Доступність посилання

ТОП новини

Будапешт наразі не планує виводити угорських миротворців з Іраку.


Василь Плоскіна

Угорщина, 20 липня 2004 – У середу з Іраку додому повернеться делегація військових на чолі з міністром оборони Угорщини Ференцем Югасом. Військовий керівник уже не вперше їде до Західної Азії, щоб підтримати моральний дух угорських солдатів в Іраку. Попри складнощі виконання миротворчої місії і втрату в живій силі, Будапешт наразі не планує скоротити угорську присутність в Іраку.

Кілька тижнів тому в Іраку загинув один угорський солдат. Це була перша втрата угорського миротворчого батальйону з 300 осіб у м. Ель-Гіллах у складі міжнаціональних сил під командуванням поляків. Угорці не беруть участі в бойових діях і патрулюванні вулиць. Угорські вояки в основному займаються транспортним підвезенням. Досі угорці не зазнавали втрат у живій силі, незважаючи на те, що військовий табір не раз обстрілювався і серед них навіть були важко поранені. Однак смерть угорського миротворця передусім була важкою моральною травмою для його земляків на батьківщині. В угорському суспільстві після загибелі молодого піхотинця ще більше посилились антивоєнні настрої, чим одразу скористалася урядова опозиція. Праві політичні сили вже давно виступають за негайне виведення угорських миротворців з Іраку.

Міністр оборони Ференц Югас зустрівся цими днями з особовим складом угорського миротворчого батальйону. За його словами, солдати цілком адекватно сприйняли і пережили трагічну загибель свого бойового товариша. Ніхто з них не подав рапорту про дострокове повернення на батьківщину. Традиційно угорські солдати вважалися непоганими воїнами. Ще в середні віки вони часто йшли служити у наймане військо західноєвропейських держав. До речі, з’яву гусарського одягу часто пов’язують з угорськими кавалеристами. У наш час угорська армія поки що комплектується за рахунок військовослужбовців-строковиків. Але в Іраку, наприклад, служать вже і воїни-контрактники. У цій країні вони отримують досить високу зарплату – у кілька разів вищу, ніж українські миротворці. Причому дома уряд переказує їм платню повністю, без затримок. Всі миротворці мають високі страховки і пільги.

Але, як кажуть, на війні як на війні. Жодний страховий поліс не гарантує, що в зоні збройного конфлікту з угорським миротворцем нічого не станеться. Серед іншого міністр оборони Ференц Югас цікавився в Іраку, чи мають угорські солдати надійні засоби індивідуального захисту, наскільки умови похідного побуту відповідають потребам військових тощо.
XS
SM
MD
LG