Доступність посилання

ТОП новини

У Чеській Республіці ухвалено Закон про охорону особистої інформації громадян.


Оксана Пеленська

Прага, 19 липня 2004 - Ще одним кроком ближче до законодавства Європейського Союзу стала Чеська Республіка. Цими днями тут ухвалили додатки до Закону про охорону особистої інформації громадян. Відтепер, наприклад, показати паспорт може вимагати тільки поліція.

Вже давно чехи нарікали на те, що багато інформації про особисте життя громадян доступні, по суті, кожному : в поліції, в лікарнях, ощадкасах, банках, поштах. Для її часткового обмеження свого часу була запроваджена так звана ’’обчанка’’ – щось на взірець внутрішнього паспорту, де поруч з кольоровим фото є тільки ім’я, прізвище та дата народження громадянина. І більше жодних інших даних, таких, як, наприклад, домашня адреса, інформація про дітей чи родинний стан. Ще один вид особистої інформації чехів закладений у так званому коді народження - це щось на зразок ідентифікаційного номера, яке мають громадяни України. Код народження видається кожному громадянинові разом зі свідоцтвом про народження. Саме за цим кодом найлегше встановити тотожність особи. Відтепер код народження, номер закордонного паспорту, дата народження чи місце проживання входять до особистої інформації кожного чеського громадянина і як приватна інформація підлягають суворій охороні з боку держави.

Що це означає ? Наприклад, якщо поліцейські органи, які за своїми службовими обов’язками мають охороняти приватне життя громадян, комусь сторонньому повідомлять вашу адресу чи номер закордонного паспорта, то це віднині є порушенням Закону, який передбачає штраф у розмірі 1- 4 тисячі доларів США. Та передусім суворіші покарання за поширення особистої інформації громадян чекають осіб, які видають паспорти чи інші офіційні документи, працюють у банках чи в медичних закладах.

Новий чеський Закон про охорону особистої інформації радить також усім працівникам державних установ і приватної сфери надзвичайно делікатно ставитись до запитань про національність, расу, віросповідання, політичні погляди, членство в політичних партіях чи організаціях, сексуальну орієнтацію, стан здоров’я громадян. Усе це сфера приватного життя людини, і тільки сам громадянин може ( але не мусить ) порушувати цю тему. Чехи ухваленням змін до Закону про охорону особистої інформації задоволені. За його виконанням особливо суворо стежитимуть чеські правозахисні організації.
XS
SM
MD
LG