Доступність посилання

ТОП новини

В Мостару, що на пiвднi Боснiї i Герцеговини, вiдкривають вiдбудований мiст з 16-го столiття, котрий упродовж вiкiв був символом мiста. Мiст пiд час воєнних дiй на початку дев’яностих рокiв пiдiрвали сили боснiйських хорватiв.


Михайло Рамач

Белград, 23 липня 2004 – Мостар розташований на рiчцi Неретвi, на стратегiчному шляху з центральних областей Балкан до Адрiатичного моря. Iм’я мiстечку дали саме його мости. Найкращий з-помiж них, який називали Старим, побудував Мимара Хайрудин, головний архiтектор турецького султана Сулеймана. Було це 1566 року. Зеленi води рiчки й бiлий камiнь моста та навколишнiх гiр упродовж столiть створювали незабутню картину. В Мостарi спiльно жили босняки, хорвати та серби. Там народилися численнi поети, митцi, науковцi. Мешканцi Мостара – надзвичайно дотепнi люди, невтомнi кепкуни.

Та на початку дев’яностих рокiв сталося лихо. Мiсто подiлилося. Розпочалися кривавi бої, в яких загинули сотнi людей. Жертвою став й iсторичний мiст. Хорватськi сили обстрiлювали його кiлька днiв. Кам’яна арка здалася одразу пiсля вибуху дев’яносто другого снаряду.

Вiдразу пiсля завершення вiйни виникла iдея вiдбудувати символ мiста. В турецьких архiвах знайшли оригiнальний проект. У вiдбудовi брали участь експерти ЮНЕСКО, фахiвцi з Туреччини, Угорщини, Хорватiї та iнших країн. Майстри повнiстю дотримувалися давньої технологiї будiвництва та усiх подробиць. Кам’янi брили привозили з тої самої каменоломнi, з якої був побудований колишнiй мiст. Вiдбудованi й башти на стрiмких берегах та ще тридцять об’єктiв, якi з давнiх-давен височiли над крижаними водами Неретви. Реставрацiя коштувала 15 мiльйонiв доларiв.

На урочисте вiдкриття прибули делегацiї двадцяти країн. Мостарцi сподiваються, що разом з мостом повернеться колишнiй дух мiжетнiчного розумiння. Вони уже цього року очiкують на мiльйон туристiв. А в серпнi, пiсля одинадцятилiтньої перерви, знов вiдбудеться традицiйне змагання стрибунiв. Стрибнути з високого мосту в бурхливу й примхливу Неретву смiють лише наймужнiшi.
XS
SM
MD
LG