Забезпечу входження України в міждержавний союз з Росією і Білоруссю. 3. Я не допущу втягування України в НАТО і негайно виведу українські війська з Іраку".

В інтерв’ю для радіо "Свобода" Наталя Вітренко уточнила свої наміри щодо провадження зовнішньої політики України:

"Як кандидат у президенти я вважаю найголовнішим виконати волю народу. Воля українського народу була висловлена 1 грудня 1991 року на всеукраїнському референдумі. Коли голосували за незалежність України. Голосуючи за незалежність, підтвердили Декларацію про державний суверенітет. Так ось, в Декларації те, що записано, я й хочу виконати. Саме із декларації витікає те, що Україна повинна самостійно приймати всі рішення. Значить, вона не повинна бути членом Міжнародного валютного фонду. Там записано, що Україна позаблокова, нейтральна держава. Значить, Україна не повинна бути членом НАТО. Закінчується Декларація словами про те, що принципи її є основою нового союзного договору. Виконуючи волю нашого народу, я зроблю все, щоб Україна ввійшла в новий міждержавний союз: Україна, Білорусь, Росія".

У разі обрання Президентом України, Наталія Вітренко також пообіцяла в своїй програмі відмінити ПДВ i довести рівень мінімальної зарплати до 125 % від прожиткового мінімуму, а середню – до рівня центральноєвропейських держав.

Наскільки це реально – перебувати Україні у міждержавному союзі з Росiїю та Білорусією, а щоб заробітна платня була як у Європі? Ось як в інтерв’ю для радіо "Свобода" відповів на це запитання політолог Кость Бондаренко:

"Як на мене, програма Наталії Михайлівни Вітренко грішить певною еклектичністю і суперечливістю. Якщо буде дуже тісний союз на зразок Союзу Радянських Соціалістичних Республік, то тоді цінову політику, політику середніх заробітних плат будуть диктувати не в Києві, і розробляти будуть не в Києві, а це має бути узгоджена політика принаймні трьох держав, які входять до цього союзу. Тобто, говорити про те, що Україна сама буде визначати, що заробітна плата на її території буде дорівнювати заробітній платі в державах Центральної Європи, це, принаймні, якось недоречно. Також варто звернути увагу на інший пункт її програми. Скажімо, позаблоковий статус України. Україна і надалі перебуває в позаблоковому статусі. Декларація про державний суверенітет чітко не оговорила, що Україна є позаблоковою, а вона говорила лише про те, що Україна прагне до позаблоковості ".

Тому на думку політолога Костя Бондаренка, програма Вітренко не виважена, а радше емоційна та популістська. Звісно, що останнє слово тут не за експертами, а за виборцями.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG