Доступність посилання

ТОП новини

Переможниця пісенного конкурсу “Євробачення” Руслана Лижичко заявляє, що не агітуватиме за жодного кандидата у президенти України.


Людмила Ваннек

Київ-Прага, 21 липня 2004 року.

Людмила Ваннек

Така заява на офіційному сайті співачки з’явилася з приводу активного обговорення останніми днями у мас-медіа виступу Руслани на святі Дня Металурга у Дніпропетровській області. Руслана співала імпровізованим дуетом з прем’єр-міністром Віктором Януковичем російську пісню до радянського кінофільму.

Цей виступ багато хто пов’язує з передвиборчою агітацією на користь Януковича - одного з головних кандидатів у президенти.

У своїй заяві співачка звертається до журналістів з проханням не спекулювати її ім’ям і не асоціювати його з жодним з кандидатів.

У середу Руслана дала ексклюзивне інтерв’ю Українській службі радіо “Свобода”. Розмовляючи зі співачкою, я попрохала її прокоментувати ситуацію для наших слухачів.

Ось що Руслана відповіла:

Руслана Лижичко

Я би хотіла дуже людям сказати, щоб вони не перебільшували ситуацію, що на концертах дуже часто стається така річ, як імпровізація.

На концертах дуже багато виходить таких речей, іноді я просто дозволяю собі зупинити програму посеред концерту, іноді я пропоную людям проспівати коломийку вже без фонограми, іноді я собі дозволяю просто зіскочити зі сцени, побігти, і охорона потім мене дуже сварить за це.

В даний момент мені просто сказали перед виходом на сцену, що людям буде дуже приємно, якщо ти заспіваєш кілька рядків, тому що ти перша українська виконавиця, яка потрапила на святкування Дня металурга, що досить багато років святкує Дніпропетровськ і Дніпропетровська область День металурга, але виключно з російськими виконавцями.

За всю останню, скажімо, історію святкування цього дня ти - перша українська виконавиця, ти перша, хто зібрав такі аншлаги, яких досі не збирали російські виконавці.

Там було і 30 тисяч, і 40 тисяч. Тобто для такого міста як Новомосковськ, можете собі уявити, що це практично все місто вийшло на наш концерт.

І коли вони всі співали (дві години у нас був сольний концерт), вони всі співали і волали всю мою програму українською мовою, кілька пісень я виконувала англійською мовою, тому що у мене зараз виходить альбом англійською мовою, коли мені сказали, що металургам буде дуже приємно, якщо ти подаруєш їм кілька рядків, мені дуже не хотілося співати російською мовою, але знаєте, дуже не хочу вам вдатися такою “махровою” націоналісткою, тому що в Греції я дарувала грекам грецькою мовою деякі пісні, в Туреччині я виконую їхні пісні (ніхто мене за це, слава Богу, не сварить), у Франції я веду свій концерт французькою мовою (ніхто мене за це, слава Богу, не сварить), я подумала, що дві стрічки заспівати, подарувати металургам, що це не буде така вже аж занадто критична ситуація.

Тому я подарувала їм ту пісню, яка їм до душі, я бачила, що люди плакали, їм було це страшенно приємно. Я подарувала хорошу позитивну емоцію і не бачу в цьому ніякої ганьби величезної.

Я не співала ніколи російською мовою і не буду. А що стосується політичного аспекту, то не бачу в цьому політики взагалі.

Єдине, що я роблю висновок, якщо друга вже моя поява із прем’єром викликає більше виключно політичні настрої, значить більше цих появ не буде взагалі ні за яких обставин.

Якщо буде потрібно, то я просто відмовлюся тоді від радника прем’єр-міністра, оскільки з певного моменту це зараз буде носити політичний характер.

Я протестую взагалі проти якихось моїх пов’язань з політикою, тому що мене на виборах ви не побачите, на агітаційних майданчиках ви мене не побачите.

Агітацією я не займалася, не займаюся і займатися не буду.

Людмила Ваннек

І ні в яких концертах ніяких інших кандидатів Ви теж брати участі не будете?

Руслана Лижичко

Не буду, я взагалі в той момент буду мати велике світове турне, мене навіть в Україні не буде, про це вже знають всі кандидати, всі їх виборчі штаби.

Людмила Ваннек

Вас взагалі запрошували на якісь концерти?

Руслана Лижичко

Мене особисто ніхто не ризикнув запрошувати, тому що по поверненню з “Євробачення” я особисто Президенту України сказала, що я не хочу і напевно не буду брати участі у політиці.

Це було просто, коли мене нагороджували, це було в усіх приватних розмовах, це було просто на фуршетах, на концертах, де я була, де було все присвячено святкуванню, я сказала, що я вважаю, що перемога на “Євробаченні” і моє ім’я зараз знаходяться в такому аспекті, що я не буду, прошу зараз сприйняти всі мої заяви.

Коли мене було призначено радником прем’єр-міністра, я так само говорила, що я просто раджу по питаннях “Євробачення” в Україні, що ніяких інших аспектів в цьому немає.

Мені довелося дати дуже багато інтерв’ю з цього приводу. Я говорю тим людям, якщо дзвонять, листують, якщо хтось там обурений, то я, по-моєму, не крикнула ніде агітаційного гасла однозначно.

Я те, що я бачу, що вже вдруге вбачають в моїй появі з прем’єром політику, то більше ні в якому вигляді, ні в якій формі цієї появи більше не буде.

Просто я думала, що на нинішній момент це діючий прем’єр-міністр і шарахатися від нього, і кидатися, і падати зі сцени, коли він виносить квіти – це, як мінімум, невиховано.

Якщо люди бачать і вбачають взагалі все, значить треба взагалі припинити контакти на людях, якщо люди в цьому бачать тільки політику.

Мені неприємно, що мене асоціюють з політикою, вкрай мене це обурює. В даному випадку у мене саме слово політика викликає тільки негатив.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG