Доступність посилання

ТОП новини

Угорська нацменшина в Україні між двох вогнів – освітою та політикою.


Василь Плоскіна

Угорщина, 15 липня 2004 – Делегація Угорського демократичного союзу України ( UMDSZ) побувала цими днями в Будапешті. На зустрічах з представниками угорської влади йшлося про розвиток освіти угорської нацменшини Закарпаття.

Делегацію Угорського демсоюзу в Україні очолював його голова Іштван Ґайдош, народний депутат Верховної Ради. До українського парламенту його обрали за активної підтримки СДПУ(о) - Ґайдош деякий час очолював одну з райдержадміністрацій в Закарпатській області. З-поміж решти громадсько-політичних організіцій угорської меншини Демсоюз найактивніше підтримує ініциативи українських провладних структур щодо здійснення конституційних реформ в Україні, за що його критикує інша організація – Товариство угорської культури на Закарпатті. Його голова Міклош Ковач, у минулому теж народний депутат України, днями заявив в інтерв’ю угорському агенству МТІ, що закарпатська влада своїм ставленням до проблем нацменшинної освіти “налаштована антиугорськи”.

У Будапешті представники Угорського демсоюзу мали зустрічі з керівником міністерства освіти Угорщини Балінтом Мадьяром та іншими урядовцями. Народний депутат України Іштван Ґайдош визнав, що дискусія навколо подальших шляхів розвитку освіти угорців на Закарпатті вже давно перейшла у сферу політики. Справа в тому, що останніми роками угорські громадські організації виступають за переведення низки українських навчальних закладів на угорську мову. В окремих випадках діло навіть доходило до суду. Відповідачами є деякі районні та міські адміністрації Закарпаття, які опираються цьому. Угорські спілки водночас хочуть, щоб на баланс обласного управління освіти були прийняті нововідкриті угорські заклади. Але грошей на їхнє утримання не вистачає. Тому, на думку Ґайдоша, було б доцільно, щоб їх фінансували з бюджетних коштів міністерства освіти Угорщини. Ці та деякі інші питання будуть порушені на зустрічі міністрів освіти Балінта Мадьяра та Василя Кременя восени поточного року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG